Κυριακή 27 Μαΐου 2018

Ξεσκεπάστηκε το κύκλωμα με τους γιατρούς που έδινε πλαστές βεβαιώσεις σε κρατουμένους για γρηγορότερη αποφυλάκιση



Η ταρίφα για κάθε έγγραφο ήταν 1.500 ευρώ

Μεγάλο κύκλωμα με γιατρούς που έδιναν πλαστές βεβαιώσεις τοξικομανίας σε προφυλακισμένα μέλη εγκληματικής οργάνωσης στις φυλακές Κορυδαλλού ξεσκεπάστηκε.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ανάμεσα στα μέλη του κυκλώματος βρίσκεται και ένας γιατρός του Λαϊκού Νοσοκομείου, καθώς και δικηγόροι.

Χθες, οδηγήθηκαν πέντε μέλη του κυκλώματος στον ανακριτή. Όλοι τους βαρύνονται με την έκδοση πάνω από 250 πλαστών βεβαιώσεων τοξικομανίας, εκμεταλλευόμενο το παραθυράκι του νόμου για τους χρήστες ναρκωτικών ουσιών, και φαίνεται να συνδέεται με κύκλωμα διακίνησης ναρκωτικών, συγκεκριμένα κοκαϊνης, κάνναβης και αμφεταμινών σε Γέρακα και Χαλάνδρι.

Την ίδια ώρα, το υπουργείο Δικαιοσύνης διέταξε έκτακτη έρευνα στο ψυχιατρείο κρατουμένων των Φυλακών Κορυδαλλού, o οποίος θα διενεργηθεί από το Σώμα Επιθεώρησης, καθώς αποκαλύφθηκαν ψευδείς ιατρικές βεβαιώσεις τοξικοεξάρτησης τις οποίες φέρονται ότι χορηγούσαν δύο γιατροί μετά από πραγματογνωμοσύνες που φέρεται ότι διεξήχθησαν.

Το υπουργείο Δικαιοσύνης σε χθεσινή ανακοίνωσή του διευκρινίζει ότι «οι εντολές διενέργειας πραγματογνωμοσύνης δίδονται από τις δικαστικές αρχές ονομαστικά σε ιατρούς στο πλαίσιο ποινικής έρευνας και δεν σχετίζονται με την κράτηση και θεραπεία των κρατουμένων στις φυλακές».

Σημειώνεται, παράλληλα στην ανακοίνωση, ότι κανείς εκ των δύο φερομένων ως εμπλεκομένων ιατρών δεν είναι υπάλληλος του υπουργείου Δικαιοσύνης, ενώ ήδη διακόπηκε η συνεργασία με τον ένα εξ αυτών που προσέφερε υπηρεσίες «κατ' επίσκεψιν».

Τέλος, το υπουργείο Δικαιοσύνης αναφέρει ότι «ακόμα μια φορά αναδεικνύεται η ορθότητα της απόφασης ένταξης του Ψυχιατρείου Κρατουμένων στο ΕΣΥ, διαδικασία που βαίνει προς την ολοκλήρωσή της μετά και την πρόσφατη έγκριση του σχετικού Προεδρικού Διατάγματος από το Συμβούλιο της Επικρατείας».

Από την πλευρά της, η Ομοσπονδία Σωφρονιστικών Υπαλλήλων Ελλάδος αναφέρει σε ανακοίνωσή της:

Θεωρούσαμε δεδομένη την αντίδραση της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Δικαιοσύνης να διατάξει έρευνα σχετικά με την υπόθεση που είδε το φως της δημοσιότητας περί πλαστών βεβαιώσεων και διαφόρων πιστοποιητικών υγείας με σκοπό την ευνοϊκότερη αντιμετώπιση εκκρεμών δικαστικών υποθέσεων και την συντόμευση του χρόνου αποφυλάκισης κρατουμένων. Ουσιαστικά πρόκειται για μία αυτονόητα οφειλόμενη ενέργεια, σαφώς καλοδεχούμενη από εμάς και της οποίας με ιδιαίτερο ενδιαφέρον θα αναμένουμε τα τελικά συμπεράσματά της. 

Είναι σίγουρο ότι τέτοια φαινόμενα προϋποθέτουν την ύπαρξη χαλαρών συνειδήσεων, δόλιων και επίορκων συμπεριφορών, τουλάχιστον σε ότι αφορά τους φυσικούς αυτουργούς. Τα καταδικάζουμε απόλυτα. Διερωτώμεθα ωστόσο, εάν αντικείμενο των ερευνών αποτελέσει και ο εντοπισμός προσώπων που με τις ενέργειες ή παραλείψεις τους ενδεχομένως να λειτούργησαν ως οιονεί ηθικοί αυτουργοί.

Θα πρέπει να επισημάνουμε όμως, και μία βαθιά κατά τη γνώμη μας αντίφαση που εμπεριέχεται στο σχετικό Δελτίο Τύπου του Υπουργείου Δικαιοσύνης. Από τη μία τονίζει και καλά κάνει ότι κανείς μέχρι τώρα από τους εμπλεκόμενους δεν είναι μόνιμος υπάλληλος του Υπουργείου Δικαιοσύνης, από την άλλη όμως κομπάζει ότι αυτά τα φαινόμενα δικαιώνουν τη θέση της πολιτικής ηγεσίας για την ένταξη των θεραπευτικών καταστημάτων στο ΕΣΥ.

Αυτοί θα είναι μόνιμοι υπάλληλοι του Υπουργείου Δικαιοσύνης ή μήπως είναι μόνιμοι υπάλληλοι του Υπουργείου Δικαιοσύνης τα μέλη των διάφορων επιτροπών του ΚΕΠΑ; Τόσο γρήγορα ξεχάστηκαν οι τυφλοί στην Ζάκυνθο, οι κωφάλαλοι στην Αιτωλοακαρνανία, οι δυσλεκτικοί στη Λέσβο κλπ.;

Για να συνεννοηθούμε: το συνδικαλιστικό κίνημα των φυλακών μίλησε πρώτο από όλους για την ανάγκη επικουρίας των θεραπευτικών καταστημάτων κράτησης από το ΕΣΥ και τελικά το 2009 νομοθετήθηκε. Το θεωρούσαμε βασική προϋπόθεση μέχρι την οριστική και ουσιαστικά στελέχωση των παραπάνω Καταστημάτων από μόνιμο ιατρικό μα και νοσηλευτικό προσωπικό του Υπουργείου μας. Δυστυχώς, ο τρόπος που τελικά επιλέγει σήμερα με την πλήρη ένταξή τους στο ΕΣΥ ακυρώνει αν δεν απομακρύνει το ενδεχόμενο της ουσιαστικής στελέχωσης της δικής μας υπηρεσίας από το προσωπικό που απαιτείται. Αποκλειστικά με το λόγο αυτό είχαν να κάνουν και οι όποιες επιμέρους τελικά ενστάσεις μας προς την κατεύθυνση αυτή. 

Όταν αντιληφθήκαμε ότι δεν θα λαμβανόταν υπόψη η θέση μας αυτή αναγκαστικά και προς εξυπηρέτηση των ιατρικών αναγκών των κρατουμένων προτείναμε στην περίπτωση της εφαρμογής της πλήρης ένταξης των θεραπευτικών καταστημάτων στο ΕΣΥ, το ιατρικό προσωπικό που θα ασχολείται με την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη των κρατουμένων να μην ορίζονται ως πραγματογνώμονες, πολύ δε περισσότερο να μην τους δίνεται η δυνατότητα να επιλέγονται από τους κρατουμένους ως τεχνικοί σύμβουλοι. Είναι φανερό ότι σε αντίθετη περίπτωση όχι απλά δεν θα περιοριζόταν τα φαινόμενα διαφθοράς, αλλά θα ενισχύονταν. Δυστυχώς, ούτε σε αυτό εισακουστήκαμε.

Επίσης, όταν όλοι ασχολούντο μόνο με τις εμφανείς διατάξεις του Νόμου Παρασκευόπουλου και τις πρόωρες αποφυλακίσεις των κρατουμένων, εμείς είχαμε αναδείξει και την άλλη του πλευρά που αφορούσε τον τρόπο αναγνώρισης αλλά και την ποσοστοποίηση της αναπηρίας. Έτσι επικαλούμενοι οι κρατούμενοι διάφορες ασθένειες και παίρνοντας επιμέρους μικρά ποσοστά που δεν θα προκαλούσαν από μόνα τους υποψίες και αρνητικές εντυπώσεις, θα συγχώνευαν στην συνέχεια τα ποσοστά αυτά αποκτώντας έμμεσα το απαιτούμενο ποσοστό αναπηρίας προκειμένου να συντομεύουν την αποφυλάκισή τους. Είναι φανερό ότι με τον τρόπο αυτό όπως είχαμε πει και τότε θα ευνοούντο τα φαινόμενα διαφθοράς. Δυστυχώς, ούτε αυτές τις επισημάνσεις μας άκουσε κανείς. 

Αξίζει να σημειωθεί ακόμη ότι με τις νέες προβλέψεις που εισήγαγε ο λεγόμενος νόμος Παρασκευόπουλου καθίσταντο ουσιαστικά ανενεργές οι μέχρι τότε επιτυχημένες συναφείς διατάξεις της ανηκέστου βλάβης της υγείας και της κατ’ οίκον νοσηλείας που τόσο ουσιαστικά διασφάλιζαν μέχρι τότε την έλλειψη σχετικής διαφθοράς.

Με αυτό το δελτίο τύπου μας περιοριζόμαστε στα παραπάνω και επιφυλασσόμεθα να επανέλθουμε με συνέντευξη τύπου του Δ.Σ της Ομοσπονδίας μας προκειμένου να τοποθετηθούμε δημόσια για όλα συνολικά τα θέματα που απασχολούν τον χώρο μας.

Κλείνοντας θέλουμε να τονίσουμε ότι οι χειρότερος εχθρός του εκδημοκρατισμού ή της φιλελευθεροποίησης ενός συστήματος δεν μπορεί να είναι άλλοι από την ημιμάθεια, τις ιδεοληπτικές εμμονές και την ασυδοσία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου