Σάββατο 26 Μαΐου 2018

Και σε ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα ο έλεγχος ιικού φορτίου για τους οροθετικούς με HIV

Newsroom
Newsroom , CNN Greece

Δυνατότητα μέτρησης ιικού φορτίου σε πιστοποιημένα ιδιωτικά εργαστήρια, με αποζημίωση της εξέτασης από τον ΕΟΠΥΥ, θα έχουν σύντομα τα οροθετικά άτομα με HIV.

Εντός του Ιουλίου αναμένεται να υλοποιηθεί το σχέδιο του υπουργείου Υγείας, το οποίο βασίζεται στη λειτουργία ψηφιακής πλατφόρμας για την ηλεκτρονική γνωμάτευση και συνταγογράφηση παραπεμπτικών σε ασθενείς με AIDS από τον ΕΟΠΥΥ.

Η νέα πλατφόρμα διασφαλίζει την προστασία των ευαίσθητων δεδομένων υγείας των ασθενών, κατά τη διαδικασία που απαιτείται για τη συνταγογράφηση και εκτέλεση της εξέτασης στον ιδιωτικό τομέα. Ουσιαστικά, καταργείται η σύνδεση ονόματος ασθενή, ΑΜΚΑ και ασθένειας κατά τη γνωμάτευση και παραπομπή των ασθενών για εξετάσεις.


Με τον τρόπο αυτό, δίνεται η δυνατότητα στους ασθενείς (ασφαλισμένους και ανασφάλιστους) να εξυπηρετηθούν και στον ιδιωτικό τομέα υγείας για την εκτέλεση των συγκεκριμένων εξειδικευμένων διαγνωστικών εξετάσεων, διασφαλίζοντας την ανωνυμία και το απόρρητο.

Μόλις χθες, Πέμπτη (24/05/2018) ο Σύλλογος Οροθετικών Ελλάδας «Θετική Φωνή» κάλεσε το υπουργείο Υγείας να αναλάβει άμεση πολιτική πρωτοβουλία για την αντιμετώπιση του ζητήματος της πρόσβασης των ανθρώπων που ζουν με HIV στις ιατρικές εξετάσεις που είναι αναγκαίες για την παρακολούθηση της θεραπείας και της υγείας τους. Σε συνέντευξη Τύπου, ο Σύλλογος παρουσίασε την έκταση του προβλήματος. Την τελευταία διετία, τα πανεπιστημιακά εργαστήρια των τεσσάρων Κέντρων Αναφοράς της χώρας αντιμετωπίζουν εκτεταμένες ελλείψεις αντιδραστηρίων για τη διενέργεια των εξετάσεων μέτρησης ιικού φορτίου και γονοτυπικής αντοχής. Ως αποτέλεσμα, χιλιάδες οροθετικά άτομα αγωνιούν για την κατάσταση της υγείας τους και για την αποτελεσματικότητα της αντιρετροϊκής αγωγής που λαμβάνουν. Παράλληλα, οι γιατροί αναγκάζονται να ξεκινούν θεραπεία σε ασθενείς χωρίς να έχει προηγηθεί η διενέργεια των απαραίτητων εξετάσεων, όπως ορίζεται από τις κατευθυντήριες οδηγίες. 
Συγκεκριμένα, ο Σύλλογος Οροθετικών Ελλάδας έθεσε τρία κύρια ζητήματα:

Εξεύρεση λύσης για την άμεση προμήθεια αντιδραστηρίων έως την περάτωση των διεθνών μειοδοτικών διαγωνισμών του ΚΕΕΛΠΝΟ και των Κέντρων Αναφοράς.
Άμεση και αξιόπιστη εκτίμηση των πραγματικών αναγκών των Κέντρων Αναφοράς σε αντιδραστήρια και έγκαιρη χρηματοδότησή τους από το ΚΕΕΛΠΝΟ, έτσι ώστε να διασφαλίζεται η ομαλή ροή προμηθειών.
Νομοθέτηση της διεύρυνσης της δυνατότητας αποζημίωσης της εξέτασης για τη μέτρηση ιικού φορτίου σε ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα από τον ΕΟΠΥΥ, εκτός από τους ασφαλισμένους και για τους ανασφάλιστους συμπολίτες μας, με ταυτόχρονη διασφάλιση της ανωνυμίας και του απορρήτου.

Ως προς το τρίτο αίτημα, το υπουργείο Υγείας, έστω και με καθυστέρηση όπως παραδέχεται, ανταποκρίνεται «στην εύλογη απαίτηση των συλλόγων των οροθετικών να διενεργείται με αξιοπιστία ο έλεγχος ιικού φορτίου με την προβλεπόμενη συχνότητα, διασφαλίζοντας και την αποτελεσματική θεραπευτική φροντίδα των οροθετικών και τη Δημόσια Υγεία».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου