Τρίτη 22 Μαΐου 2018

Υπερδιπλασιασμός εξαγωγών από την ελληνική φαρμακοβιομηχανία στα χρόνια της κρίσης

Από το 2010, καταγράφεται από την ΕΛΣΤΑΤ πολύ σημαντική αύξηση στον τζίρο από εξαγωγές φαρμάκων, κατά 108,06%.

Γράφει: Καραγιώργος Δημήτρης - IATRONET

Έντονη εξωστρέφεια επιδεικνύει η ελληνική φαρμακευτική βιομηχανία στα χρόνια της κρίσης.

Από το 2010 έως και τον περασμένο Μάρτιο, αύξησε κατά 108,06% την εξαγωγική της δραστηριότητα, ανταγωνιζόμενη μεταποιητικούς κλάδους, όπως τα έπιπλα (αύξηση 158,8%), τα ηλεκτρονικά και οπτικά προϊόντα (112,21%) και τα προϊόντα χαρτιού (111,93%).

Τα παραπάνω προκύπτουν από τα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής για τον δείκτη κύκλου εργασιών στη βιομηχανία τον περασμένο Μάρτιο.

Σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ, στο σύνολο της αγοράς (εγχώρια – εξαγωγές) τα βασικά φαρμακευτικά προϊόντα και σκευάσματα σημείωσαν τον Μάρτιο αύξηση τζίρου κατά 15,2% σε σχέση με τον Μάρτιο του 2017.

Στην εγχώρια αγορά, η αύξηση ήταν 10,3%, έναντι μείωσης 1,8% τον Μάρτιο του 2017. Τα πολύ θετικά στοιχεία αφορούν την εξωτερική αγορά, όπου η φαρμακευτική βιομηχανία εμφάνισε την Μάρτιο αύξηση τζίρου κατά 20,1% έναντι του 2017.

Είχε προηγηθεί πέρυσι η εντυπωσιακή αύξηση των εξαγωγών κατά 41,7% σε σχέση με τον Μάρτιο του 2016.

Ο δυναμισμός του κλάδου προκύπτει και από τη σύγκριση του κύκλου εργασιών των βιομηχανιών στα χρόνια της κρίσης (από το 2010 μέχρι σήμερα). Στο σύνολο της αγοράς (εγχώρια – εξαγωγές), η φαρμακευτική βιομηχανία κατέγραψε το διάστημα αυτό αύξηση κύκλου εργασιών κατά 42,98%.

Σημαντικά μικρότερη ήταν η αύξηση στην εγχώρια αγορά (6,66%), αλλά πολύ σημαντική ήταν η αύξηση στις εξαγωγές (108,06%).

Οι ελληνικές φαρμακοβιομηχανίες έχουν πολύ καλό όνομα στην παγκόσμια αγορά κυρίως για τα ποιοτικά επώνυμα γενόσημα φάρμακα που παρασκευάζουν.

Γενόσημα

Τα γενόσημα είναι φάρμακα παρόμοια με τα πρωτότυπα, περιέχοντας την ίδια δραστική ουσία, γεγονός που συνεπάγεται και παρόμοια θεραπευτικά αποτελέσματα.

Κυκλοφορούν νόμιμα μετά τη λήξη της εικοσαετούς προστασίας του διπλώματος ευρεσιτεχνίας (πατέντας) του πρωτοτύπου φαρμάκου αναφοράς.

Χρησιμοποιούνται ευρέως από τα συστήματα Υγείας σε όλο τον κόσμο, ως αποτελεσματικές εναλλακτικές λύσεις έναντι των ακριβότερων πρωτότυπων φαρμάκων.

Επώνυμα

Τα γενόσημα φάρμακα κυκλοφορούν είτε με τη διεθνώς εγκεκριμένη μη ειδικευμένη επιστημονική ονομασία, είτε με εμπορικό σήμα και ονομασία οπότε και ονομάζονται “γενόσημα με εμπορική ονομασία”.

Σύμφωνα με στοιχεία της Πανελλήνιας Ένωσης Φαρμακοβιομηχανίας, ο ελληνική φαρμακευτική βιομηχανία συμβάλλει σημαντικά στην ανάπτυξη της εθνικής οικονομίας. Η συμβολή του κλάδου στο ΑΕΠ της χώρας φτάνει στα 2,8 δισ. ευρώ σε ετήσια βάση.

Υπολογίζεται ότι για κάθε 1.000 ευρώ που δαπανώνται για την αγορά φαρμάκων που παράγονται στην Ελλάδα, το ΑΕΠ της χώρας μας ενισχύεται κατά 3.420 ευρώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου