Δευτέρα 28 Μαΐου 2018

Ερευνα για τα αντικαρκινικά φάρμακα στη Λάρισα

ΚΑΤΑΡΧΗΝ ΣΤΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΑΠΟΚΛΕΙΕΤΑΙ ΚΑΙ ΤΟ ΓΕΝΙΚΟ

Ακόμα και στα Πανεπιστημιακά Νοσοκομεία της χώρας μεταξύ των οποίων και το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Λάρισας, όπως είναι φυσικό, επεκτείνεται η έρευνα για τη διακίνηση αντικαρκινικών φαρμάκων με αφορμή τη διερεύνηση της δράσης του κυκλώματος, που φαίνεται να διακίνησε στο εξωτερικό περισσότερα από 14.000 ακριβά αντικαρκινικά σκευάσματα, κυρίως υπεξαιρεθέντα από ελληνικά δημόσια νοσοκομεία.

Του Δημ. Κατσανάκη - http://www.eleftheria.gr/

Την επέκταση της έρευνας και σε άλλα νοσοκομεία της χώρας μετά το «Λαϊκό», χωρίς ωστόσο να τα κατονομάσει, επιβεβαίωσε ο υπουργός Υγείας κ. Ανδρέας Ξανθός τις προηγούμενες ημέρες σε συνέντευξή του στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, εκφράζοντας τη βεβαιότητα ότι «με τη συστηματική και μεθοδική συνεργασία της Οικονομικής Αστυνομίας και του ΕΟΦ θα εντοπιστούν όλες οι εστίες ανομίας που σχετίζονται με το κύκλωμα αυτό και θα αποκαλυφθούν όλοι οι εμπλεκόμενοι...».


Το αντικείμενο της έρευνας, σύμφωνα με τον υπουργό Υγείας, αφορά στους μηχανισμούς ελέγχου της διαχείρισης των φαρμάκων εντός των νοσοκομείων που«είχαν και έχουν κενά». Τα κενά αυτά, άλλωστε, εκτιμά, εκμεταλλεύτηκε μια οργανωμένη και καλά δικτυωμένη εγκληματική ομάδα που κατάφερνε να κινείται «κάτω από τα ραντάρ» του συστήματος για πολλά χρόνια. Όταν όμως εντοπίστηκαν τα πρώτα «ίχνη» λόγω της αναβάθμισης του μηχανισμού ταυτοποίησης και ιχνηλάτησης των φαρμάκων που έχει εγκαταστήσει ο ΕΟΦ, κατέληξε, τότε τα αντανακλαστικά της Πολιτείας λειτούργησαν αποτελεσματικά. Και αυτό έγινε επειδή υλοποιείται ένα πολιτικό σχέδιο «ηθικοποίησης» και αναδιοργάνωσης του Συστήματος Υγείας με στόχο την καθολική, ισότιμη και πληρέστερη κάλυψη των υγειονομικών αναγκών των πολιτών.

Αν και ο υπουργός Υγείας δεν έδωσε λεπτομέρειες για την επέκταση της έρευνας, αυτή αφορά, σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές, σε όλα τα νοσηλευτικά ιδρύματα που διακινούν αντικαρκινικά φάρμακα για κοστοβόρες θεραπευτικές αγωγές. Κατά τεκμήριο τα Πανεπιστημιακά Νοσοκομεία διακινούν ιδιαίτερα ακριβά αντικαρκινικά φάρμακα, με αποτέλεσμα ο έλεγχος στη διακίνησή τους να θεωρείται αυτονόητος χωρίς να αποκλείεται και ο έλεγχος σε μεγάλα νομαρχιακά νοσοκομεία, όπως της Λάρισας και του Βόλου στην περιοχή της Θεσσαλίας.

Εξαιτίας των υψηλών δαπανών το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Λάρισας βρίσκεται πάντα στον προληπτικό έλεγχο από τους αρμόδιους ελεγκτικούς μηχανισμούς –Σώμα Ελεγκτών Δημόσιας Υγείας, Ε.Ο.Φ. κ.λπ.- παραδέχεται ο διοικητής των διασυνδεόμενων νοσοκομείων της Λάρισας κ. Παναγιώτης Νάνος, ο οποίος δεν έχει ενημερωθεί για το είδος των ερευνών για τα ογκολογικά φάρμακα στα δημόσια νοσοκομεία.

«Δεν έχω τον παραμικρό προβληματισμό για την ανάγκη επέκτασης της έρευνας σε όλα τα μεγάλα νοσοκομεία, που είναι κέντρα διακίνησης ογκολογικών φαρμάκων γιατί επιτέλους πρέπει να ελεγχθεί το ακριβό φάρμακο», συμπλήρωσε ο κ. Νάνος για να χαρακτηρίσει την κλοπή των αντικαρκινικών φαρμάκων «ηθικά και ποινικά κατακριτέα» και να ταχθεί υπέρ της απόδοσης ευθυνών «όσο ψηλά και αν βρίσκονται».

ΚΙΝΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΛΕΓΧΟ

Σημειώνεται ότι μια πρώτη εικόνα για την διακίνηση ογκολογικών φαρμάκων στα νοσοκομεία της περιοχής της 5ης ΥΠΕ έχει διαμορφώσει ειδική επιτροπή, που έχει συσταθεί με πρόεδρο τον διοικητή του Αχιλλοπούλειου Νοσοκομείου, Ματθαίο Δραμητινό, ενώ στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη η υλοποίηση μιας σειράς αποφάσεων της Διοίκησης για τον τρόπο διακίνησης των αντικαρκινικών φαρμάκων και περιορισμού της συνολικής δαπάνης.

Από την προηγούμενη χρονιά η διοίκηση των δύο νοσοκομείων άλλαξε τη διαδικασία παραγγελιών φαρμάκων, με αποτέλεσμα η χορήγηση των ακριβών φαρμάκων στους ασθενείς να γίνεται ονομαστικά από την κλινική. Με τον τρόπο αυτό, επισημαίνει ο κ. Νάνος, αυξάνουμε τους συστηματικούς ελέγχους για τη χορήγηση των φαρμάκων, ενώ στην ίδια κατεύθυνση αναμένεται να λειτουργήσει και η διάλυση των κυτταροστατικών φαρμάκων, που θα μεταφερθεί από τη μονάδα χημειοθεραπείας του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου σε αναβαθμισμένο χώρο του κεντρικού φαρμακείου –με τη συγκεκριμένη απόφαση εξασφαλίζεται εκτός της εξεύρεσης χώρων και σημαντική μείωση του κόστους της διάλυσης φαρμάκων.

Οι συγκεκριμένες κινήσεις συζητήθηκαν και επικαιροποιήθηκαν στην πρόσφατη συνάντηση του κ. Νάνου με τον νέο καθηγητή Ογκολογίας κ. Αθ. Κωτσάκης στο πλαίσιο συμφωνίας για τον τρόπο οργάνωσης και λειτουργίας της Ογκολογικής κλινικής, όπου θα ενεργοποιηθούν και θα συνεδριάζουν τακτικά τα θεσμοθετημένα όργανα, Ογκολογική Επιτροπή και Ογκολογικό Συμβούλιο και θα επιχειρηθεί για πρώτη φορά η διαδικασία της κλινικής επιθεώρησης (clinicalaudit) μέσω της οποίας θα γίνεται αξιολόγηση των παρεχόμενων υπηρεσιών και τα αποτελέσματα αυτών –συνεπώς και της θεραπευτικής αγωγής με τη χορήγηση συγκεκριμένων φαρμάκων.

Στο Υπουργείο Υγείας πάντως προτεραιότητα δίνεται στην περαιτέρω ενίσχυση του ελεγκτικού μηχανισμού του ΕΟΦ και την αναβάθμιση της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης, της διαλειτουργικότητας των συστημάτων και της realtime εποπτείας του Συστήματος Υγείας. Σε εξέλιξη βρίσκεται και έργο που έχει ανατεθεί στην ΗΔΙΚΑ για την ενσωμάτωση κεντρικού συστήματος ηλεκτρονικής συνταγογράφησης εντός των νοσοκομείων που θα εμπεριέχει θεραπευτικά πρωτόκολλα και θα επιτρέπει την ηλεκτρονική επιτήρηση (monitoring) της παραγγελίας και τελικής διάθεσης των φαρμάκων, και ιδιαίτερα των ακριβών, προς τους ασθενείς.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου