Τετάρτη, 30 Μαΐου 2018

Σε πειθαρχικό έλεγχο καλεί τον αντιπρόεδρο του ΕΟΠΥΥ ο ΙΣΑΣε πειθαρχικό έλεγχο καλεί τον αντιπρόεδρο του ΕΟΠΥΥ Π. Γωργακόπουλο ο ΙΣΑ, διότι μετά από εισηγήσεις και διαπιστώσεις υπηρεσιών του Οργανισμού, ο κ. Γεωργακόπουλος καλεί σε απολογία εκατοντάδες γιατρούς προκειμένου να δώσουν εξηγήσεις για την αναγραφή φαρμάκων με εμπορική ονομασία.

Liberal.gr

Το παράδοξο είναι ότι εγκαλείται ο κ. Γεωργακόπουλος για την άσκηση του διοικητικού του έργου ως αντιπρόεδρος του ΕΟΠΥΥ, ενεργώντας στο πλαίσιο του νόμου και των θεσμοθετημένων αρμοδιοτήτων του, σύμφωνα με στελέχη του Οργανισμού.

Ο ΙΣΑ με επιστολή του προς τον κ. Γεωργακόπουλο στις 22 Μαΐου, ενημερώνει ότι το Διοικητικό Συμβούλιο σε συνεδρίαση του στις 24 Απριλίου αποφάσισε, να ασκήσει αυτεπάγγελτα πειθαρχικό έλεγχο στον κ. Γεωργακόπουλο. Η αιτία, σύμφωνα με όσα αναγράφονται στην επιστολή, είναι ότι ο κ. Γεωργακόπουλος, με την ιδιότητα του αντιπροέδρου του ΕΟΠΥΥ καλεί γιατρούς της Αθήνας σε έγγραφες εξηγήσεις και εν συνεχεία επιβάλλονται ποινές (διακοπή συνταγογράφησης, κλ.π.) με το σκεπτικό ότι οι γιατροί μη νόμιμα τάχα προτείνουν στο πλαίσιο της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης με την δραστική ουσία, συγκεκριμένο φαρμακευτικό σκεύασμα, αναφερόμενο στην εμπορική ονομασία κατά παράβαση των οικείων διατάξεων.

Ο κ. Γεωργακόπουλος δεν καλείται στο Πειθαρχικό ως γιατρός αφού έχει αναστείλει την ιατρική του δραστηριότητα, αλλά με την ιδιότητα του αντιπροέδρου. Μάλιστα όπως αναφέρουν στελέχη του Οργανισμού αν κάποιος διαφωνεί με αποφάσεις διοικητικών προστίμων μπορεί να προσφύγει στην Δικαιοσύνη.

Η απόφαση πάντως για κλήση σε απολογία γιατρών έχει προκαλέσει έντονη αντίδραση. Ενδεικτικά η Ένωση Ελευθεροεπαγγελματιών Καρδιολόγων ζήτησε να σταματήσουν οι «αναίτιες», όπως τις χαρακτηρίζει «διώξεις εναντίον των γιατρών» και να αποσυρθούν άμεσα όλες οι κλήσεις σε απολογία, τονίζοντας ότι «για το θέμα της αναγραφής φαρμάκων με εμπορική ονομασία τον λόγο έχει ο ΠΙΣ και οι Ιατρικοί Σύλλογοι των οποίων όλοι αλλά και εσείς (σ.σ.: αναφέρεται στον κ. Γεωργακόπουλο) είμαστε μέλη και πρέπει να υπακούμε στις αποφάσεις τους».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

8 σχόλια:

 1. Ο Γεωργακοπουλεσκου νομίζει ότι είναι στο Ιάσιο το 1977!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Είναι κατοχυρωμένο ότι στις σημειώσεις ο γιατρός μπορεί να υποδεικνύει εμπορική ονομασία και ο λαϊκός ......αγωνισταρας κάνει κατάχρηση εξουσίας !

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. Ο ......Κομανταντε μόνο στην.....Σεκιούριτατε λογοδοτεί!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 4. ΝΤΡΟΠΗ ΣΑΣ ΑΘΛΙΟΙ ΓΙΑΤΡΟΙ! ΘΑ ΤΡΙΖΟΥΝ ΤΑ ΚΟΚΚΑΛΑ ΤΟΥ ΤΣΑΟΥΣΕΣΚΟΥ!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 5. Αυτό είναι το καλό με τις Δημοκρατίες!Πρέπει να απολογείται για τις παρανομίες σου συκοφανΤακη!Στην Ρουμανία πριν 40 χρόνια πχ το προβλημα θα το έλυνε η ......Σεκιούριτατε και κανείς δεν θα έβλεπε η θα μαθαινε ποτέ κάτι για τον Πατούλη !!!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 6. ΣτΕ.Ολ 3802/2014

  Γενόσημα φάρμακα - Υποχρεωτική συνταγογράφηση με βάση τη δραστική ουσία - Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών - Φαρμακευτικός Σύλλογος Αττικής - Συνταγματικότητα ρύθμισης -.

  Η παραγωγή και η κυκλοφορία των γενόσημων φαρμάκων υπόκειται σε εγγυήσεις ασφάλειας αντίστοιχες με εκείνες που ισχύουν για τα φάρμακα αναφοράς, ακριβώς δε επειδή για όλα τα φάρμακα, που κυκλοφορούν στην αγορά, ήτοι φάρμακα αναφοράς και γενόσημα, επιβάλλεται η συνεχής παρακολούθηση για τυχόν ανεπιθύμητες ενέργειες και η συνεχής επανεκτίμηση της σχέσης κινδύνου - οφέλους, προβλέπονται μετεγκριτικοί έλεγχοι και η εφαρμογή συστήματος φαρμακοεπαγρύπνησης. Τόσο η συνταγογράφηση με δραστική ουσία (είτε υποχρεωτική είτε δυνητική) όσο και η υποκατάσταση από τον φαρμακοποιό (επίσης, είτε υποχρεωτική είτε δυνητική) χρησιμοποιούνται στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες ως μέσα, που εξυπηρετούν την ορθολογική χρήση των φαρμάκων και τον έλεγχο της φαρμακευτικής δαπάνης. Η επέμβαση στην επαγγελματική ελευθερία των ιατρών, η οποία επέρχεται με την ρύθμιση, δεν υπερβαίνει προδήλως το αναγκαίο μέτρο, η καταλληλότητα δε και η προσφορότητα της εν λόγω ρύθμισης δεν αναιρείται από το γεγονός ότι ο σκοπός του ελέγχου της φαρμακευτικής δαπάνης εξυπηρετείται και από άλλες ρυθμίσεις που έχουν εισαχθεί, όπως η ηλεκτρονική συνταγογράφηση και άλλες. Απορριπτέοι είναι οι λόγοι ότι η προσβαλλόμενη ρύθμιση είναι πλημμελής διότι θεσπίστηκε χωρίς να υπάρχει μελέτη ότι η διάθεση φαρμάκων με βάση τη δραστική ουσία δεν ενέχει κανέναν κίνδυνο για τη δημόσια υγεία, δεδομένου, ότι τέτοια μελέτη δεν απαιτείται και άλλωστε, κάθε φάρμακο, είτε αναφοράς είτε γενόσημο, πρέπει να παρακολουθείται συνεχώς για τυχόν παρενέργειες και άλλες επιδράσεις, που μεταβάλλουν τη σχέση κινδύνου - οφέλους. Απορριπτέος είναι και ο λόγος ότι ο κανόνας της συνταγογράφησης με βάση τη δραστική ουσία παραβιάζει το άρθρο 4 του Συντάγματος, καθώς εξομοιώνει ανεπίτρεπτα τους ιατρούς με τους φαρμακοποιούς αφού με την προσβαλλομένη εισάγονται δυο διακριτά μέτρα για τον έλεγχο της φαρμακευτικής δαπάνης και ειδικότερα, αφενός η υποχρεωτική συνταγογράφηση με βάση τη δραστική ουσία, η εφαρμογή της οποίας συνδέεται με την άσκηση του επαγγέλματος του ιατρού, αφετέρου δε μια μορφή υποκατάστασης από τον φαρμακοποιό του φαρμάκου που έχει συνταγογραφηθεί, καθώς ο φαρμακοποιός, κατά την εκτέλεση της συνταγής με βάση τη δραστική ουσία, υποχρεούται, καταρχήν, να χορηγήσει το φθηνότερο φάρμακο της συγκεκριμένης δραστικής ουσίας. Απόρριψη αίτησης στο σύνολό της.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 7. τελικα το ΣΤΕ απερριψε τα αιτηματα του ΙΣΑ στο συνολο τους οπως αναφερει η αποφαση και υποστηριξε πληρως την συνταγογραφηση μεσω δραστικης οπως και το δικαιωμα των φαρμακοποιων να χορηγουν το φτηνοτερο γενοσημο. τωρα πως γινεται ο ΙΣΑ να θεωρει οτι η αναγραφη στο σχολιο της συνταγης εμπορικης ονομασιας , πραξη που εμμεσα ακυρωνει την αποφαση του ΣΤΕ για συνταγογραφηση με δραστικη, ειναι συννομη, μονο σε ενα κοσμο του παραλογου μπορει να ευσταθει. υποδειξη σκευασματος δεν σημαινει και αλλοιωση των κανονων της ηλεκτρονικης συνταγογραφησης που πληρως υποστηριζει το ΣΤΕ. η αναγραφη εμπορικης ονομασιας στο σχολιο της συνταγης μεσω ειδικου λογισμικου σαφως και ακυρωνει τον χαρακτηρα και τους στοχους της συνταγογραφησης μεσω δραστικης. οι εντος του χωρου γνωριζουν καλα ποιοι διακινουν αυτα τα προγραμματα και ποιους σκοπους εξυπηρετουν. αν θελουμε την εξυγιανση του χωρου του φαρμακου, πρεπει ολοι να υποστηριξουμε την συνταγογραφηση μεσω δραστικης. ειναι ο μονος τροπος να διακοπουν οι σκοτεινες σχεσεις μεταξυ ιατρων και φαρμακευτικων εταιρειων.

  ΑπάντησηΔιαγραφή