Τετάρτη 29 Αυγούστου 2018

Σύσκεψη κατόπιν… εορτής στο ΚΕΕΛΠΝΟ για τα μολυσμένα κουνούπια! Τι αποφασίστηκε

Τετάρτη 29 Αύγουστος 2018

Η πρώιμη έναρξη και αύξηση της εμφάνισης κρουσμάτων της λοίμωξης από τον ιό του Δυτικού Νείλου έπιασε στον ύπνο τις υγειονομικές υπηρεσίες.

Health Report

Κατόπιν εορτής και ενώ η θλιβερή λίστα με τον αριθμό των θυμάτων του ιού του Δυτικού Νείλου αριθμεί καθημερινά δεκάδες άτομα, πραγματοποιήθηκε ευρεία σύσκεψη στο ΚΕΕΛΠΝΟ για να αντιμετωπίσει το πρόβλημα.

Ήδη η διασπορά του ιού είναι αρκετά μεγάλη και έχουν εντοπιστεί κρούσματα σε πολλούς δήμους, με βασικά επίκεντρα την Αττική και την Κεντρική Μακεδονία.

Την ίδια στιγμή βάση στοιχειών του ΚΕΕΛΠΝΟ σταθερά αυξάνονται τα κρούσματα του ιού, φτάνοντας τα 133 ενώ 16 συμπολίτες μας κατέληξαν. Δείτε ΕΔΩ σε ποιες νέες περιοχές εμφανίστηκαν κρούσματα του ιού του Δυτικού Νείλου! Τι μέτρα λαμβάνονται

Παίρνοντας το λόγο ο Γενικός Γραμματέας Δημόσιας Υγείας, κ. Μπασκόζος, τόνισε πως η πραγματική διάσταση του προβλήματος δεν επιτρέπει ούτε εφησυχασμό, ούτε πανικό, επέμεινε στην ανάγκη διαφανούς ενημέρωσης και αποφυγής κάθε απόπειρας μικροκομματικής εκμετάλλευσης για ένα ζήτημα που η επιστημονική έρευνα αλλά και η εμπειρία αντιμετωπίζουν ακόμα πολλά αναπάντητα ερωτήματα. Επέμεινε ιδιαίτερα στη διεθνή διάσταση του θέματος και δεσμεύτηκε πως τόσο ο ίδιος στα όργανα του ΠΟΥ όσο και ο υπουργός στην επικείμενη συνάντηση των υπουργών υγείας της ΕΕ θα ζητήσουν να ληφθούν ερευνητικές και πρακτικές πρωτοβουλίες, ώστε να υπάρξει το απαραίτητο σύγχρονο σχέδιο δράσης για την επιδημία του ΙΔΝ.

Κατόπιν εορτής

Όπως αποφασίστηκε τα μέτρα που θα ληφθούν μεταξύ άλλων αφορούν:

‐ ταχεία διεκπεραίωση της διαγωνιστικής διαδικασίας για τα έργα καταπολέμησης κουνουπιών, με στόχο την έγκαιρη έναρξή τους,

‐ διάκριση των ρόλων των αρχών τοπικής αυτοδιοίκησης (Περιφερειών και Δήμων), ώστε να αποσαφηνίζονται οι αρμοδιότητες, τα καθήκοντα και οι ευθύνες τους, και

‐ λήψη επιπρόσθετων μέτρων πρόληψης, ενημέρωσης και αγωγής υγείας, για την ενίσχυση της αποτελεσματικότητας του υπάρχοντος σχεδίου δράσης, με βάση τα διαθέσιμα επιστημονικά δεδομένα.

Μέτρα αυτοπροστασίας

Από την πλευρά του ο Πρόεδρος του ΚΕΕΛΠΝΟ, κ. Ρόζενμπεργκ, τόνισε τη σημασία της ενεργού συμμετοχής του πολίτη στη διαχείριση εστιών αναπαραγωγής κουνουπιών σε ιδιωτικούς χώρους, αλλά και την τήρηση ορθών πρακτικών ατομικής προστασίας από τα κουνούπια, με στόχο την προστασία της ατομικής και Δημόσιας Υγείας.

1. Χρήση εντοµοαπωθητικών στο ακάλυπτο δέρµα και πάνω από τα ρούχα.Χρησιµοποιούνται δραστικές ουσίες, µεταξύ των οποίων το DEET (ΝΝ διεθυλο-µετα-τολουαµίδη), ικαριδίνη ή πικαριδίνη (Picaridin KBR 3023) και φυσικές ουσίες όπως αιθέρια έλαια ευκαλύπτου (που όµως έχουν σχετικά µειωµένη εντοµοαπωθητική δράση). Ο χρόνος δράσης των εντοµοαπωθητικών ουσιών κυµαίνεται από 1 έως 4-5 ώρες.

Για τα εντοµοαπωθητικά που περιέχουν DEET προτιµώνται τα σκευάσµατα µε συγκέντρωση 30-50% για τους ενήλικες και 10-30% για τα παιδιά. ∆εν υπάρχει αντένδειξη για τη χρήση σε εγκύους και θηλάζουσες µητέρες, ενώ δεν συστήνεται η χρήση τους στα βρέφη µέχρι 2 µηνών.

Τα εντοµοαπωθητικά προϊόντα πρέπει να επαλείφονται µετά τα αντιηλιακά, και δεν πρέπει να έρχονται σε επαφή µε το στόµα, τα µάτια και τον βλεννογόνο της µύτης. Σε όλες τις περιπτώσεις, πρέπει να ακολουθούνται οι οδηγίες του κατασκευαστή.

2. Χρήση εντοµοκτόνων στον αέρα. Περιέχουν πυρεθρινοειδή (π.χ. περµεθρίνη), ουσίες που προσβάλλουν το νευρικό σύστηµα των εντόµων και τα αποπροσανατολίζουν. Κυκλοφορούν στο εµπόριο στις εξής µορφές: αερόλυµα (αεροζόλ), ταµπλέτες, εξατµιζόµενο διάλυµα, σπιράλ («φιδάκια») κ.λπ. Πρέπει να τηρούνται οι οδηγίες του κατασκευαστή. ∆εν πρέπει να εφαρµόζονται στο δέρµα.

3. Προσοχή κατά τις σηµαντικότερες ώρες έκθεσης στα τσιµπήµατα. Τα περισσότερα είδη κουνουπιών που µεταφέρουν τον ιό τσιµπούν από το σούρουπο µέχρι το χάραµα.

4. Χρήση κατάλληλων ενδυµάτων. Ρούχα που καλύπτουν όσο περισσότερο γίνεται το σώµα (µακριά µανίκια και παντελόνια). Πιο αποτελεσµατικά είναι τα ανοιχτόχρωµα και φαρδιά ρούχα.

5. Συχνά λουτρά καθαριότητας για την αποµάκρυνση του ιδρώτα.

Πως να αποφεύγω τα κουνούπια στο σπίτι

1. Αντικουνουπικά πλέγµατα (σίτες που εµποδίζουν τη δίοδο κουνουπιών) στα ανοίγµατα του σπιτιού (π.χ. παράθυρα, φεγγίτες, αεραγωγοί τζακιού) και περιοδικός έλεγχος και συντήρησή τους.

2. Χρήση κουνουπιέρας σε περιοχές µε µεγάλη πυκνότητα κουνουπιών ή σε περιπτώσεις που αντενδείκνυται η χρήση άλλων προστατευτικών µέσων (όπως χρήση εντοµοαπωθητικών σε βρέφη <2µηνών). Είναι πιο αποτελεσµατικές όταν είναι εµβαπτισµένες σε εντοµοαπωθητικό.

3. Αποµάκρυνση του στάσιµου νερού από λεκάνες, βάζα, γλάστρες, παλιά λάστιχα, υδρορροές και άλλα µέρη του κήπου, ώστε να µην έχουν πρόσβαση τα κουνούπια σε λιµνάζοντα νερά που αποτελούν σηµεία εναπόθεσης των αυγών τους. Σηµειώνεται ότι ακόµα και το έδαφος που παραµένει για µεγάλα διαστήµατα υγρό µπορεί να αποτελέσει σηµείο εναπόθεσης αυγών.

4. Χρήση ανεµιστήρων ή κλιµατιστικών. Ο δροσερός αέρας µειώνει τη δραστηριότητα των κουνουπιών, αλλά δεν τα σκοτώνει. Η χρήση ανεµιστήρων (ιδίως οροφής) δυσχεραίνει την προσέγγιση των εντόµων.

5. Καλό κούρεµα γρασιδιού, θάµνων, φυλλωσιών (σηµεία που βρίσκουν καταφύγιο ενήλικα κουνούπια).

6. Χρήση λαµπτήρων κίτρινου χρώµατος για τον φωτισµό εξωτερικών χώρων (προσελκύουν λιγότερο τα κουνούπια).

1 σχόλιο:

  1. Κατά τη γνώμη μου το πρόβλημα είναι πολύ σοβαρό.
    Ανησυχώ και προσωπικά, για μένα και την οικογένειά μου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή