Σάββατο 26 Μαΐου 2018

Χωρίς Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας η πόλη του Αιγίου;

Στον ελλειμματικό τρόπο λειτουργίας του ΠΕΔΥ Αιγίου ως αποτέλεσμα της πολιτικής της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ αναφέρονται με ερώτησή τους προς τον Υπουργό Υγείας ο Αν Τομεάρχης Υγείας της Νέας Δημοκρατίας Ιάσονας Φωτήλας και ο Τομεάρχης Υγείας Βασίλης Οικονόμου.

ΙΑΤRONET

Ερώτηση:
Προς τον Υπουργό Υγείας

Θέμα: Χωρίς Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας (Π.Φ.Υ) η πόλη του Αιγίου;

Η ακολουθούμενη πολιτική της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ έχει οδηγήσει σε ελλειμματικό τρόπο λειτουργίας της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (ΠΦΥ) στη χώρα μας. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα χιλιάδες συμπολίτες μας να ταλαιπωρούνται και να αναγκάζονται να καταφεύγουν στα νοσοκομεία προκειμένου να θεραπευτούν.

Πρόσφατο παράδειγμα ελλειμματικής λειτουργίας αποτελεί το ΠΕΔΥ Αιγίου το οποίο διαρκώς αποδυναμώνεται. Το ΠΕΔΥ Αιγίου λειτουργεί σε ιδιόκτητο κτίριο του ΙΚΑ και οι εγκαταστάσεις του είναι άρτιες και σύγχρονες. Όμως, η στελέχωσή του είναι άκρως προβληματική αφού έχει απομείνει χωρίς καν παθολόγο δεδομένου ότι οι δύο επικουρικοί παθολόγοι που το στελέχωναν διορίστηκαν (ένας σε ΤΟΜΥ της Πάτρας και ο άλλος στο ιατρείο Καμαρών). Επομένως, υπάρχει η παγκόσμια πρωτοτυπία να λειτουργεί ΠΦΥ χωρίς παθολόγο στο Αίγιο με αποτέλεσμα οι χιλιάδες κάτοικοι της πόλης να αναγκάζονται να απευθύνονται σε περιφερειακά ιατρεία και νοσοκομεία για εξέταση και συνταγογράφηση.

Επιπλέον, σύμφωνα με τα ίδια δημοσιεύματα, έχει σταματήσει και η λειτουργία του Ακτινολογικού Τμήματος στο ΠΕΔΥ – ενώ μέχρι πρότινος λειτουργούσε δύο φορές την εβδομάδα - λόγω έλλειψης τεχνικού. Ακόμη, είναι απαραίτητη η στελέχωση και με έναν καρδιολόγο τουλάχιστον για κάποιες ημέρες της εβδομάδας.

Τη δεδομένη χρονική στιγμή το ΠΕΔΥ Αιγίου λειτουργεί με δύο οδοντίατρους, έναν γυναικολόγο, έναν παιδίατρο και μία (1) μαία εκ των οποίων ο γυναικολόγος και ο ένας οδοντίατρος εκτελούν χρέη ελεγκτή. Με τις προαναφερθείσες ειδικότητες ουσιαστικά δεν μπορεί να γίνει συζήτηση για ουσιαστική Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας, ειδικά σε μία περιοχή όπως το Αίγιο, που κατοικούν 60.000 συμπολίτες μας με τον πληθυσμό αυτόν να πολλαπλασιάζεται κατά τους καλοκαιρινούς μήνες.

Δεδομένων των προεκτεθέντων ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός:

1. Σκοπεύετε να προκηρύξετε θέση παθολόγου για το ΠΕΔΥ Αιγίου; Ποιο είναι το σχετικό χρονοδιάγραμμα;

2. Θα επαναλειτουργήσει το ακτινολογικό τμήμα του ΠΕΔΥ Αιγίου; Αν ναι, πότε και σε ποιες σχετικές ενέργειες θα προβείτε;

3. Είναι στις προθέσεις σας γενικότερα η ενίσχυση του ΠΕΔΥ Αιγίου δεδομένου ότι είναι η μόνη μονάδα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας στην πόλη; Αν ναι, ποιος είναι ο σχετικός σχεδιασμός;

Οι ερωτώντες βουλευτές

Ιάσονας Φωτήλας Αχαΐας

Βασίλειος Οικονόμου Επικρατείας

3 σχόλια:

  1. Αλλοι τα εκλεισαν αυτα κυριε Φωτηλα ομως σ αυτους πρεπει να απευθυνεστε δημιουργημα του Γεωργιαδη και της παρεας του ειναι αυτο που βλεπουμε σημερα .

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Έτσι είναι αλλά .....ευτυχώς ήρθαν ο Ξανθοκηφήνας και ο υπόδικος Βαρδάσχετος και ......έστρωσε η ΠΦΥ με τις μεταρρυθμισάρες τους!!!

      Διαγραφή
  2. Σάμπως η υπόλοιπη Ελλάδα έχει?

    ΑπάντησηΔιαγραφή