Πέμπτη 23 Αυγούστου 2018

Γ. Κυριόπουλος για Μνημόνια: Πληρώσαμε πολλά στο φροντιστήριο, χωρίς να περάσουμε τις εξετάσεις

Νατάσσα Ν. Σπαγαδώρου , CNN Greece

Είναι γεγονός: Η Ελλάδα εξέρχεται επισήμως από τα Μνημόνια, ωστόσο είναι λίγοι εκείνοι που χειροκροτούν, ή πανηγυρίζουν!
Και αυτό, διότι η λιτότητα εξακολουθεί να παραμένει στη χώρα, η ανάπτυξη μάλλον αργεί όπως όλα δείχνουν και το πιο πολύτιμο κεφάλαιο της Ελλάδας, το άυλο, οι νέοι επιστήμονες και τα πιο δυνατά μυαλά, έχουν μεταναστεύσει εδώ και καιρό στο εξωτερικό!

Επιπλέον, εάν δεν είχε σημειωθεί η μεγάλη εθνική τραγωδία με τις πυρκαγιές στην Ανατ. Αττική την αποφράδα ημέρα της 23ης Ιουλίου, τα πράγματα θα ήταν διαφορετικά και για την κυβέρνηση. Σίγουρα θα υπήρχε μία άλλη δυναμική και αναμφισβήτητα, μία διάθεση για γιορτή…


Στο κάτω κάτω βρε αδερφέ, βγαίνουμε από το Μνημονιακό Πρόγραμμα μετά από 9 και πλέον χρόνια ασφυκτικής λιτότητας, μετά από μία δύσκολη περίοδο, όπου η Ελλάδα άλλαξε πέντε πρωθυπουργούς, απασχόλησε τα πρωτοσέλιδα εφημερίδων από όλον τον κόσμο, έγινε η αφορμή να πέσουν ευρωπαϊκές κυβερνήσεις και πρωταγωνίστησε σε εκατοντάδες συνεδριάσεις Eurogroup και Συνόδους Κορυφής.

Πόσο μας αγγίζει όμως αυτή η παράμετρος στην καθημερινότητα, πόσο αλλάζει ή πρόκειται να αλλάξει η καθημερινότητά μας, πολιτικά, κοινωνικά, υγειονομικά; 

Πόση κανονικότητα τελικά κρύβει αυτή η έξοδος;

Το CNN Greece, μίλησε με τον ομότιμο καθηγητή Οικονομικών της υγείας στην Εθνική Σχολή Δημόσιας Υγείας Γιάννη Κυριόπουλο, έναν επιστήμονα με βαθιά γνώση όχι μόνο των πολιτικών υγείας, αλλά και των κοινωνικών ζητημάτων και με έντονες πολιτικές κεραίες.

Ο τομέας της υγείας δεν επηρεάζεται από την Μνημονιακή έξοδο, παρά μόνο στον βαθμό που οι κυβερνήσεις έχουν αποφασίσει να προκαλέσουν μετατόπιση των πόρων, τονίζει και προσθέτει:

Τα όρια είναι στενά έτσι και αλλιώς και η είσοδος σε μία νέα αναπτυξιακή διαδικασία που τόσο την έχει ανάγκη ο τόπος, μοιάζει μακρινή ακόμη. Το πεδίο δόξης λαμπρό που ήταν οι μεταρρυθμίσεις και οι οποίες θα μπορούσαν να αφήσουν ένα αποτύπωμα αποδοτικότητας, ακόμη και σε αυτές, κυριαρχεί ένα ερωτηματικό. Δυστυχώς, είτε με τη διαπραγμάτευση, είτε με την ελληνοποίηση των Μνημονίων, είναι σαφές, ότι υπάρχει στη χώρα μας, έλλειμμα μεταρρυθμιστικής κουλτούρας και απουσία αναπτυξιακής ορμής. Έτσι, η μοναδική μας σωτηρία, είναι να επινοήσουμε λύσεις.

Αναφερόμενος στην κληρονομιά των Μνημονίων όσον αφορά στην υγεία, ο καθηγητής Κυριόπουλος, επισημαίνει ότι είναι αρνητική, όχι τόσο σε θέματα υπηρεσιών υγείας, όσο σε βασικούς δείκτες που σχετίζονται με αύξηση της βρεφικής θνησιμότητας, του καρκίνου με αύξηση της ισχαιμικής καρδιοπάθειας, καθώς και μεγάλης νοσηρότητας στην κατάθλιψη. Η οποία κατάθλιψη, είναι περισσότερο αποτέλεσμα της ανεργίας, της επαπειλούμενης μειωμένης απασχόλησης, των χρεών, του δανεισμού και λιγότερο της μείωσης των εισοδημάτων.

Αυτή είναι η μεγάλη εικόνα, επισημαίνει ο καθηγητής και συνεχίζει:

«Είναι γεγονός ότι όλα αυτά τα χρόνια είχαμε την ευκαιρία να υλοποιήσουμε σοβαρές μεταρρυθμίσεις, τις οποίες δεν ολοκληρώσαμε. Δείτε για παράδειγμα την καρικατούρα της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, η οποία θέτει ένα ακόμη πρόσθετο εμπόδιο στους ασθενείς: τον οικογενειακό γιατρό, ενώ και οιιδιωτικές πληρωμές και παραπληρωμές (φακελάκι και μαύρα εισοδήματα) παραμένουν ψηλά.

Επίσης, δεν υπάρχουν οριζόντιες πολιτικές για μεγάλα νοσήματα όπως υπέρταση (δεν υπάρχουν πολιτικές για μείωση του αλατιού) διαβήτης, παχυσαρκία, έλλειψη φυσικής άσκησης.

Τελικά το Μνημόνιο, μετέφερε πόρους από την ολιστική φροντίδα υγείας, στην μονοτεχνική ιατρική περίθαλψη».

Σε άλλο σημείο της συζήτησής μας, ο ομότιμος καθηγητής της ΕΣΔΥ, συμφωνεί με το ρεπορτάζ του BBC το οποίο αναφέρει ότι «η έξοδος από τα Μνημόνια δίνει λίγες ελπίδες στους νέους», σημειώνοντας ότι: «Δυστυχώς στα χρόνια των Μνημονίων, σημειώθηκε διαρροή ελληνικού διανοητικού κεφαλαίου». Ίσως το στοιχείο αυτό, να είναι το πλέον οδυνηρό από όλα: Ότι έχουμε εξάγει την αφρόκρεμα της νεολαίας της Ελλάδας» τονίζει.

Σύμφωνα με το άρθρο του BBC, «η κρίση που χτύπησε όλους τους Έλληνες αποδείχθηκε ιδιαίτερα σκληρή για τους νέους. Την οκταετία 2008-2016 ειδικότερα, το 4% των Ελλήνων- περισσότεροι από 400.000 άνθρωποι- έγιναν μετανάστες με αποτέλεσμα ενώ το 2008 οι Έλληνες ηλικίας 20-39 ετών ήταν το 29% του πληθυσμού, μέσα σε μόλις 4 χρόνια μειώθηκαν στο 24% του πληθυσμού.

Τελικά κ. καθηγητά, τι μας δίδαξε το Μνημόνιο και οι πολιτικές του, ρωτάω τον κ. Κυριόπουλο, λίγο πριν αποχωρήσω από το γραφείο του. «Πληρώσαμε πολλά στο φροντιστήριο χωρίς να περάσουμε τις εξετάσεις», απαντά με μία μακρά παύση, προσθέτοντας, ότι «δεν αποκτήσαμε μεταρρυθμιστική κουλτούρα, με αποτέλεσμα η χώρα να βυθίζεται στην αδράνεια»!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου