Τετάρτη 30 Μαΐου 2018

Προς αλλαγή η τιμολόγηση στα φάρμακα! Τι προτείνει το υπ.Υγείας. Όλο το σχέδιο

Τετάρτη 30 Μάιος 2018

Αλλαγή στον τρόπο τιμολόγησης των φαρμάκων επιδιώκει το υπουργείο Υγείας μέσω μάλιστα και της συναίνεσης των υπολοίπων κομμάτων της Βουλής.

Ειδικότερα σύμφωνα με τα όσα συζητήθηκαν χθες κατά τη διάρκεια της διακομματικής συνάντησης στην οδό Αριστοτέλους στο υπουργείο Υγείας, η ηγεσία του υπουργείου έχει πλήρες σχέδιο για ριζικές αλλαγές στην τιμολόγηση των φαρμάκων και όχι μόνο.

Το εν λόγω σχέδιο παρουσιάσθηκε στους εκπροσώπους των κομμάτων και το οποίο αν γίνει αποδεκτό θα ξεκινήσει λεπτομερής συζήτηση σε επίπεδο Βουλής, καθώς ο Ανδρέας Ξανθός θα ζητήσει από τον Πρόεδρο της Βουλής Νίκο Βούτση να δημιουργήσει μόνιμη διακομματική επιτροπή για τα φάρμακα.

Αλλαγές στους υπολογισμούς των τιμών

Αυτό που φαίνεται πως ετέθη πρώτα στο τραπέζι είναι η αλλαγή του τρόπου υπολογισμού των τιμών συγκριτικά με το τι ισχύει στην υπόλοιπη Ευρώπη.
Μέχρι σήμερα οι τιμές των φαρμάκων που κυκλοφορούν στη χώρα μας καθορίζονται σύμφωνα με τον μέσο όρο των τριών χαμηλότερων τιμών της Ευρώπης.


Οι χώρες που συνήθως υπολογίζονται στην περίπτωση αυτή είναι είτε 27 είτε 28 ανάλογα με το πόσες τιμές είναι διαθέσιμες και δημοσιοποιημένες από τα άλλα κράτη. Αυτό όμως που φαίνεται πως εξετάζεται τώρα όπως αναφέρουν πηγές του HealthReport.gr είναι να υπολογίζονται οι τιμές 19 χωρών αφαιρώντας όμως τις πιο φθηνές.

Στη περίπτωση αυτή ωστόσο φαίνεται ότι προκύπτει πρόβλημα με τη συνολική φαρμακευτική δαπάνη, καθώς οι τιμές θα μείνουν ψηλά.
Άγνωστο παραμένει επίσης εάν θα συμφωνήσουν οι δανειστές σε μία τέτοια περίπτωση.

Πακέτα προϋπολογισμού ανά θεραπευτική κατηγορία

Κατά τα άλλα στο τραπέζι των συνομιλιών μεταξύ των εκπροσώπων των κομμάτων έπεσε και το θέμα του διαχωρισμού του προϋπολογισμού για τα φάρμακα ανάλογα τη θεραπευτική κατηγορία. Ένα θέμα που ωστόσο φαίνεται ότι δημιουργεί προβλήματα στις περισσότερες φαρμακευτικές εταιρείες. Διαβάστε ΕΔΩ το ρεπορτάζ που είχε αποκαλύψει το HealthReport.gr: «Έρχονται το 2019 οι κλειστοί προϋπολογισμοί ανά θεραπευτική κατηγορία στα φάρμακα! Όλες οι τελευταίες πληροφορίες»

Πληροφορίες του HealthReport.gr αναφέρουν πάντως ότι ο κλάδος της φαρμακοβιομηχανίας αλλά ειδικά οι πολυεθνικές εταιρείες, δε συμφωνούν με μια τέτοια κατηγοριοποίηση και στον καθορισμό κλειστών προϋπολογισμών. Οι ελληνικές φαρμακευτικές εταιρείες από την άλλη, μάλλον θα προτιμούσαν τον διαχωρισμό μεταξύ πρωτοτύπων φαρμάκων και όσων έχουν χάσει την πατέντα τους.

Όπως και να ΄χει, ο συγκεκριμένος προγραμματισμός του υπουργείου Υγείας φαίνεται ότι μετατίθεται για την επόμενη χρονιά. Μια χρονιά που βέβαια αναμένεται να καθορισθεί και από τις πολιτικές εξελίξεις και τις εκλογές.

Κατά τα άλλα με βάση τις δεσμεύσεις της ηγεσίας του υπουργείου Υγείας στους εκπροσώπους των κομμάτων, μέχρι το τέλος του χρόνου θα ενσωματωθούν στο σύστημα συνταγογράφησης 70 θεραπευτικά πρωτόκολλα που αποτελούν ουσιαστικά συγκεκριμένες συνταγογραφικές οδηγίες προς τους γιατρούς.
Ο προβληματισμός των κομμάτων

Πάντως και οι εκπρόσωποι των κομμάτων φαίνεται ότι ήταν επιφυλακτικοί σε ένα σενάριο κατηγοριοποίησης της δαπάνης, λένε καλά γνωρίζοντες στο HealthReport.gr, λόγω και των αντιδράσεων που θα υπάρξουν από την πλευρά των φαρμακευτικών.

Όμως αυτό που φαίνεται πως προκαλεί ιδιαίτερο πονοκέφαλο στα κόμματα που συμμετέχουν στη διακομματική επιτροπή για τα φάρμακα, είναι εάν η κυβέρνηση με τη συνύπαρξη αυτή και τον κοινό διάλογο για τη φαρμακευτική πολιτική, επιδιώκει ουσιαστικά να τους κάνει συνενόχους σε όσα θα έρθουν ή να τους μετατρέψει ουσιαστικά σε …απολογούμενους και αποδεχόμενους τα όσα είχαν συμβεί τα προηγούμενα χρόνια στον τομέα του φαρμάκου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου