Κυριακή 27 Μαΐου 2018

Ζητούν «εδώ και τώρα» προσλήψεις γιατρών

ΟΙ ΓΙΑΤΡΟΙ ΤΟΥ ΑΚΤΙΝΟΔΙΑΓΝΩΣΤΙΚΟΥ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟΥ ΣΤΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ

http://www.eleftheria.gr/

Την έντονη διαμαρτυρία τους για την υποστελέχωση του Εργαστηρίου Ακτινολογίας – Ιατρικής Απεικόνισης του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Λάρισας εκφράζουν οι γιατροί του Ακτινοδιαγνωστικού Εργαστηρίου και με ανακοίνωσή τους ζητούν τον άμεσο διορισμό τριών επικουρικών ιατρών προς κάλυψη των οξέων αναγκών, καθώς και την προκήρυξη τεσσάρων θέσεων μόνιμων ειδικών ιατρών για την επαρκή στελέχωση του τμήματος.

Στην ανακοίνωσή τους οι γιατροί καταγγέλλουν τη διοίκηση του νοσοκομείου για πολύμηνες καθυστερήσεις στην αντιμετώπιση του προβλήματος καθιστώντας σαφές ότι «το πρόβλημα δεν λύνεται ούτε με μετακινήσεις ιατρών από άλλες μικρότερες Μονάδες Υγείας, ούτε με την πραγματοποίηση πρόσθετων εφημεριών από το υπάρχον προσωπικό» ενώ ζητούν και τη συμπαράσταση των πολιτών και των θεσμών της Θεσσαλίας στην προσπάθεια για τη διαφύλαξη της δημόσιας υγείας.

Συγκεκριμένα, όπως αναφέρουν στην ανακοίνωσή τους «Εδώ και αρκετό καιρό αναδεικνύουμε στη Διοίκηση σε όλους τους τόνους το πρόβλημα της υποστελέχωσης του Εργαστηρίου Ακτινολογίας – Ιατρικής Απεικόνισης ΠΓΝ Λάρισας, λόγω της μείωσης των ειδικών ιατρών και της δραματικής ελάττωσης του αριθμού των ειδικευόμενων ιατρών, θέμα γνωστό εδώ και αρκετούς μήνες.

Η Διοίκηση του Νοσοκομείου ενώ έδειξε από τον μήνα Απρίλιο πως αναγνώρισε το πρόβλημα και θα προέβαινε στις αναγκαίες ενέργειες, δεν έχει ολοκληρώσει μέχρι σήμερα καμία πρόσληψη του αναγκαίου Επικουρικού Ιατρικού προσωπικού (ζητήθηκαν 3 θέσεις επικουρικών ιατρών για την κάλυψη των άμεσων αναγκών και εγκρίθηκε μία), ούτε επιτάχυνε την προκήρυξη και τον διορισμό μόνιμων ειδικών ιατρών που ζητήθηκαν (εγκρίθηκε η μελλοντική προκήρυξη δύο ειδικών ακτινολόγων, αριθμός μικρότερος από αυτόν που προβλέπεται στο οργανόγραμμα του Νοσοκομείου).

Ως εκ τούτου, είμαστε υποχρεωμένοι να ανακοινώσουμε δημοσίως τις τραγικές ελλείψεις του ιατρικού προσωπικού του Ακτινοδιαγνωστικού Τμήματος, οι οποίες θα οδηγήσουν μοιραία σε ανεπαρκείς υπηρεσίας υγείας κατά το επόμενο χρονικό διάστημα. Καθιστούμε σαφές ότι με το υπάρχον ιατρικό προσωπικό, το πρόγραμμα εφημεριών που έχει κατατεθεί για τους μήνες Μάιο και Ιούνιο είναι πολύ κάτω από το όριο ασφαλείας, με αποτέλεσμα να είναι προβληματική η συνεργασία του Εργαστηρίου με το Τμήμα Επειγόντων καθώς και με τις κλινικές εν γένει, στις ημέρες γενικής εφημερίας. Επίσης ο όγκος εργασίας του Εργαστηρίου στο πρωινό ωράριο δεν μπορεί πλέον να διεκπεραιωθεί επαρκώς.

Συγκεκριμένα, σε πολλές γενικές εφημερίες του μηνός Μαΐου και μάλιστα αργίες όπως το τριήμερο του Αγ. Πνεύματος, εφημερεύουν στο Ακτινολογικό μόνο δύο ειδικοί γιατροί, χωρίς κανέναν ειδικευόμενο. Επίσης σε μερικές από τις μη γενικές εφημερίες του μηνός Μαΐου υπάρχει πλέον μόνον ένας ειδικός ιατρός ακτινολόγος σε εφημερία ετοιμότητας χωρίς κανένα ειδικευόμενο, για να καλύψει τις ανάγκες του ΠΓΝΛ, το οποίο είναι γνωστό ότι εφημερεύει για όλη την 5η ΥΠΕ καθημερινά, ως Τριτοβάθμιο Νοσοκομείο.

Επισημαίνεται ότι λόγω των περικοπών του ιατρικού και παραϊατρικού προσωπικού κατά τα τελευταία έτη, το Τμήμα Επεμβατικής Ακτινολογίας, μοναδικό στην περιοχή της 5ης ΥΠΕ, δεν εφημερεύει ποτέ αλλά λειτουργεί μόνο σε πρωινό ωράριο, και η εξυπηρέτηση των επειγόντων περιστατικών (οξείες αιμορραγίες κλπ) πραγματοποιείται εθελοντικά και μόνο, χωρίς κανενός είδους νομική κάλυψη, μετά από διαπροσωπική συνεννόηση στη βάση της ιατρικής δεοντολογίας και εφ’ όσον τυγχάνει να βρίσκεται στην ευρύτερη περιοχή ταυτόχρονα όλο το αναγκαίο προσωπικό.

Είναι προφανές ότι ο αριθμός των εξετάσεων του εργαστηρίου σε τακτικό ωράριο, σε ολοήμερη λειτουργία και στη διάρκεια των εφημεριών βαίνει διαρκώς αυξανόμενος. Προκειμένου το Εργαστήριο Ακτινολογίας να ανταποκριθεί σε αυτούς τους ρυθμούς λειτουργίας, αποτελεί επιτακτική ανάγκη η άμεση πρόσληψη τριών επικουρικών ιατρών και η προκήρυξη τεσσάρων θέσεων ειδικών ιατρών. Η υπόσχεση της διοίκησης για την επικείμενη πρόσληψη ενός (1) μόνον επικουρικού ιατρού για την κάλυψη των αναγκών του Τμήματος καταδεικνύει ότι ή δεν έχει γίνει αντιληπτή η πραγματική διάσταση του προβλήματος ή ότι η υγεία των πολιτών έρχεται σε δεύτερη μοίρα.

Οι ιατροί του Εργαστηρίου

Καταγγέλλουμε: Την αδικαιολόγητη και απαράδεκτη πολύμηνη καθυστέρηση της διοίκησης του Π.Γ.Ν.Λ για τον άμεσο διορισμό τριών (3) επικουρικών ιατρών προς κάλυψη των οξέων αναγκών, καθώς και για την προκήρυξη τεσσάρων (4) θέσεων μόνιμων ειδικών ιατρών για την επαρκή στελέχωση του τμήματος.

Θεωρούμε πως:

1. Το πρόβλημα δεν λύνεται ούτε με μετακινήσεις ιατρών από άλλες μικρότερες Μονάδες Υγείας, ούτε με την πραγματοποίηση πρόσθετων εφημεριών από το υπάρχον προσωπικό.

2. Είναι επιτακτική και άμεση ανάγκη ο διορισμός τριών επικουρικών ιατρών έτσι ώστε το Ιατρικό δυναμικό του Ακτινολογικού Τμήματος του Π.Γ.Ν.Λ. να ανταποκρίνεται στις ανάγκες ενός τέτοιου νοσοκομείου χωρίς να βάζει σε κίνδυνο τη ζωή των ασθενών.

3. Πρέπει άμεσα να ξεκινήσει η διαδικασία για τον διορισμό τεσσάρων (4) μόνιμων ειδικών ιατρών, ώστε να αποτραπεί η εξουθένωση του προσωπικού που ήδη υπηρετεί.

4. Η πολιτεία οφείλει να οργανώνει τις δομές υγείας με επιστημονικά και επιδημιολογικά κριτήρια που να ανταποκρίνονται στις σύγχρονες ανάγκες του πληθυσμού της Θεσσαλίας. Ως τριτοβάθμιο ίδρυμα, το ΠΓΝ Λάρισας δικαιούται και πρέπει να έχει το απαραίτητο προσωπικό και δαπάνες ανάλογες με τον ρόλο και την ευθύνη που του έχει ανατεθεί.

Σε κάθε περίπτωση επιφυλασσόμαστε για την άσκηση κάθε νόμιμου δικαιώματός μας προς διαφύλαξη των αρχών ιατρικής ευθύνης και δεοντολογίας.

Ζητάμε τη συμπαράσταση και την κινητοποίηση όλων των πολιτών και των θεσμών της Θεσσαλίας στην προσπάθειά μας για τη διαφύλαξη της δημόσιας υγείας» καταλήγουν οι γιατροί του Ακτινοδιαγνωστικού Εργαστηρίου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου