Ιοκάστη Αλειφεροπούλου - Virus
Σχεδόν έτοιμη είναι η πολυαναμενόμενη προκήρυξη για την πρόσληψη μέσω ΚΕΕΛΠΝΟ περίπου 1.500 συμβασιούχων, που θα καλύψουν έκτακτες κι επείγουσες υγειονομικές ανάγκες στις δομές φιλοξενίας προσφύγων-μεταναστών και τις όμορες δημόσιες δομές (νοσοκομεία, κέντρα υγείας). Οι ενδιαφερόμενοι δεν θα πρέπει να σπεύσουν να πανηγυρίσουν, όμως, αφού ο »δρόμος» μέχρι τη δημοσίευση του διαγωνισμού και την τοποθέτηση των επιτυχόντων στο πεδίο αναμένεται »μακρύς».
Υπενθυμίζεται ότι με βάση τις αρχικές εκτιμήσεις του υπουργείου Υγείας, το προσωπικό αυτό θα »έπιανε» δουλειά το αργότερο στις 20 Αυγούστου, καθώς θα είχαν λήξει οι συμβάσεις του υπηρετούντος προσωπικού. Ελάχιστες ημέρες πριν συμβεί αυτό, οι συμβάσεις 600 εργαζομένων (από τους 750 συνολικά) που υπηρετούσαν μέσω του προγράμματος Philos παρατάθηκαν για περίοδο 2 μηνών. Ο λόγος ήταν η καθυστέρηση για την προκήρυξη των 1.500 θέσεων εργασίας, με ευθύνη του Υπουργείου Οικονομικών.
Όπως πληροφορούμαστε από ασφαλή πηγή, παραμονές του κυβερνητικού ανασχηματισμού »άναψε» επιτέλους »το πράσινο φως» και υπεγράφη η Κοινή Υπουργική Απόφαση που αφορά στην αποδέσμευση 50 εκατ. ευρώ από το Πρόγραμμα Δημόσιων Επενδύσεων για τη χρηματοδότηση των εν λόγω θέσεων εργασίας. Η ίδια πηγή αναφέρει πως σε 15-20 ημέρες από σήμερα η προκήρυξη για το διαγωνισμό θα δημοσιευτεί στο ΦΕΚ.
Στην πραγματικότητα ο »Γολγοθάς» ξεκινά από εκεί και μετά, καθώς οι προσλήψεις θα γίνουν για λόγους διαφάνειας με διαδικασίες ΑΣΕΠ. Αυτό σημαίνει ότι η προκήρυξη θα προβλέπει ένα συγκεκριμένο χρονικό πλαίσιο για την υποβολή των αιτήσεων εκδήλωσης ενδιαφέροντος και των απαιτούμενων δικαιολογητικών. Ακολούθως, οι αιτήσεις θα αξιολογηθούν και θα αναρτηθούν τα προσωρινά αποτελέσματα. Στη συνέχεια θα κατατεθούν οι ενστάσεις, οι οποίες αφού εξεταστούν θα αναρτηθούν τα οριστικά αποτελέσματα. Έπειτα, οι επιτυχόντες θα πρέπει να κάνουν αποδεκτό το διορισμό τους.
Θα πρέπει να ληφθεί επίσης υπόψη το γεγονός ότι, ακόμη κι όταν ο διαγωνισμός ολοκληρωθεί ενδέχεται πολλές εκατοντάδες θέσεις να μην πληρωθούν, είτε γιατί κάποιες αιτήσεις θα απορριφθούν εξαρχής είτε γιατί ο αριθμός των ενδιαφερομένων θα είναι μικρότερος από τις θέσεις που θα προκηρυχθούν. Η εμπειρία του παρελθόντος εξάλλου είναι πικρή, αφού στον τελευταίο διαγωνισμό οι μισές θέσεις κρίθηκαν άγονες και χρειάστηκε να επαναπροκηρυχθούν.
Προκειμένου να ελαχιστοποιήσει αυτό το ενδεχόμενο, το Υπουργείο Υγείας προέβλεψε την παροχή οικονομικού κινήτρου για τους γιατρούς που θα προσληφθούν. Όχι, όμως, και για το λοιπό υγειονομικό προσωπικό. Ειδικότερα, στους γιατρούς θα δοθεί ένα μηνιαίο επίδομα ύψους 200 ευρώ, πλέον του βασικού μισθού. Μένει να φανεί, λοιπόν, εάν οι συνολικές αποδοχές θα κριθούν ικανοποιητικές από τους νέους γιατρούς ή θα γυρίσουν για μία ακόμη φορά την »πλάτη» στην Αριστοτέλους. Κάτι τέτοιο θα είχε καταστροφικές συνέπειες για την παρεχόμενη περίθαλψη στο διαρκώς αυξανόμενο αριθμό προσφύγων και μεταναστών που έχουν εγκλωβιστεί στη χώρα.
Στο μεταξύ, είναι σαφές πως με την καθυστέρηση για την υπογραφή της ΚΥΑ και τη διαγωνιστική διαδικασία του ΑΣΕΠ, η τοποθέτηση των επιτυχόντων στο πεδίο δεν θα μπορούσε να γίνει πριν από το Νοέμβριο του 2018. Με λίγα λόγια, οι κυβερνητικές εξαγγελίες θα »πέσουν έξω» κατά 3 μήνες τουλάχιστον. Το γεγονός αυτό συνεπάγεται νέα παράταση συμβάσεων για τους 600 εργαζόμενους που προσφέρουν σήμερα τις υπηρεσίες τους στα προσφυγικά camps. Ένας αριθμός που δεν επαρκεί για την κάλυψη των ολοένα κι αυξανόμενων αναγκών των χιλιάδων προσφύγων και μεταναστών.
Εδώ προκύπτει, εξάλλου, κι ένα άλλο θέμα: πού θα βρεθούν τα χρήματα για να δοθεί και νέα παράταση, αφού τα κονδύλια έκτακτης βοήθειας από το Ταμείο Ασύλου, Μετανάστευσης και Ένταξης (AMIF) έχουν σχεδόν εξαντληθεί. Σύμφωνα με πληροφορίες, το κόστος (μισθοί, εισφορές, κλπ) διατήρησης του υπηρετούντος προσωπικού στα camps αγγίζει τα 2,5 εκατ. ευρώ το 2μηνο.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου