Παρασκευή 25 Μαΐου 2018

Χωρίς συμφωνία για το χρέος

ΕΛΕΝΗ ΒΑΡΒΙΤΣΙΩΤΗ - kathimerini.gr

Χωρίς κάποια ιδιαίτερη πρόοδο έληξε το Washington Group όσον αφορά τα μέτρα για την ελάφρυνση του χρέους, με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και το Βερολίνο να συνεχίζει να τους χωρίζει αρκετή απόσταση, αν και αξιωματούχοι εκτιμούν ότι υπάρχει κάποια μικρή ελαστικότητα και από τις δύο πλευρές, ενώ τώρα εξελίσσεται το Eurogroup το οποίο θα χαιρετίσει την συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο, ανάμεσα στην Ελλάδα και στους θεσμούς.

Οι διαπραγματεύσεις θα συνεχίσουν και τις επόμενες μέρες, καθώς ο χρόνος πιέζει ιδιαίτερα το ΔΝΤ που θα πρέπει να γνωρίζει το ύψος της ελάφρυνσης του χρέους πριν το τέλος του μήνα, έτσι ώστε να αποφασίσει το Διοικητικό του Συμβούλιο την πλήρη συμμετοχή του ή όχι σε ένα ελληνικό πρόγραμμα.

Στο G7 στο Γoυίστρελ του Καναδά τέλος Μαΐου θα ξαναβρεθούν οι πρωταγωνιστές του ελληνικού προγράμματος και ίσως τότε να είναι και οι τελικές αποφάσεις για το χρέος.

Σεντένο: Σημαντική η συμμετοχή του ΔΝΤ στο πρόγραμμα

Βρισκόμαστε «κοντά» σε ό,τι αφορά τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο πρόγραμμα, σημείωσε ο πρόεδρος του Eurogroup, Μάριο Σεντένο προσερχόμενος στη σημερινή συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης στις Βρυξέλλες, τονίζοντας ότι η συμμετοχή του ΔΝΤ παραμένει «σημαντική».

«Εργαζόμαστε μαζί και βασικός μας στόχος είναι η ολοκλήρωση του ελληνικού προγράμματος με επιτυχία», πρόσθεσε ο Μ. Σεντένο, επισημαίνοντας ότι η Ελλάδα αφού εφαρμόσει τις μεταρρυθμίσεις, θα πρέπει να σταθεί τα πόδια της και να αποκτήσει πρόσβαση στις αγορές.

Επιπλέον, ο πρόεδρος του Eurogroup χαιρέτισε την επίτευξη συμφωνίας σε τεχνικό επίπεδο, κάνοντας λόγο για «εξαιρετικά» νέα, καθώς συμφωνήθηκε ένα πακέτο μεταρρυθμίσεων που θα εφαρμοστεί τις επόμενες εβδομάδες.

Μοσκοβισί: Βρισκόμαστε στην τελική ευθεία

Η Ελλάδα έδειξε ότι σέβεται τα συμφωνηθέντα και τώρα οι εταίροι της θα πρέπει να δείξουν ότι σέβονται κι αυτοί τα όσα έχουν συμφωνηθεί, δήλωσε ο επίτροπος Οικονομίας, Πιερ Μοσκοβισί, προσερχόμενος σήμερα στο Eurogroup.

Ο Γάλλος επίτροπος τόνισε ότι βρισκόμαστε στην «τελική ευθεία» για την έξοδο της Ελλάδας από το Μνημόνιο. «Εχουμε θέσει ως στόχο την ολοκλήρωση του ελληνικού προγράμματος τον Ιούνιο, στις 21 Ιουνίου, ώστε τον Αύγουστο να μπορούμε να πούμε ότι η Ελλάδα βγήκε από το πρόγραμμα και ότι αφήνουμε πίσω 10 χρόνια κρίσης στην ευρωζώνη», ανέφερε.

Παράλληλα, ο Π. Μοσκοβισί τόνισε ότι η επίτευξη τεχνικής συμφωνίας στο πλαίσιο της τέταρτης αξιολόγησης είναι ένα πολύ θετικό σημάδι που δείχνει ότι η διαδικασία μεταρρυθμίσεων στην Ελλάδα συνεχίζεται.

«Είναι σημαντικό οι εταίροι της Ελλάδας να σεβαστούν τις δικές τους δεσμεύσεις», προσέθεσε. Συνέχισε λέγοντας ότι αναπόσπαστο σημείο της τελικής συμφωνίας για την έξοδο της χώρας από το Μνημόνιο είναι να σχεδιαστεί ένα πακέτο μέτρων για το ελληνικό χρέος, το οποίο θα είναι αξιόπιστο στις αγορές και το οποίο θα επιτρέψει στην Ελλάδα να στηρίξει το επενδυτικό της πρόγραμμα στο μέλλον.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου