Μάρθα Καϊτανίδη | TA NEA
Εν μέσω εξεταστικών επιτροπών για τα σκάνδαλα στο χώρο της Υγείας και την υπόθεση Novartis που επέστρεψε στη Δικαιοσύνη, ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός δρομολογεί συγκρότηση Διακομματικής Επιτροπής, με στόχο τη κοινή διαμόρφωση πολιτικής για το φάρμακο.
Μάλιστα, την ερχόμενη Τρίτη καλεί τρεις εκπροσώπους (βουλευτές και επιστημονικούς συνεργάτες) από κάθε κοινοβουλευτική ομάδα (πλην Χρυσής Αυγής) να παραστούν στην 1η συνάντηση που θα πραγματοποιηθεί στην οδό Αριστοτέλους με αντικείμενο:
την αναλυτική ενημέρωση από την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου και τους εποπτευόμενους φορείς (ΕΟΦ, ΕΟΠΥΥ, ΗΔΙΚΑ, ΙΦΕΤ) για τα δεδομένα και τις προκλήσεις στη φαρμακευτική πολιτική της χώρας
τη συγκρότηση Μόνιμης Διακομματικής Επιτροπής για την παρακολούθηση της φαρμακευτικής δαπάνης και τη διαμόρφωση Εθνικής Στρατηγικής στο χώρο του φαρμάκου.
Σε σχετική επιστολή του ο υπουργός Υγείας επισημαίνει ότι «χωρίς να υποτιμούμε ότι η Υγεία και το Φάρμακο είναι πρωτίστως πολιτικό ζήτημα» και συνεπώς πεδίο αντιπαράθεσης, «αναγνωρίζουμε την ανάγκη αναζήτησης της μέγιστης δυνατής πολιτικής συνεννόησης και διαμόρφωσης των όρων μιας Εθνικής Στρατηγικής για την υγειονομική και φαρμακευτική πολιτική».
Επιστολή ΣΦΕΕ – ΠΕΦ προς την Κυβέρνηση
Εντύπωση προκαλεί ότι το κάλεσμα της ηγεσίας του υπουργείου Υγείας που φέρει ημερομηνία 16 Μαΐου για τη σύσταση Διακομματικής Επιτροπής, κοινοποιήθηκε λίγες ώρες μετά την αποκάλυψη μίας άλλης επιστολής προς τη κυβέρνηση απο τους θεσμικούς εκπροσώπους της φαρμακοβιομηχανίας.
Η επιστολή που υπογράφει ο πρόεδρος του Συνδέσμου Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδος (ΣΦΕΕ), Ολύμπιος Παπαδημητρίου και ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωησης Φαρμακοβιομηχανίας (ΠΕΦ), Θεόδωρος Τρύφων, έχει αποδέκτες τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Γιάννη Δραγασάκη, τον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο και τον υπουργό Υγείας Ανδρέα Ξανθό. Επίσης, η επιστολή κοινοποιείται στον πρόεδρο του ΕΟΠΥΥ Σωτήρη Μπερσίμη και στην πρόεδρο του ΕΟΦ Κατερίνα Αντωνίου.
Σε αυτή οι εκπρόσωποι της φαρμακοβιομηχανίας υπογραμμίζουν ως προτεραιότητα την ανάγκη διαμόρφωσης «ενός νέου θεσμικού πλαισίου για το φάρμακο το οποίο θα διασφαλίζει τη δημόσια υγεία, θα επιτρέπει την επιχειρηματική ανάπτυξη, θα προωθεί την αύξηση της απασχόλησης, θα θωρακίζει τη βιωσιμότητα των ασφαλιστικών ταμείων και θα χαρακτηρίζεται από φορολογική δικαιοσύνη και διαφάνεια». Και επιμένουν ότι σε αυτή την προσπάθεια ο κλάδος μπορεί να είναι «σύμμαχος».
Επιπλέον σημειώνουν τα προβλήματα, που έχουν δημιουργήσει οι προηγούμενες πολιτικές όπως είναι η ανεπαρκής κρατική χρηματοδότηση, η χαμηλή δημόσια φαρμακευτική δαπάνη συγκριτικά με άλλες ευρωπαϊκές χώρες, το μέτρο του clawback, το κόστος της φαρμακευτικής κάλυψης των ανασφάλιστων που καλύπτεται «αποκλειστικά» από τον κλάδο και η υπερυσνταγογράφηση καθώς έχουν φτάσει τις 6,5 εκατ. συνταγές μηνιαίως.
Μες την πολλη σκοτουρα μου ...βαδιζω και παραμιλω απ το χορτο ..
ΑπάντησηΔιαγραφή