Παρασκευή 31 Αυγούστου 2018

ΕΟΠΥΥ: Τι αλλάζει για τους πολίτες χάρη στις νέες e-υπηρεσίες



Νέες ηλεκτρονικές υπηρεσίες θέτει στη διάθεση του πολίτη από την ερχόμενη Δευτέρα, 3 Σεπτεμβρίου, ο Εθνικός Οργανισμός Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ), οι οποίες εντάσσονται σε ένα συνολικό πακέτο δράσεων που έχει θέσει σε εφαρμογή ο πρόεδρος του Οργανισμού, Σωτήρης Μπερσίμης, με σκοπό την αποτελεσματικότερη λειτουργία του ΕΟΠΥΥ και την ελαχιστοποίηση της ταλαιπωρίας των πολιτών.

Οι νέες e-υπηρεσίες αφορούν χιλιάδες ασθενείς, οι οποίοι προκειμένου να λάβουν έγκριση χορήγησης και αποζημίωσης παροχών και υπηρεσιών υψηλού κόστους απευθύνονται σε ειδικές επιτροπές και στο Ανώτατο Υγειονομικό Συμβούλιο (ΑΥΣ) του ΕΟΠΥΥ.

Συγκεκριμένα, από τη Δευτέρα 3 Σεπτεμβρίου «ενεργοποιείται» το ηλεκτρονικό ΑΥΣ, με το οποίο επιταχύνονται οι διαδικασίες έγκρισης των αιτημάτων πολιτών για την αποζημίωσή τους και μηδενίζεται παράλληλα η ταλαιπωρία τους, καθώς πλέον δεν απαιτείται φυσική παρουσία τους στις Περιφερειακές Διευθύνσεις του ΕΟΠΥΥ. Ενδεικτικό είναι ότι το ΑΥΣ κάθε χρόνο δέχεται περισσότερα από 10.000 αιτήματα από πολίτες.

Μέχρι σήμερα, οι πολίτες, προκειμένου να λάβουν πρόσθετες παροχές ή αποζημίωση, λάμβαναν την ιατρική γνωμάτευση και στη συνέχεια κατέθεταν αίτηση στην οικεία Περιφερειακή Διεύθυνση (Πε.Δι.) ΕΟΠΥΥ. Στη συνέχεια, ο φάκελος με τα δικαιολογητικά αποστέλλεται από την Πε.Δι. στο ΑΥΣ, το οποίο συνεδριάζει και η απόφασή του κοινοποιείται στην Πε.Δι. για να ενημερωθεί ο πολίτης.

Στο εξής, όλα τα αιτήματα θα κατευθύνονται και θα εξυπηρετούνται βάσει μοναδικού Αριθμού Ηλεκτρονικής Γνωμάτευσης, μέσω της ηλεκτρονικής υπηρεσίας και δεν θα παραλαμβάνονται πλέον χειρόγραφα. Τα αιτήματα θα αποστέλλονται στο ΑΥΣ, είτε από τον γνωματεύοντα γιατρό είτε από συμβεβλημένο πάροχο υγείας.

Η εφαρμογή βρίσκεται στον ιστότοπο του ΕΟΠΥΥ και θα είναι διαθέσιμη σε πιστοποιημένους χρήστες, οι οποίοι διαθέτουν κωδικούς πρόσβασης, όπως γιατροί και συμβεβλημένοι πάροχοι υγείας. Κάθε αίτημα αποστέλλεται μοναδικά και υπάρχει δυνατότητα ενημέρωσης εξέλιξης του αιτήματος με τις αντίστοιχες ημερομηνίες των ενεργειών και ταυτόχρονη ενημέρωση όλων των ενδιαφερομένων. Μάλιστα, κάθε γνωμάτευση που έχει εγκριθεί θα δύναται να εκτελεστεί σε πραγματικό χρόνο από τον πάροχο.

Επιπλέον, στον ιστότοπο του ΕΟΠΥΥ παρέχεται η δυνατότητα στον πολίτη να υποβάλει το αίτημά του και να ενημερώνεται για την εξέλιξή του, κάνοντας χρήση του ηλεκτρονικού Ασφαλιστικού Φακέλου Υγείας του. Μέσω της συγκεκριμένης εφαρμογής ο πολίτης έχει τη δυνατότητα:

1. Να ενημερωθεί ανά κατηγορία για όλες τις παροχές υγείας τις οποίες έχει λάβει από τον ΕΟΠΥΥ από το 2013 και στο έξης. Οι πληροφορίες εμφανίζονται στον χρόνο έκδοσης ή και εκτέλεσης από τους συμβεβλημένους παρόχους υγείας, οι οποίοι είναι γιατροί, φαρμακεία, νοσοκομεία, ιδιωτικές κλινικές, διαγνωστικά κέντρα, πολυϊατρεία, θεραπευτήρια, μονάδες αιμοκάθαρσης, μονάδες αποκατάστασης, μονάδες αναπηρίας, πάροχοι υλικών κ.λπ.

2. Να εξάγει προσωπικές αναφορές (σε μορφή pdf) ανά κατηγορία παροχής, τις οποίες θα χρησιμοποιεί για κάθε νόμιμη χρήση. Σε περιπτώσεις που ζητηθεί, δύναται να λάβει σφραγίδα επικύρωσης σε οποιαδήποτε Περιφερειακή Διεύθυνση ΕΟΠΥΥ.

3. Να αποστείλει στον ΕΟΠΥΥ δήλωση εναντίωσης σε περίπτωση που διαφωνεί ή δεν έχει λάβει οποιαδήποτε δαπάνη η οποία εμφανίζεται στον φάκελο.

4. Να λάβει απαντήσεις στις δηλώσεις εναντίωσης που έχει πραγματοποιήσει (στην ενότητα «Ενημερώσεις» του Κεντρικού Μενού) από τον ΕΟΠΥΥ.

5. Να πληροφορηθεί για όλες τις παροχές που αποδίδονται από τον ΕΟΠΥΥ.
Ηλεκτρονική Προέγκριση

Εκτός από τα παραπάνω, ακόμη μία ηλεκτρονική υπηρεσία του ΕΟΠΥΥ βάζει τέλος στην ταλαιπωρία των ασθενών που λαμβάνουν φάρμακα υψηλού κόστους. Στη χθεσινή συνεδρίαση του ΔΣ του Οργανισμού συζητήθηκε η διαδικασία του Συστήματος Ηλεκτρονικής Προέγκρισης και αποφασίστηκε η αποζημίωση για περίπου 40 αιτήματα γιατρών.

Με το νέο σύστημα μειώνεται ο χρόνος αναμονής για τη χορήγηση φαρμάκων υψηλού κόστους και δεν απαιτείται φυσική παρουσία τού ασθενή στις Περιφερειακές Διευθύνσεις του Οργανισμού προκειμένου να υποβάλουν αίτημα έγκρισης.

Η διαδικασία απλοποιείται και το αίτημα στέλνεται ηλεκτρονικά από τον γιατρό κατά τη συνταγογράφηση του φαρμάκου. Η απάντηση λαμβάνεται ηλεκτρονικά, εκδίδεται η συνταγή, ενώ αυτόματα ενημερώνεται το φαρμακείο του ΕΟΠΥΥ που εξυπηρετεί τον ασθενή προκειμένου το φάρμακο να είναι διαθέσιμο.

Σημειώνεται ότι η χορήγηση των φαρμάκων γίνεται δωρεάν, χωρίς καμία συμμετοχή των ασθενών.

(Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ)

6 σχόλια:

  1. Εμπρος λοιπον ρουφιανοι , οποιον δεν χωνευετε η μαλωσατε ......δηλωση εναντιωσης και αφηστε τον να τρεχει! Παλι ......διεπρεψε ο χρΕΟΠΥΥ! Μονο για οτι αφορα το παρον εχει νοημα διοτι ολα ειναι προσφατα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καθαρός ουρανός αστραπές δεν φοβάται.

      Διαγραφή
    2. Κανεις λαθος και οι συναδελφοι παραπερα τα εξηγουν μια χαρα! Οταν λοιπον θα τρεχεις ακαταπαυστα χωρις λογο επειδη ο καθε κακοηθης θα υποβαλλει αιτημα εναντιωσης θα με θυμηθεις!

      Διαγραφή
  2. Εχει σκεφτει κανεις σε αυτην την χωρα των δικομανων, του να ψοφησει η κατσικα του γειτονα ποσες μηνυσεις και αγωγες θα γινονταν αν ολα αυτα απαιτουσαν απλα να πατησεις ενα κουμπι? Εχει δικιο ο συναδελφος 11.14, το συστημα πρεπει να εχει ορια αλλιως θα γινουν πολλες καταχρησεις πχ κανω δηλωση εναντιωσης για την μια απο τις εφτα επισκεψεις στον γιατρο το......2013! Και για......10€ θα σπαταληθουν ατελειωτες εργατοωρες και αντε να αποδειξει ο γιατρος οτι ηταν 7!Η αλλαζω λιγο την υπογραφη μου και κανω δηλωση εναντιωσης! Θα πρεπει να αφορα οντως προσφατα περιστατικα πχ εξαμηνου ( εκτος αν προκειται για πολυ μεγαλο ποσο!)) και συγκεκριμενο υψος ζημιας επισης θα πρεπει να υπαρχουν σταδια και οχι ενα απλο κλικ αλλιως θα πνιγειτε οπως τα δικαστηρια! Αν εφαρμοστει σωστα ειναι εξαιρετικο μετρο αλλα ετσι οπως τα διαβαζω πατε για πολλα αυτογκολ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Η ΚΑΤΑΘΕΣΗ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΑΓΩΤΩΝ ΚΑΙ ΜΗΝΥΣΕΩΝ ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΥ ΠΙΟ ΠΟΛΥΠΛΟΚΗ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΑΠΑΙΤΕΙ ΔΙΚΗΓΟΡΟ ΚΑΙ ΕΞΟΔΑ! ΩΣΤΟΣΟ ΓΙΝΕΤΑΙ ΚΑΤΑΧΡΗΣΗ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΑΚΟΗΘΗ ΝΕΟΕΛΛΗΝΑ! ΠΟΙΟΣ ΘΑ ΠΡΟΣΤΑΤΕΨΕΙ ΤΟΝ ΓΙΑΤΡΟ ΚΑΙ ΤΙΣ ΔΥΣΤΥΧΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΤΟΥ ΧΡΕΟΠΥΥ ΑΠΟ ΤΗΝ ΒΡΟΧΗ ΕΝΑΝΤΙΩΣΕΩΝ ΜΕ ΤΑΠΕΙΝΑ ΚΙΝΗΤΡΑ? ΠΧ ΖΗΛΕΥΩ ΤΟΝ ΓΙΑΤΡΟ, ΘΕΩΡΩ ΟΤΙ ΜΟΥ ΠΗΡΕ ΠΟΛΛΑ (ΝΑΤΑΝ ΓΙΑ ΤΑΤΟΥΑΖ ΜΑΛΙΣΤΑ!), ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ Η ΓΙΑΓΙΑ......ΠΕΡΠΑΤΟΥΣΕ, Η ΝΟΣΟΚΟΜΑ ΔΕΝ ΜΕ ΑΦΗΣΕ ΝΑ ΤΗΣ ΒΑΛΩ ΧΕΡΙ( ΝΑ ΤΟ ΑΝΑΡΤΗΣΕΤΕ Κ.ΜΑΣΤΟΡΑΚΟΥ ΔΙΟΤΙ ΞΕΡΕΤΕ ΟΤΙ Η ΠΑΡΕΝΟΧΛΗΣΗ ΑΥΤΗ ΥΦΙΣΤΑΤΑΙ ΚΑΙ ΣΥΧΝΑ ΟΧΙ ΜΟΝΟ ΛΕΚΤΙΚΗ!)! Η ΠΑΡΑΣΚΕΥΑΣΤΡΙΑ ΜΕ ΤΡΥΠΗΣΕ 5 ΦΟΡΕΣ ΜΕ ΣΑΚΑΤΕΨΕ ΚΛΠ! ΔΕΝ ΚΑΤΑΛΑΒΑΙΝΩ ΓΙΑΤΙ ΑΥΤΗ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΑΚΟΜΗ ΚΑΙ ΤΟ ΣΩΣΤΟ ΘΑ ΒΡΕΙ ΛΑΘΟΣ ΤΡΟΠΟ ΝΑ ΤΟ ΚΑΝΕΙ!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Πληροφοριακα οτι μισοι ασφαλισμενοι μοιραζουν τα βιβλιαρια τους δεξια και αριστερα και εχουν IQ Τακη! Οτι και να δουν αγνωστο θα τους φανει!

    ΑπάντησηΔιαγραφή