Τετάρτη 23 Μαΐου 2018

Νέο «χαστούκι» στα γενόσημα με την ανατιμολόγηση Μαΐου – Στη Δικαιοσύνη προσφεύγει η ΠΕΦ


Αποτέλεσμα εικόνας για γενόσημα


Επιστολή στον επικεφαλής των τεχνικών κλιμακίων, με την οποία διαμαρτύρεται για τις πρακτικές που ακολουθούνται στην τιμολόγηση των φαρμάκων, απέστειλε η Πανελλήνια Ένωση Φαρμακοβιομηχανίας (ΠΕΦ). Στον πυρήνα του προβλήματος, οι διατάξεις που επιβάλλουν μειώσεις, ποσοστιαία μεγαλύτερες για τα γενόσημα, οι οποίες ασκούν ασφυκτική πίεση στη φαρμακοβιομηχανία και οδηγούν στην απόσυρση τους. Σύμφωνα με την ΠΕΦ, οι καταχρηστικές, μονομερείς αυτές μειώσεις αγγίζουν το 69% από το 2009, οδηγώντας τα παλιά φάρμακα στην τιμολογιακή εξόντωση τους.

Από το προσχέδιο του δελτίου τιμών που ανήρτησε πρόσφατα ο ΕΟΦ προκύπτει ότι η μέση ποσοστιαία μείωση για τα γενόσημα φθάνει το 9,5%, ενώ οι μειώσεις στα πρωτότυπα εκτός και εντός προστασίας πατέντου είναι 3,4% και 2,3% αντίστοιχα.

«Είναι οικονομικά αδιανόητο, φάρμακα με τιμή μεγαλύτερη των 50 ευρώ να μειώνονται 2-3 %, ενώ το 70% των οικονομικών φαρμάκων, που έχουν τιμές κάτω των 6 ευρώ, να δέχεται νέες τεράστιες μειώσεις που φθάνουν στο -80%. Η εξέλιξη αυτή τα οδηγεί σε διακοπή της κυκλοφορίας τους», αναφέρει σε ανακοίνωση της η ΠΕΦ.

«Οι Θεσμοί επιμένουν να επιβάλλουν ένα στρεβλό σύστημα τιμολόγησης που οδηγεί ευθέως στην καταστροφή τα φάρμακα της ελληνικής φαρμακοβιομηχανίας. Αυτό, χωρίς κανένα όφελος για ασθενείς και Ταμεία. Δυστυχώς, η ελληνική κυβέρνηση δεν έχει καταφέρει να σταματήσει αυτό το διαρκές έγκλημα σε βάρος της εγχώριας παραγωγής φαρμάκων», σημειώνεται.

Κατά την ΠΕΦ, κάθε 6 μήνες, σε κάθε ανατιμολόγηση, τα οικονομικά παλαιά φάρμακα αποδεκατίζονται επιλεκτικά. «Και το περίεργο είναι ότι αυτό συμβαίνει χωρίς κανένα όφελος για την Πολιτεία, αφού ταυτόχρονα η φαρμακευτική δαπάνη εξακολουθεί να βρίσκεται εκτός ελέγχου, με την υπέρβαση του στόχου να εκτιμάται ότι φθάσει φέτος τα 600 εκατ. ευρώ, τουλάχιστον 40% υψηλότερα από τα επίπεδα του 2017».

Η αύξηση του clawback, πέρα από το σύνολο της αγοράς, πλήττει ιδιαιτέρως τα οικονομικά φάρμακα, σύμφωνα με την ελληνική φαρμακοβιομηχανία. Rebate και clawback αναμένεται φέτος να ξεπεράσουν το 35% του στόχου της δαπάνης.

Carone και ΣτΕ

Με πρόσφατη επιστολή της στον αρμόδιο επικεφαλής του τεχνικού κλιμακίου των Θεσμών, G. Carone, η ΠΕΦ εξέφρασε την έντονη αντίθεσή της στις ακολουθούμενες πρακτικές που οδηγούν στη διάλυση των οικονομικών φαρμάκων, επισημαίνοντας τις στρεβλώσεις που προκαλεί το έωλο νομικά υφιστάμενο σύστημα. Παράλληλα, η Ένωση προσέφυγε στο ΣτΕ και στα αρμόδια όργανα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με στόχο την εξομάλυνση του συστήματος και την επικράτηση συνθηκών υγιούς ανταγωνισμού.

«Καλούμε την ελληνική κυβέρνηση να επιδείξει τα αναλογούντα αντανακλαστικά απέναντι στις παράλογες αξιώσεις των Θεσμών και να αποτρέψει την επικείμενη καταστροφή των οικονομικών φαρμάκων, τουλάχιστον αυτών που έχουν τιμή μικρότερη των 6 ευρώ», αναφέρει η ΠΕΦ. Ζητά παράλληλα από την Κυβέρνηση και τα κόμματα της Αντιπολίτευσης «να σχεδιάσουν τώρα, πριν η ζημία καταστεί ανεπανόρθωτη, μια εθνική φαρμακευτική πολιτική, με σταθερό χρονικό ορίζοντα, προς όφελος των ασθενών και του συστήματος ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης. Ένα πλαίσιο που, παράλληλα, θα επιτρέπει την υγιή ανάπτυξη του φαρμακευτικού κλάδου και της εγχώριας παραγωγικής φαρμακοβιομηχανίας, ο οποίος αποτελεί βασικό αιμοδότη της εθνικής οικονομίας».

«Τα οικονομικά φάρμακα αυτά αποτελούν βασικό εργαλείο στην προσπάθεια εξοικονομήσεων, λόγω της δυνατότητας τους να υποκαθιστούν ακριβότερες θεραπείες με θεραπευτικά ισοδύναμο τρόπο. Η επιχειρούμενη εξόντωσή τους, μέσω της τιμολόγησης, οδηγεί τους ασθενείς σε ακριβότερα φάρμακα, με αποτέλεσμα την αύξηση της δαπάνης και την συντήρηση του φαύλου κύκλου των αυξανόμενων clawback», σημειώνεται.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου