Παρασκευή 25 Μαΐου 2018

Σοκ στους γιατρούς από τα νέα χαράτσια του clawback! Γιατί αυξήθηκαν οι οφειλές

Παρασκευή 25 Μάιος 2018

Γράφει: Δήμητρα Ευθυμιάδου 

Σοκ έχουν πάθει δεκάδες γιατροί σε όλη τη χώρα από τα νέα χαράτσια (clawback) που καλούνται να επιστρέψουν ως οφειλές στον ΕΟΠΥΥ.

Συγκεκριμένα έφθασαν τα σημειώματα από τον ΕΟΠΥΥ μέσω των οποίων γνωστοποιούνται οι οφειλές των κλινικοεργαστηριακών γιατρών (clawback 2013-2015), τα οποία όμως είναι πολύ αυξημένα με οφειλές σε σχέση με ότι είχε γνωστοποιηθεί στον κλάδο πριν μερικούς μήνες.

Μάλιστα όπως περιγράφουν γιατροί στο HealthReport.gr, υπάρχουν περιπτώσεις όπου η διαφορά σε σχέση με την αρχική ενημέρωση από τον ΕΟΠΥΥ, φθάνει σε κάποιες περιπτώσεις και τα 4000 και 5000 ευρώ.

Πρόκειται για χρήματα τα οποία θα πρέπει να επιστρέψουν οι γιατροί στον ΕΟΠΥΥκάτι που θα γίνει ως παρακράτηση μέσω των νέων υποβολών και απαιτήσεων που υποβάλουν στον Οργανισμό για εξετάσεις που πραγματοποίησαν, εξηγεί στο HealthReport.gr η Άννα Μαστοράκου Πρόεδρος της Ένωσης Ιατρών ΕΟΠΥΥ (ΕΝΙ-ΕΟΠΥΥ).

Και το ζήτημα είναι πως τα χρήματα θα παρακρατηθούν από τους γιατρούς σε δόσεις από 12 μήνες έως και 50 μήνες. Όμως εάν συνυπολογίσει κανείς και τις υπόλοιπες παρακρατήσεις για το 2017, τα χρήματα που θα εισπράξουν για τον επόμενο χρόνο θα είναι σχεδόν τα μισά.

Χαρακτηριστικό είναι πως με βάση και το clawback του 2017 ειδικότητες όπως ακτινολόγοι, καρδιολόγοι και πνευμονολόγοι που πραγματοποιούν και εξετάσεις, θα κληθούν να καταβάλουν ακόμη και το 45% των χρημάτων που δικαούνται.

Και το πρόβλημα φαίνεται πως προέκυψε για το 2017 επειδή δεν ευρέθησαν όπως λένε πληροφορίες του HealthReport.gr τα 5 εκατ. ευρώ που αναζητούσε η ηγεσία του υπουργείου Υγείας για να καλύψει τις εργαστηριακές εξετάσεις επειδή από λάθος είχε δοθεί μικρό κονδύλι. Δείτε ΕΔΩ το ρεπορτάζ του HealthReport.gr: «Προς αναζήτηση 5 εκατ. ευρώ για να μην «κουρευτούν» χρήματα από εξετάσεις! Τι θα ρυθμιστεί»

Ενδεικτικό είναι μάλιστα ότι η ηγεσία του υπουργείου Υγείας είχε αναγνωρίσει ότι το κονδύλι που είχε εξασφαλιστεί για τις εργαστηριακές εξετάσεις ήταν περιορισμένο και είχε επιδοθεί στην ανεύρεση των επιπλέον χρημάτων. Το κονδύλι όμως δεν βρέθηκε και έτσι τη…νύφη καλούνται τώρα να πληρώσουν οι γιατροί.

Σε ότι αφορά μάλιστα στους καθαρά εργαστηριακούς γιατρούς όπως είναι οι μικροβιολόγοι και οι πυρηνικοί γιατροί, θα πληρώσουν clawback 5-6% αλλά θα πρέπει να συνυπολογίσει κανείς ότι ήδη είχε γίνει υποκοστολόγηση των εξετάσεων κατά 43%. Συνεπώς το ποσοστό της επιστροφής εκτοξεύεται.

Μ αυτά και μ αυτά όμως πολλοί γιατροί έχουν αρχίσει και αποχωρούν από τον ΕΟΠΥΥ δηλώνοντας παραίτηση, τη στιγμή μάλιστα που είναι σε εξέλιξη η διαδικασία για τις νέες συμβάσεις τόσο για οικογενειακούς γιατρούς όσο και για τους εξειδικευμένους, και το ενδιαφέρον είναι περιορισμένο.

18 σχόλια:

  1. ΘΕΤΩ ΤΟ ΕΡΩΤΗΜΑ ΚΑ ΜΑΣΤΟΡΑΚΟΥ ΜΕ ΑΥΤΕΣ ΤΙΣ ΕΠΙΣΤΡΟΦΕΣ ΤΑ ΧΡΗΜΑΤΑ ΠΟΥ ΤΕΛΙΚΑ ΘΑ ΕΧΟΥΝ ΕΙΣΠΡΑΞΕΙ ΟΙ ΙΑΤΡΟΙ ΤΟ 2017 ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΚΑΤΑ ΠΟΛΥ ΛΙΓΟΤΕΡΑ Ο ΕΦΚΑ ΘΑ ΠΑΡΑΜΕΙΝΕΙ Ο ΙΔΙΟΣ:ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΓΝΩΜΗ ΜΟΥ ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΜΕΙΝΕΙ Ο ΙΔΙΟΣ ΚΑΙ ΠΡΕΠΕΙ ΟΙ ΣΥΛΛΟΓΟΙ ΝΑ ΠΑΛΕΨΟΥΝ ΓΙ ΑΥΤΟ ΚΑΙ ΓΙΑ ΟΛΑ ΤΑ ΑΛΛΑ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΥ ΣΗΜΑΝΤΙΚΑ ΚΑΙ ΚΑΤΑΣΤΡΕΦΟΥΝ ΤΟΝ ΙΑΤΡΟ ΠΑΛΑΙΟ ΚΑΙ ΝΕΟ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ΕΓΙΝΑΝ ΕΓΚΛΗΜΑΤΑ ΚΑΙ ΟΛΟΙ ΜΕΝΟΥΝ ΑΠΑΘΕΙΣ ΒΛΕΠΟΝΤΑΣ ΤΗ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ ΤΩΝ ΜΙΚΡΩΝ ΓΙΑ ΑΚΟΜΗ ΜΙΑ ΦΟΡΑ.ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ : ΤΡΑΓΙΚΗ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ.ΕΓΚΛΗΜΑΤΙΚΗ ΑΔΙΚΙΑ......

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Όποιος ανακατεύεται με τα πίτουρα τον τρων οι κότες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ήταν δίκαιο έγινε πράξη!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Εκείνος ο συνάδελφος που δεσμεύονταν ότι θα διορθωθεί η αδικία με την ανεύρεση των 5-6 εκατομμυρίων που χάθηκε?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Ας σταματησει η χυδαιοτητα .ποιο ηταν το δικαιο;το χαμηλο πλαφον του 2014(με βαση το τζιρο του 2013 και εναρξη ιατρειου στο ιδιο χρονο) στα νεα εργαστηρια με αναδρομικη ισχυ παραμονη του 2015;το οτι πληρωσαν οι νεοι τις υπερβασεις των διαγνωστικων;το οτι δεν υπηρξε καμια αλλαγη στα χαμηλα πλαφον;λιγος σεβασμος δε βλαπτει,το ελαχιστο που μπορειτε να κανετε,σιωπη και σεβασμος στον κοπο των νεων ιδιαιτερα συναδελφων που αυτη τη στιγμη καταστρεφονται.σεβασμος!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Δεν φταιει ο ΕΟΠΥΥ ,διοτι η συμπεριφορα του εναντι των γιατρων ειναι γνωστη,Φταινε οι διαφοροι ψευδοσυλλογοι που αδρανουν ή δρουν επιζημια για τα μελη τους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Το πλαφόν, το clawback φταίει, οι συνδικαλιστές φταίνε... Όλοι οι προλαλήσαντες αγνοούν ή κάνουν πως δεν ξέρουν ότι ο ΕΟΠΥΥ είναι ΥΠΟΚΑΤΑΣΤΗΜΑ ΓΝΩΣΤΟΥ ΟΜΙΛΟΥ και ότι όποια πρόταση πέσει στο τραπέζι, υπάρχουν ανώτατα στελέχη του ΕΟΠΥΥ που είναι παραπάνω από πρόθυμα να μαγειρέψουν τη συνταγή υπέρ των μεγάλων. Το έχουν κάνει άπειρες φορές με υπόσχεση της παρούσας κυβέρνησης για πάταξη της διαφθοράς εντός του Οργανισμού. Όχι μόνο δεν κουνήθηκε φύλλο αλλά οι επιχειρηματίες έχουν αποθρασυνθεί εντελώς. Όταν το χρήμα μιλάει, η αλήθεια και το ψέμα αλλάζουν χρώμα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σωστός !! Κάθε φορά οι μεγαλοεπιχειρηματίες λαδώνουν το μηχανισμό για να μας αποτελειώσει. Το θέμα είναι τι κάνει ο πολλά βαρύς Πολάκης και οι σύντροφοί του για αυτό;

      Διαγραφή
    2. Money talks, bullshit walks. Το χρήμα είναι πολύ, βρώμικο και όλοι το αγαπάνε. Καθίστε εσείς να εξετάζετε μέσω ΕΟΠΥΥ για δίευρα. Την ίδια ώρα συνάδελφοι γράφουν με τους τόνους τα πέτσινα και στον οργανισμό μαγειρεύουν τα όρια ανάλογα με το τι τους τάζουν.

      Διαγραφή
  9. Παρατηρώ ομαδική απώλεια μνήμης και συλλογική παράκρουση. Η ακραία υποκοστολόγηση του 43% στα μικροβιολογικά και στα εργαστηριακά τίνος ήταν έργο ;;; το clawback των υπερήχων και πράξεων στο 48% τίνος είναι έργο ;;; ο εκβιασμός του συμψηφισμού για τα έτη 2012-2015 πότε έγινε;; προσπαθούν να μας τρελάνουν τα γνωστά "τρολάκια", αλλά τους καταλάβαμε !

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Φαντάσου πόσο ξεφτίλες και ψεύτες είναι οι τωρινοί που ο Άδωνις μπροστά τους ξεχνιέται! Ήταν αυτοί που θα τα έσκισαν αυτά αν θυμάμαι .Και τώρα μας ξαναπάνε μετά από 4 χρόνια και έχοντας κάνει το απόλυτο τίποτα, έχοντας ξηλώσει και ό,τι έιχε απομείνει , στην αγκαλια του Αδωνι .Αυτό είναι η "τρολιά" φίλτατε.

      Διαγραφή
  10. όταν προσθετεις εξετάσεις σε κλειστό προυπολογισμο και μετά βγάζεις claw b. λέγετε απάτη και χρειαζετε δικαστική μάχη απο τους συλλόγους μας...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δεν μας φταει κανεις .Μια ζωη οι συλλογοι απεφευγαν να διεκδικησουν αξιοπρεπεις αμοιβες και ορους εργασιας ,δεχθηκαν αδιαμαρτυρητα τα παντα ,αδιαφορησαν για τισ συνεχεις επιθεσεις στους γιατρους και τωρα δηθεν βγαινουν και φωναζουν .Αν οι γιατροι δεν βαλουν μυαλο θα ειναι τα ισοβια κοροιδα .

      Διαγραφή
  11. Ευτυχώς που βρέθηκαν εκείνα τα 5-6 εκατομμύρια κε Ψαλτάκο και μειώθηκε το cb των υπερήχων. Είτε σε εμπαίζουν είτε μας εμπαίζεις. Ο,τι και να συμβαίνει οφείλεις να παραιτηθείς!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Κάνουν λει αναδιανομή του πλούτου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. ΟΛΟΙ ΕΣΕΙΣ ΟΙ ΣΧΟΛΙΑΣΤΕΣ ΔΕ ΔΙΑΒΑΖΕΤΕ ΤΟ ΕΠΙΚΑΙΡΟΠΟΙΗΜΕΝΟ ΜΝΗΜΟΝΙΟ ΛΕΩ ΕΓΩ ΓΙΑ ΝΑ ΚΑΤΑΛΑΒΕΤΕ ΟΤΙ ΟΛΑ ΑΥΤΑ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΘΕΜΑ ΑΤΟΜΩΝ ΑΛΛΑ ΕΙΝΑΙ ΘΕΜΑ ΕΝΤΟΛΩΝ ΠΟΥ ΘΑ ΓΙΝΟΥΝ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΟ Κ.Κ.Ε ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ?
    ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ ΟΜΩΣ ΚΑΙ ΤΙΣ 40 ΣΕΛΙΔΕΣ ΓΙΑ ΝΑ ΚΑΤΑΛΑΒΕΤΕ ΤΙ ΘΑ ΕΦΑΡΜΟΣΕΙ Ο ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ ΤΟ 2019.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Και το επικαιροποιημένο μνημόνιο Ποιός το υπέγραψε; Αυτός που θα το έσκιζε μαζί με τον Κομμουνιστή τον Μηχανοβιο, τον Αμερικανό και την Ομορφη3σε1.

      Διαγραφή