Τετάρτη 22 Αυγούστου 2018

Το διάγγελμα Τσίπρα έφερε πόλωση -Πυρ ομαδόν από τα κόμματα

«ΚΑΜΒΑΣ» ΠΡΟΕΚΛΟΓΙΚΗΣ ΠΕΡΙΟΔΟΥ

Εντονη κριτική από την αντιπολίτευση, πυροδότησε το διάγγελμα Τσίπρα από την Ιθάκη 

- NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Ακραία πολωτικό, έως διχαστικό, χαρακτηρίζουν στην αντιπολίτευση, και όχι μόνο την αξιωματική, το διάγγελμα του πρωθυπουργού από την Ιθάκη, για την «καθαρή έξοδο» από τα μνημόνια.

Και το εκτιμούν ως τον «καμβά» πάνω στον οποίο θα «κεντηθεί» η προεκλογική περίοδος, την οποία και ουσιαστικά εγκαινίασε ο κ. Τσίπρας.

Παράλληλα, τόσο στην ΝΔ όσο και-κυρίως- στο ΚΙΝ.ΑΛ, εκφράστηκαν απορίες ως προς το τι εξυπηρετούσαν οι μόλις χθεσινές εκκλήσεις των κ.κ. Δραγασάκη και Παππά, με δηλώσεις τους στην «εφημερίδα των Συντακτών» περί ανάγκης δημιουργίας κεντροαριστερού δημοκρατικού μετώπου, όταν λίγες ώρες μετά ο ίδιος ο πρωθυπουργός με το διχαστικό και πολωτικό του διάγγελμα στην ουσία κήρυξε «πόλεμο», κόβοντας κάθε πιθανή γέφυρα συνεννόησης με την αντιπολίτευση.

Στο εν κρυπτώ μαγνητοσκοπημένο μήνυμά του, ο κ. Τσίπρας μίλησε για «μια καινούργια ιστορική μέρα, μια νέα αρχή…», απέδωσε όλη την ευθύνη της κρίσης και των μνημονίων στους προηγούμενους, δεν έκανε την παραμικρή αυτοκριτική ή έστω μνεία στις «αυταπάτες» της δικής του διακυβέρνησης, ούτε στο καταστροφικό πρώτο εξάμηνο του ’15, που οδήγησε στο τρίτο μνημόνιο, διακήρυξε ότι «δεν θα ξεχάσουμε ποτέ τα πρόσωπα που οδήγησαν την χώρα στα μνημόνια..» τα οποία απείλησε και με την Δικαιοσύνη «την οποία και τρέμουν…».

Ο κ. Τσίπρας, προσέθεσε μάλιστα (κάτι που δείχνει σαφώς το προς τα πού και πώς θα εξελιχθεί από πλευράς κυβέρνησης η προεκλογική περίοδος…) πως «οι σύγχρονοι μνηστήρες είναι εδώ και στέκονται ακόμα απέναντι. Είναι όσοι επιθυμούν να δουν το καράβι ξανά να θαλασσοδέρνεται και το λαό ξανά στα αμπάρια. Όσοι έφτιαξαν κατ' εικόνα και καθ' ομοίωση τους, την Ελλάδα της διαφθοράς, της διαπλοκής και της εξουσίας των λίγων. Αυτοί που θέλουν να μπορούν ανενόχλητοι να φοροδιαφεύγουν, να παρασιτούν εις βάρος του δημοσίου συμφέροντος, έχοντας τις off shore τους και τις καταθέσεις τους στο εξωτερικό. Αυτοί που θεωρούν εαυτούς υπεράνω κάθε νόμου και κανόνα ενός κράτους δικαίου.»

Εμπρηστικός και ο Πάνος Καμμένος

Σε δηλώσεις του μετά την κοινή συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής ομάδας και της εκτελεστικής επιτροπής του κόμματος, και ο Πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων, Πάνος Καμμένος, υπογράμμισε ότι σήμερα η Ελλάδα εξέρχεται των μνημονίων

Και αυτό, πρόσθεσε, ήταν ο πρώτος στόχος της κυβερνητικής συνεργασίας των ΑΝΕΛ με τον ΣΥΡΙΖΑ.

Ακόμη, είπε ότι πρέπει να εκπληρωθούν άλλοι δυο στόχοι, εκ των οποίων ο ένας είναι η απόδοση ποινικών ευθυνών στη διαπλοκή και τη διαφθορά και ο δεύτερος είναι η ανάπτυξη. Προέβλεψε, μάλιστα, εμμέσως, ότι οι εκλογές θα γίνουν ως τον ερχόμενο Μάιο 2019.

Μητσοτάκης: Εξαπάτησαν, δοκιμάστηκαν, απέτυχαν

«Η αλήθεια είναι ότι δεν πρόκειται να βγούμε από την κρίση, όσο υπάρχει η σημερινή Κυβέρνηση που επιμένει δογματικά στο παράλογο μείγμα φόρων και εισφορών υπονομεύοντας την οικονομία και το εισόδημα των πολιτών», τονίζει μεταξύ άλλων ο πρόεδρος της ΝΔ, Κυρ. Μητσοτάκης, σε δήλωσή του για το διάγγελμα του πρωθυπουργού, ενώ ζήτησε εκλογές και αλλαγή διακυβέρνησης:

«Ποιος πιστεύει ότι αυτά μπορεί να τα κάνει η σημερινή παρέα του Μαξίμου; Κανείς. Εξαπάτησαν, δοκιμάστηκαν και απέτυχαν. Γι αυτό, η πολιτική αλλαγή είναι επιβεβλημένη. Η Ελλάδα δεν έχει άλλο χρόνο για χάσιμο. Αξίζουμε καλύτερα. Ενωμένοι, με αλληλεγγύη, με τη δύναμη της αλήθειας και αφήνοντας πίσω τα ψέματα, μπορούμε να πάμε επιτέλους την πατρίδα μας μπροστά».

Γεννηματά: Ο Τσίπρας δεν είναι Οδυσσέας, είναι αδίστακτος μνηστήρας της εξουσίας

Για έκανε λόγο φαντασίωση του πρωθυπουργού ότι είναι ο σύγχρονος Οδυσσέας, ενώ είναι «αδίστακτος μνηστήρας της εξουσίας, με μεγάλο κόστος για την Ελλάδα και τους Έλληνες».

«Μίλησε σήμερα για "ημέρα λύτρωσης", αλλά είναι ο Ελληνικός λαός που πληρώνει τα δυσβάσταχτα λύτρα. Το αχρείαστο και επώδυνο Μνημόνιο ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ έληξε, αλλά τα προβλήματα είναι εδώ, παραμένουν και ταλανίζουν τον λαό. Οι τυχοδιωκτισμοί του κ. Τσίπρα το 2015, κόστισαν 200 δισ. ευρώ, οδήγησαν σε νέα σκληρότερα μέτρα, σε διαρκή επιτροπεία, διόγκωσαν το δημόσιο χρέος, έβαλαν θηλιά στο λαιμό του Ελληνικού λαού».

Όπως είπε η κ. Γεννηματά «οι Ελληνίδες και οι Έλληνες δεν ξεχνούν τις διχαστικές και τις πελατειακές λογικές, τον καθεστωτισμό, τον λαϊκισμό, την δημαγωγία, τις ψεύτικες υποσχέσεις, τον κυνισμό και την απανθρωπιά» κατηγορώντας τον πρωθυπουργό πως «ακόμη και σήμερα δεν δίστασε να επιδοθεί σε κήρυγμα μίσους και διχασμού». «Ως εδώ. Θα πρέπει να ζητήσουν συγγνώμη για τα χαμένα χρόνια και τις αχρείαστες θυσίες και όχι να πανηγυρίζουν. Το πρόγραμμά τους τελείωσε μαζί τελειώνει και η καταστροφική Κυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ» επεσήμανε η επικεφαλής του Κινήματος Αλλαγής και υπογράμμισε ότι «Χρειάζεται όμως ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΛΛΑΓΗ και Αλλαγή Πολιτικής.Όχι με όρους του παρελθόντος. Όχι με όρους μιας "δανεικής ευημερίας".Όχι με νέες διχαστικές λογικές του τύπου "φύγετε εσείς για να έρθουν οι άλλοι"».

«Δεν θα μείνουμε στο ίδιο έργο θεατές. ΕΘΝΙΚΗ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΑΦΥΠΝΙΣΗ ΤΩΡΑ. Να υπάρξει επιτέλους Προοδευτική Διακυβέρνηση με γνώμονα το δημόσιο συμφέρον και το κοινό καλό. Κράτος που να υπηρετεί και όχι να δυναστεύει. Πολιτική που σέβεται και δεν εκμεταλλεύεται τον πολίτη, που νοιάζεται για τον άνθρωπο και την Αξιοπρέπειά του. Διακυβέρνηση που να εμπνέει και να ενώνει το λαό και όχι να τον διχάζει» ανέφερε η ίδια.

Βενιζέλος: Εθνικός διχασμός, προεκλογική ομιλία

«Η δήλωση της Ιθάκης είναι η επιτομή της συστηματικής διαστρέβλωσης της αλήθειας, του εθνικού διχασμού, της απόπειρας ηθικής απαξίωσης των πολιτικών αντιπάλων, του βιασμού των θεσμών και της απροκάλυπτης προσπάθειας για εργαλειοποίηση της δικαιοσύνης», τονίζει σε ξεχωριστή δήλωση ο Ευάγγελος Βενιζέλος, με ανάρτηση του στα κοινωνικά δίκτυα. «Ο κ. Τσίπρας ορθά κινήθηκε σήμερα στον αγαπημένο χώρο του, αυτόν της μυθολογίας. Δεν μπορεί άλλωστε να περάσει στην εποχή της Ιστορίας επανερχόμενος στις απλουστεύσεις και τα στερεότυπα της αρχικής και αρχαϊκής ρητορικής του 2010-2015», αναφέρει ο κ. Βενιζέλος επισημαίνοντας ότι «Στην Ιθάκη δεν κηρύχθηκε η επικοινωνιακή λήξη του τρίτου μνημονίου, αλλά η έναρξη μιας προεκλογικής περιόδου που για την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ θα είναι μια περίοδος χωρίς όρους και όρια. Όποιοι νιώθουν ευθύνη για τη δημοκρατία, τους θεσμούς και την ομαλή πορεία της οικονομίας ελπίζω να κατάλαβαν τι πραγματικά ειπώθηκε σήμερα. Κανένας απλοϊκός συμβολισμός δεν μπορεί να κρύψει την αλήθεια».

ΚΚΕ: «Εδώ καράβια χάνονται, βαρκούλες αρμενίζουν»

«Με το σημερινό του διάγγελμα, που θύμισε τη λαϊκή ρήση “εδώ καράβια χάνονται, βαρκούλες αρμενίζουν”, ο πρωθυπουργός προσπαθεί να κρύψει ότι η δήθεν “νέα εποχή” βασίζεται πάνω στα “αποκαΐδια” των δικαιωμάτων του λαού και της νεολαίας», αναφέρει στην ανακοίνωσή του το ΚΚΕ. Και όπως σημειώνει «Η επόμενη μέρα θα είναι η συνέχεια της προηγούμενης, αφού θα είναι εδώ οι εκατοντάδες μνημονιακοί νόμοι, η αυστηρή εποπτεία της ΕΕ, τα ματωμένα πλεονάσματα, η εργασιακή ζούγκλα, η φοροληστεία, η υποβάθμιση κάθε πτυχής της ανθρώπινης ζωής. Αυτό το γνωρίζει πολύ καλά ο ελληνικός λαός, όση κοροϊδία κι αν επιστρατεύσει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, σε όσους θεατρινισμούς κι αν καταφύγει ο κ. Τσίπρας».

Το Ποτάμι: Νέα αρχή και ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ είναι πράγματα ασύμβατα

«Ξέρουν ότι είμαστε δεσμευμένοι για πολλές δεκαετίες να παράγουμε πρωτοφανή πλεονάσματα χωρίς να έχουμε τον έλεγχο της δημόσιας περιουσίας μας για τα επόμενα 99 χρόνια. Όλα αυτά έχουν την υπογραφή του κ. Τσίπρα και των υπουργών του. Το κομματικό κράτος, η διαφθορά, οι ανισότητες που καλλιέργησαν κατ’ εποχές όλα τα κόμματα που κυβέρνησαν από την μεταπολίτευση και μετά, δεν μειώνουν στο ελάχιστο τις ευθύνες των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ. Αντίθετα τις πολλαπλασιάζουν γιατί τα λάθη ήταν γνωστά και αυτοί, αντί να τα αποφύγουν, τα αντέγραψαν. Οι μέρες αυτές θα μπορούσαν να σηματοδοτούν πράγματι μια νέα αρχή. Αλλά αυτό θα προϋπέθετε ειλικρίνεια, σοβαρότητα, εργατικότητα, σχέδιο, όραμα, και ανοιχτό μυαλό. Στοιχεία που δυστυχώς για την χώρα είναι ασύμβατα με την διακυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ«, γράφει το Ποτάμι στη δική του ανακοίνωση.

ΔΗΜΑΡ: «Η Ιθάκη όμως είναι η αρχή του τέλους της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ»

«Επικοινωνιακή προπαγάνδα με έναν διχαστικό λόγο χωρίς όριο. Το τεχνητό success story του κ. Τσίπρα δεν πείθει πλέον κανέναν», σχολίασε ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ, Θανάσης Θεοχαρόπουλος για τις δηλώσεις του πρωθυπουργού επισημαίνοντας ότι ο κ. Τσίπρας ξεπέρασε και τον εαυτό του.

«Πράγματι, όπως είπε ο πρωθυπουργός, δεν θα γίνουμε λωτοφάγοι. Δεν θα ξεχάσουμε τις ομολογημένες αυταπάτες από τον κ. Τσίπρα που έφεραν το τρίτο μνημόνιο και όλα τα δυσβάσταχτα μέτρα αυτής της τριετίας» ανέφερε ο ίδιος, τονίζοντας ότι «η αυταπάτη όμως σήμερα μετατράπηκε σε πολιτική απάτη. Με την υπογραφή του ο κ. Τσίπρας δέσμευσε την χώρα σε δογματικά μέτρα λιτότητας για όλα τα επόμενα χρόνια και την ίδια ώρα μιλάει για έξοδο από την κρίση και τα μνημόνια. Μίλησε δε για τις παθογένειες του ελληνικού πολιτικού συστήματος, που η ίδια η κυβέρνησή του όμως καθημερινά διευρύνει. Μίλησε και για κυνισμό, κοιτώντας μάλλον τον καθρέφτη του και όχι την κάμερα».

Ο κ. Θεοχαρόπουλος σημείωσε πώς «από τη φιέστα του Ζαππείου στο επικοινωνιακό σόου της Ιθάκης, χωρίς το ντεκόρ του ακροδεξιού συγκυβερνήτη του, Πάνου Καμμένου. Η Ιθάκη όμως είναι η αρχή του τέλους της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ».

Λεβέντης: Δεν επιτρέπονται θριαμβολογίες

Σε δήλωσή του ο πρόεδρος της Ενωσης Κεντρώων Βασίλης Λεβέντης τονίζει ότι το πένθος από τους νεκρούς στο Μάτι δεν επιτρέπει πανηγυρισμούς και πως η πραγματικότητα είναι πιο ζοφερή.

«Γίνονται σήμερα κάποιοι εορτασμοί για την έξοδο της χώρας από τα μνημόνια. Βέβαια, το πένθος από τους νεκρούς της φονικής πυρκαγιάς στο Μάτι δεν επιτρέπει ούτε θριαμβολογίες ούτε πανηγυρισμούς. Και η πραγματικότητα είναι πιο ζοφερή από αυτή που παρουσιάζουν οι κυβερνώντες» τονίζει ο Β. Λεβέντης και προσθέτει: «Καταρχάς το 2009 ο Κώστας Καραμανλής χρειαζόταν συναίνεση για να προχωρήσει κάποιες μεταρρυθμίσεις, δείλιασε και έκανε πίσω. Τότε υπήρχε ο Γιώργος Παπανδρέου που έλεγε ψέματα ότι λεφτά υπάρχουν. Το 2014 υπήρχε ένας Σαμαράς που έλεγε και αυτός ψέματα ότι βγαίνουμε από τα μνημόνια, αλλά υπήρχε ένας Τσίπρας που έσκιζε και αναθεμάτιζε τότε τα μνημόνια, δηλαδή ένας διχασμός μέσα στην πολιτική μας ζωή και κάποιες αλληλοκατηγορίες από τα κόμματα που εμπόδισαν την συναίνεση».

Για να συμπληρώσει: «Έτσι έχουν περάσει οκτώ χρόνια χωρίς να έχουμε κάνει κανένα ουσιώδες και αποτελεσματικό βήμα για ανάκαμψη της οικονομίας. Και σήμερα ακόμη βαδίζουμε σε λίγες ημέρες στη ΔΕΘ και πάνε να πολώσουν το κλίμα και ο ΣΥΡΙΖΑ και η ΝΔ. Η ΝΔ λέει ότι εκείνη έχει τις λύσεις με φοροαπαλλαγές και επενδύσεις, ο δε Τσίπρας θα δώσει στον κόσμο ελεημοσύνη με χρήματα, θα αυξήσει λέει τον κατώτατο μισθό. Πάλι βασίζονται στο ότι η μισή Βουλή λέει τους άλλους μισούς άχρηστους και προδότες».

Τέλος ο κ. Λεβέντης επιμένει στη συναίνεση και συνεργασία των πολιτικών δυνάμεων και ζητά από τον ελληνικό λαό στις εκλογές να τιμωρήσει ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ και να δώσει αυξημένη κοινοβουλευτική δύναμη στην Ένωση Κεντρώων.

1 σχόλιο:

  1. ΑΥΤΑ ΤΑ ΚΟΜΜΑΤΑ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΓΙΑ ΣΑΣ : ΝΔ ΚΑΙ ΚΙΝΑΛ...ΑΓΝΟΗΤΕ ΤΟ ΕΘΝΙΚΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑΤΙ ΟΜΩΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή