Παρασκευή 31 Αυγούστου 2018

Λιγότεροι από 1000 οικογενειακοί γιατροί για 11 εκατ. Έλληνες! Τι έδειξε η τελευταία προκήρυξη στις ΤΟΜΥ

Γράφει: Δήμητρα Ευθυμιάδου 

Με το σταγονόμετρο και πάλι οι οικογενειακοί γιατροί στις ΤΟΜΥ!

Με το σταγονόμετρο προσλαμβάνονται όπως φαίνεται οι οικογενειακοί γιατροί στις ΤΟΜΥ αφού το ενδιαφέρον του ιατρικού κόσμου παραμένει περιορισμένο.

Παρά τις επίμονες προσπάθειες του υπουργείου Υγείας να πείσει τους γιατρούς να ενταχθούν στους κόλπους των ΤΟΜΥ, εκείνοι παραμένουν αδιάφοροι.

Είναι ενδεικτικό ότι και η νέα φουρνιά των γιατρών που γνωστοποιήθηκαν και προέρχονται από την προκήρυξη του Ιουνίου, είναι και πάλι λιγοστοί την ώρα μάλιστα που αυξάνεται το κύμα της μετανάστευσης των νέων γιατρών. Διαβάστε ΕΔΩ χαρακτηριστικά: «Προσλήφθηκε η νέα «φουρνιά» γιατρών στις ΤΟΜΥ! Όλοι οι πίνακες»


Παρ αυτά η ηγεσία του υπουργείου Υγείας δηλώνει ότι πλέον θα είναι περισσότεροι οικογενειακοί γιατροί διαθέσιμοι για τους πολίτες.
Τι δείχνουν οι αριθμοί

Ωστόσο η πραγματικότητα που υπάρχει σήμερα απέχει παρασάγγας από την αισιόδοξη εικόνα που επιχειρεί να παρουσιάσει το υπουργείο Υγείας.

Είναι ενδεικτικό ότι το σύνολο των γιατρών τόσο των ΤΟΜΥ όσο και των ιδιωτών του ΕΟΠΥΥ, δεν προσεγγίζει ούτε καν το 1000 ακόμη και μετά την τελευταία προκήρυξη.

Ειδικότερα με βάση την προκήρυξη για τις ΤΟΜΥ, το υπουργείο Υγείας αναζητά συνολικά 953 γιατρούς οι οποίοι θα στελεχώσουν τις Τοπικές Ομάδες Υγείας (Τ.ΟΜ.Υ.) των δημόσιων δομών παροχής υπηρεσιών Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας και των αποκεντρωμένων μονάδων τους.

Συγκεκριμένα χρειάζεται να καλύψει με βάση τη σχετική προκήρυξη 809 θέσεις
Ειδικότητας Γενικής Ιατρικής ή Παθολογίας και 144 θέσεις Ειδικότητας Παιδιατρικής.

Ωστόσο με βάση τα επίσημα στοιχεία που ανακοινώθηκαν 161 ήταν οι ενδιαφερόμενοι για 809 θέσεις παθολογίας και γενικής ιατρικής (ποσοστό 19,9%)
Ενώ περίπου 60 είναι οι παιδίατροι για 144 (ποσοστό 41,7%).

Να σημειωθεί ότι η πρώτη προκήρυξη για τις ΤΟΜΥ απέδωσε 280 ιατρούς, ενώ η δεύτερη του Ιουνίου 220 οικογενειακούς γιατρούς.

Γεγονός που σημαίνει ότι συνολικά οι ΤΟΜΥ διαθέτουν περίπου 500 ιατρούς. Αν υπολογίσει κανείς και τους περίπου 425 ιδιώτες οικογενειακούς ιατρούς του ΕΟΠΥΥ το σύνολο δεν ξεπερνά το 925. Κάτι λιγότερο δηλαδή από 1000 γιατροί για 11 εκατ. Έλληνες. Δείτε ΕΔΩ ενδεικτικά: «Ολόκληροι Νομοί με έναν μόνο οικογενειακό γιατρό! Νέο σύστημα χωρίς γιατρούς»

Δεν είναι τυχαίο ότι βαφτίστηκαν άρον άρον οικογενειακοί γιατροί όλοι οι γιατροί των Κέντρων Υγείας, οι οποίοι βέβαια αντιδρούν. Μάλιστα οι συνδικαλιστές των Κέντρων Υγείας έχουν αποστείλει και σχετικό εξώδικο στο υπουργείο Υγείας.

22 σχόλια:

  1. ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΓΙΑΤΡΟΙ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΚΑΛΥΤΕΡΟΙ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ.ΓΙΑ ΝΑ ΜΠΟΥΝΕ ΣΤΟ ΤΟΜΥ ΘΕΛΟΥΝ ΜΟΝΙΜΟΤΗΤΑ(ΟΚ),ΚΑΙ 5000 ΕΥΡΩ ΤΟ ΜΗΝΑ ΚΑΘΑΡΑ.ΕΡΩΤΗΣΗ ΕΞΩ ΑΝ ΔΕΝ ΚΑΝΕΙ ΠΟΥ....,ΠΑΡΑΝΟΜΙΕΣ-ΣΥΝΤΑΓΟΓΡΑΦΗΣΕΙΣ ΚΛΠ ΤΑ ΒΓΑΖΕΙ? ΚΑΙ ΑΝ.ΜΕ ΕΦΟΡΙΕΣ-ΛΟΓΙΣΤΗ-ΝΟΙΚΙΚΛΠ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Οχι αλλα ποιος φταιει για αυτο? Και παντως σιγουρα βγαζει πανω αποβτα 1600=0€!

      Διαγραφή
  2. Στις ΤΟΜΥ θα πρέπει να προσλάβουν γιατρούς με σύμβαση ορισμένου χρόνου και με δικαίωμα ιδιωτικού ιατρείου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Και γιατί να είναι και γιατροί?
    Ας είναι κάτι άλλο.
    Και να τους λέμε κάπως αλλιώς.
    Ας τους λέμε "Οικογενειακούς Συντρόφους".

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ξανθοκηφηνας: ωργανωση, σχεδιο......σοβαροτητα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Ουτε τοσοι ειναι Δημητρα διοτι αποχωρουν σωρηδον ενω μονο εγω ξερω δυο που εκαναν χαρτια , τους δεχτηκαν και δεν πηγαν! Ο αριθμος ειναι αρκετα χαμηλοτερος!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Πολυ λογικο ειναι το νούμερο, ποιος θα παει οικογενειακος με απολαβες 1 ΕΥΡΩ ΜΕΙΚΤΑ? Το καυκασιο γερόντι που και καταγγελια να του κανουν, δεν τον νοιαζει καθολου γιατι βγαινει στην συνταξη οσονούπω. και ο εξαθλιωμενος νεος που ειναι στα όρια της αυτοκτονίας...
    Θα παει ο καταξιωμενος γιατρος 10ετιας με το ιδιοκτητο ιατρείο του?????

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. ΚΑΤΑΞΙΩΜΕΝΟΣ?ΑΧ ΠΑΝΑΙΑ ΜΟΥ,ΚΑΙ ΣΥΖΗΤΑ ΑΝ ΘΑ ΜΠΕΙ Η ΟΧΙ ΣΤΑ ΤΟΜΥΥΥΥ?

      Διαγραφή
  7. Όταν έχεις ένα πτυχίο που αξίζει χρυσάφι,τόσο στο εξωτερικο,όσο και σαν ιδιώτης,ποιος θα πάει στο δημόσιο για ψίχουλα,να δουλεύει νύχτες αργίες,να τρώει ξύλο,να τον βρίζουν...
    Κάτι αποπατοι με τεράστια ελλείμματα γνώσης,αυτοί που έκαναν την ελληνική δεύτερη γλώσσα στα 50 τους,οι χειρουργοί με 2 αριστερά χέρια...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Σιγά-σιγά και με τα κεσάτια, που υπάρχουν στα γιατρεία μέχρι το τέλος του χρόνου θα μπουν κι άλλοι γιατροί στο μαντρί των ΤΟΜΥ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αρπα 72 σεντσια χαφιεδακο 6.18 , ρουφα την τζουρα σου και ......ονειρεψου!Και αλλοι θα φυγουν απο το μαντρι ως το τελος!

      Διαγραφή
    2. Τι να μπουν να κανουν στους σταύλους των ΤΟΜΥ?? Παρέα στα καυκασια γερόντια? Παρεα σε γιατρους απαξιωμενους και απόρους?

      Διαγραφή
    3. ΣΩΣΤΟΣ ΚΑΙ ΤΟ ΠΑΙΖΟΥΝ ΚΑΘΗΓΗΤΕΣ

      Διαγραφή
  9. Τι εννοει οταν λεει "Παρά τις επίμονες προσπάθειες του υπουργείου Υγείας να πείσει τους γιατρούς να ενταχθούν στους κόλπους των ΤΟΜΥ..." ;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. ΕΚΒΙΑΣΜΟΥΣ ΣΥΚΟΦΑΝΤΙΕΣ ΚΟΥΤΟΠΟΝΗΡΙΕΣ ΚΛΠ

      Διαγραφή
  10. προσοχη δεν ειναι αληθεια οτι καταργηθηκαν οι κατ οικον επισκεψεις δεστε στην συναψη συμβασης με τον εοπυυ απο ιδιωτες γιατρους στις υποχρεωσεις το νο6 και στους οικονομικους ορους το νο 2

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Ποιοι θα πανα οικογενειακοι με αποδοχες 1 ευρω μεικτα? Οτι πιο αγραμματο καυκασιο γερόντι υπαρχει στα...αζητητα...Ενασ αξιοπρεπης επιστημων δεν δικαιουται να ζητησει τουλαχιστον 5000 τον μηνα οταν ο ΑΘΛΙΟΣ ΥΦ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ ΒΑΣΙΛΕΙΑΔΗΣ χαριζει 25 εκ. ευρω σε 7 ΠΑΕ για να ξεκινησει το πρωταθλημα? Και λιγα ζηταω 5000 τον μηνα αμα το καλοσκεφτεις.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. ΚΑΛΑ ΥΠΑΡΧΟΥΝΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΓΙΑΤΡΟΙ ΠΟΥ ΑΣΧΟΛΟΥΝΤΑΙ ΘΕΤΙΚΑ Η ΑΡΝΗΤΙΚΑ ΜΕ ΤΟΝ ΕΟΠΥΥΥΥ?ΚΑΝΤΕ -ΑΝ ΜΠΟΡΕΙΤΕ -ΟΠΩΣ ΟΙ ΟΔΟΝΤΙΑΤΡΟΙ,ΚΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΙ ΟΙ ΚΤΗΝΙΑΤΡΟΙ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Γιατρέ μου νομίζεις, ότι δεν τα ξέρουμε; Κάτσε να μπούμε μέσα και να αρχίσει το νταραβέρι και τότε θα δεις πόσα απίδια πιάνει οάκος! Αν νομίζουν οι νταβαντζήδες του υπουργείου ότι τρώμε σανό θα καταλάβουν ότι έχουν να κάνουν με παλιές π....νες!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. στα τομυ αγιου δημητριου στο συστημα ειναι εγεγραμενοι 4 ιατροι στα τομυ (ειναι 2 τομυ) απο τους οποιους υπαρχει μονο ο ενας ιατρος και βαζουν τον κοσμο να δηλωσει οικογενειακο γιατρο στα τομυ που δεν υπαρχει

    ΑπάντησηΔιαγραφή