Τρίτη 29 Μαΐου 2018

Fast track κατασχέσεις για χρέη στην εφορία

Σχέδιο αυτοματοποιημένων κατασχέσεων - Ποιοι μπαίνουν στο στόχαστρο


Νέο σχέδιο αυτοματοποιημένων ηλεκτρονικών κατασχέσεων για χρέη προς το Δημόσιο ετοιμάζει πυρετωδώς το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης.

Η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) προκειμένου να εισπράξει απλήρωτους φόρους που «λιμνάζουν» στις εφορίες πρόκειται να ενεργοποιήσει ένα ηλεκτρονικό σύστημα παρακολούθησης των οφειλετών και καθιερώνει αυτοματοποιημένες διαδικασίες εκούσιας και αναγκαστικής είσπραξης των οφειλών που συνοδεύονται με ηλεκτρονικές κοινοποιήσεις ειδοποιήσεις και επιδόσεις για κατασχέσεις και δεσμεύσεις περιουσιακών στοιχείων.

Ο διοικητής της ΑΑΔΕ Γιώργος Πιτσιλής έχει ήδη προαναγγείλει το εν λόγω σχέδιο, στόχος του οποίου είναι να δίνει άμεσα τη δυνατότητα στον ελεγκτικό μηχανισμό από τη στιγμή που μια οφειλή καταστεί ληξιπρόθεσμη, να αποκτά πλήρη εικόνα του οφειλέτη για πληρωμές, ρυθμίσεις ή άλλες ληξιπρόθεσμες οφειλές του, και μέσω αυτοματοποιημένων διαδικασιών να ενεργοποιεί τα μέτρα αναγκαστικής είσπραξης, όπως κατασχέσεις και πλειστηριασμούς, δεσμεύσεις τραπεζικών λογαριασμών ή και αυτεπάγγελτων συμψηφισμών.

Για την επίτευξη του σκοπού αυτού οι φορολογικές αρχές θα μπορούν να συγκεντρώνουν ανά πάσα στιγμή όλα τα στοιχεία των οφειλετών, από το TAXIS, τον ΕΦΚΑ, το Κτηματολόγιο, την ΕΡΓΑΝΗ, τις τράπεζες, το Χρηματιστήριο, το ΓΕΜΗ, τον Τειρεσία κ.ά., προκειμένου να είναι σε θέση να προχωρούν σε ταχύτερες και αυτοματοποιημένες κατασχέσεις και πλειστηριασμούς περιουσιακών στοιχείων.

Απαραίτητη φυσικά προϋπόθεση για την επίτευξη του ανωτέρω στόχου είναι η επιτάχυνση της προμήθειας λογισμικού προκειμένου να αυτοματοποιηθούν και να γίνουν πιο γρήγορες οι κατασχέσεις για οφειλές προς το Δημόσιο.

Με τις κινήσεις αυτές, η ΑΑΔΕ επιχειρεί έλεγχο σε όλα τα περιουσιακά στοιχεία των φορολογουμένων, από εισοδήματα, καταθέσεις, μετοχές και ομόλογα έως ακίνητα.

Σύμφωνα με το επιχειρησιακό σχέδιο της ΑΑΔΕ, για το 2018 οι κατασχέσεις αναμένεται να επεκταθούν σε επιπλέον 150.000-200.000 οφειλέτες του ελληνικού Δημοσίου μέχρι το τέλος της χρονιάς καθώς στόχος της ΑΑΔΕ είναι η μείωση του στοκ των ληξιπρόθεσμων οφειλών και την αύξηση των δημοσίων εσόδων.

Μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους θα διενεργηθούν 190.000 φορολογικοί και τελωνειακοί, θα δημιουργηθεί ασφυκτικός κλοιός για 1,7 εκατ. οφειλέτες για την είσπραξη πάνω από 5,5 δισ. ευρώ από την τεράστια δεξαμενή των ληξιπρόθεσμων οφειλών, ενώ θα διενεργηθούν τουλάχιστον 100.00 τηλεφωνικών κλήσεων για τη συμμόρφωση των φορολογούμενων στις υποχρεώσεις τους.

1 σχόλιο:

  1. Α ακόμη το .......λογισμικό ψάχνουν? Καλά......κρασά......το ιλπίντα ερκετι !

    ΑπάντησηΔιαγραφή