Τρίτη 21 Αυγούστου 2018

Έρχονται αλλαγές στα νοσοκομεία με το νομοσχέδιο «σκούπα” από Σεπτέμβριο! Τι αλλάζει

Γράφει: Δήμητρα Ευθυμιάδου 

Το νομοσχέδιο «σκούπα” αναμένεται να καταθέσει η ηγεσία του υπουργείου Υγείας τον Σεπτέμβριο με το οποίο αλλάζει ο τρόπος λειτουργίας των νοσοκομείων

Ήδη στους εργαζόμενους του ΕΣΥ επικρατεί αναβρασμός σχετικά με το τι θα περιλαμβάνει το νομοσχέδιο «σκούπα” το οποίο αναμένεται να δώσει στη δημοσιότητα τον Σεπτέμβριο ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός, όπως ο ίδιος έχει προαναγγείλει.

Βέβαια το επόμενο διάστημα αναμένεται να ανακοινωθούν και άλλα μέτρα στην Υγεία με αφορμή την ανακοίνωση της λήξης των μνημονίων οπότε και όπως λένε πηγές του HealthReport.gr, θα ξεκινήσει ένα μπαράζ μέτρων και αλλαγών που θα περιλαμβάνουν και προσλήψεις στο ΕΣΥ.

Στόχος άλλωστε είναι να αλλάξει και το αρνητικό κλίμα που έχει δημιουργηθεί το τελευταίο διάστημα μετά και τις φονικές πυρκαγιές στο Μάτι, αλλά και για να προετοιμασθεί το έδαφος για τις εκλογές. Διαβάστε ΕΔΩ χαρακτηριστικά τις εντολές έχουν δοθεί: «Παρεμβάσεις εξπρές και στην Υγεία από την κυβέρνηση για να αλλάξει το κλίμα! Τι ετοιμάζεται”

Η έναρξη άλλωστε των μέτρων δόθηκε με τις αλλαγές που προωθούνται στο ΚΕΕΛΠΝΟ και δημοσιοποιήθηκαν πριν από λίγες ημέρες

Τι αλλάζει στα νοσοκομεία

Με το νομοσχέδιο σκούπα πάντως το υπουργείο Υγείας σκοπεύει να αλλάξει τον τρόπο οργάνωσης και λειτουργίας των δημοσίων νοσοκομείων.

Στόχος της ηγεσίας του υπουργείου Υγείας είναι να αναδιαρθρωθεί πλήρως το δημόσιο σύστημα υγείας, ενώ οι πρώτες κινήσεις θα περιλαμβάνουν την αλλαγή του πλαισίου οργάνωσης των Νοσοκομείων.

Έτσι το νομοσχέδιο προβλέπει την αποσύνδεση των διασυνδεόμενων νοσοκομείων που είχαν γίνει επί κυβερνήσεως ΝΔ, αλλά και την ενοποίηση άλλων, προκειμένου να τροποποιηθεί η λειτουργία τους και να εξοικονομηθούν πόροι.

Παράλληλα το νομοσχέδιο σκούπα, όπως αναφέρουν πηγές του HealthReport.grαναμένεται να αλλάζει τον συντελεστή προσωπικού που σήμερα προκύπτει σε σχέση με τις κλίνες στα νοσοκομεία.

Ειδικότερα ο συντελεστής είναι αυτός που καθορίζει τις οργανικές θέσεις σε ένα Νοσοκομείο του ΕΣΥ και ο οποίος σήμερα κυμαίνεται στο 3.

Για παράδειγμα ένα Νοσοκομείο με 100 κλίνες θα μπορούσε να έχει το μέγιστο 300 οργανικές θέσεις.

Πηγές του HealthReport.gr σημειώνουν ότι ο συντελεστής αυτός θα μειωθεί επηρεαζόμενος και από άλλους παράγοντες, χωρίς όμως όπως διαβεβαιώνουν υψηλόβαθμα κυβερνητικά στελέχη να χαθούν θέσεις εργασίας.

Και μόνιμες προσλήψεις

Γι αυτό ταυτόχρονα αναμένεται να γίνουν και ανακοινώσεις περί μόνιμων προσλήψεων στα νοσοκομεία που είχε προαναγγείλει ο υπουργός Υγείας. Άλλωστε καιρό τώρα διαρρέεται από τα επιτελεία του υπουργού Ανδρέα Ξανθού ότι δίνεται… μάχη για να εξασφαλισθούν 1200 μόνιμες θέσεις στο ΕΣΥ από τις περίπου 7000σε όλο το δημόσιο που έχει επιτρέψει η τρόικα μετά τις 20 Αυγούστου με τη λήξη των μνημονίων.

1 σχόλιο: