Τρίτη 29 Μαΐου 2018

ΕΟΠΥΥ: Από το "δεν χρωστάω", στο "δεν πληρώνω"



Σε κατάσταση συναγερμού ξανά η αγορά της Υγείας. Όπως αναφέρουν στο Capital.gr φορείς από το χώρο των ιδιωτικών κλινικών, από την αρχή της χρονιάς δεν έχει πραγματοποιηθεί καμία πληρωμή από τον ΕΟΠΥΥ, εξαιρουμένων των φαρμακοποιών, με την έλλειψη ρευστότητας να δημιουργεί "ντόμινο" καθυστερήσεων στις υποχρεώσεις των επιχειρήσεων προς εργαζόμενους, προμηθευτές και δημόσιο.

Μπορεί ο ΕΟΠΥΥ να έχει μειώσει σημαντικά τους τελευταίους μήνες το ύψος των ληξιπρόθεσμων χρεών προς τις επιχειρήσεις της Υγείας (σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών, τα χρέη του Οργανισμού ανέρχονταν το Μάρτιο σε 485 εκατ. ευρώ από 1,7 δισ. στις αρχές του 2016), εντούτοις φορείς από την αγορά των ιδιωτικών κλινικών και των διαγνωστικών κέντρων φοβούνται πως αυτό ίσως αποτελεί προσωρινή κατάσταση και ο Οργανισμός θα επιστρέψει στη δημιουργία νέων οφειλών. 

Και ενώ οι πληρωμές δεν δείχνουν να προχωρούν, οι επιχειρήσεις έχουν ήδη στα χέρια τους τα "ραβασάκια" του claw back για το 2017, δηλαδή των αναγκαστικών επιστροφών προκειμένου να καλυφθεί η υπέρβαση που καταγράφηκε στον κλειστό προϋπολογισμό του ΕΟΠΥΥ τη χρονιά που πέρασε. Ενδεικτικά η διαφορά ανάμεσα κονδύλι του Οργανισμού για τις ιδιωτικές κλινικές και τις υποβολές των επιχειρήσεων ξεπέρασε πέρσι τα 110 εκατ. ευρώ. Το ποσό του claw back θα συμψηφιστεί με τις πληρωμές προς τους παρόχους, σε 24 δόσεις, παράλληλα με το συμψηφισμό των παλιών χρεών του ΕΟΠΥΥ για την περίοδο 2012-2015. 

Φέτος η κρατική επιχορήγηση του ΕΟΠΥΥ ανέρχεται σε 100 εκατ. ευρώ, τα οποία προορίζονται για την κάλυψη της δαπάνης υγειονομικής περίθαλψης των ανασφάλιστων. Σύμφωνα με τον Προϋπολογισμό, η πρόβλεψη για αυξημένα έσοδα από ασφαλιστικές εισφορές, σε συνδυασμό με τη μείωση των απλήρωτων υποχρεώσεων του Οργανισμού προς τους ιδιώτες παρόχους και επιχειρήσεις της Υγείας, οδήγησαν στην μείωση του ύψους της κρατικής χρηματοδότησης κατά 214 εκατ. ευρώ έναντι του 2017. Η περικοπή αυτή αποτελεί σύμφωνα με στελέχη της ιδιωτικής περίθαλψης τη βασική αιτία της νέας στάσης πληρωμών.

Προμηθευτές και επιχειρήσεις συμβεβλημένες με τον ΕΟΠΥΥ (διαγνωστικά κέντρα, ιδιώτες γιατροί, κλινικές, φυσικοθεραπευτές, φαρμακευτικές) εκφράζουν έντονο προβληματισμό για το κατά πόσο ο Οργανισμός θα μπορέσει να συνεχίσει τις πληρωμές του, αλλά και για τους ελλειμματικούς προϋπολογισμούς που οδηγούν σε αυξημένες επιστροφές σε όλες τις κρίσιμες παροχές (φάρμακο, νοσήλια, διαγνωστικές εξετάσεις). Στον αντίποδα, η διοίκηση του ΕΟΠΥΥ σημειώνει πως το κενό στα έσοδα από τον Προϋπολογισμό καλύπτεται από τους ενδελεχείς ελέγχους που πραγματοποιεί στις υποβολές των παρόχων.

Βασιλική Κουρλιμπίνη

1 σχόλιο:

  1. Γιατροί προς τον ΕΟΠΥΥ:
    Από το "δεν συμβαλλόμαστε" στο "ρε δε πάτε να... ...θείτε τέλος πάντων."

    ΑπάντησηΔιαγραφή