Τετάρτη 29 Αυγούστου 2018

ΕΙΝΑΠ: «Ειδικευόμενοι S.O.S.»!

Από Μιχάλης Θερμόπουλος - ΙΑΤROPEDIA

Με αυτόν τον τίτλο, που παραδέχεται πως "ακούγεται τραγικός, αντανακλά όμως την πραγματικότητα", η Ένωση Ιατρών Νοσοκομείων Αθηνών-Πειραιώς (ΕΙΝΑΠ) κρούει τον κώδωνα του κινδύνου σχετικά με την "έλλειψη ειδικευομένων γιατρών σε πολλές ειδικότητες και την ένδεια ειδικευομένων" στο νοσοκομειακό σύστημα της χώρας.


Διαβάστε την σημερινή ανακοίνωση-επιστολή της ΕΙΝΑΠ προς την ηγεσία του υπουργείου Υγείας:

Ειδικευόμενοι S.O.S.

Το ΔΣ της ΕΙΝΑΠ πιστεύει ότι ακούγεται τραγικός ο τίτλος, αντανακλά όμως την πραγματικότητα.

Εδώ και χρόνια πολλοί χύνουν κροκοδείλια δάκρυα για την «ιατρική μετανάστευση» και τη μεγάλη έλλειψη ειδικευομένων γιατρών σε πολλές ειδικότητες και την ένδεια ειδικευομένων όχι μόνο στην επαρχία, αλλά και σε Νοσοκομεία πρώτης γραμμής στο Λεκανοπέδιο.

Οι αιτίες είναι γνωστές:

Διορισμοί μονίμων γιατρών, επιμελητών Β΄, με το σταγονόμετρο τα τελευταία 10 χρόνια. Ο θεσμός των επικουρικών που συνεχώς διευρύνεται σε αριθμό, ούτε τις ανάγκες των Νοσοκομείων καλύπτει ούτε την επαγγελματική και επιστημονική ανέλιξη των νέων γιατρών.
Το μισθολόγιο είναι απαράδεκτο. Τα 960 € του ειδικευόμενου εξανεμίζονται εύκολα.
Οι αμέτρητες εφημερίες, που στην πλειονότητα είναι 8 το μήνα κατά μέσο όρο, εξαντλούν, όπως και η καθημερινή απίστευτη γραφειοκρατία τους κρατάει στη δουλεία όχι 7ωρο αλλά 10ωρο καθημερινά. Ωρομίσθιο εφημερίας 2,5 € την ώρα!
Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα είναι ανεπαρκές, είτε επειδή δεν υπάρχει κεντρικός σχεδιασμός, είτε επειδή οι ειδικευμένοι γιατροί είναι λίγοι και δεν επαρκούν για το ύψιστο αυτό έργο.
Σε πολλά επαρχιακά Νοσοκομεία η έλλειψη γιατρών, εξοπλισμού, νοσηλευτών και λοιπού προσωπικού απωθούν να ξεκινήσει κάποιος ειδικότητα.

Ποιος θα πάει για ειδικότητα στην επαρχία όταν υπάρχουν κλινικές με μόνο ένα ειδικευμένο γιατρό;

Και για να μην αναφερόμαστε μόνο σε περιφερικά Νοσοκομεία ας πάρουμε μια γεύση από τα πιο κεντρικά Αθηνών.


Δηλαδή ακόμα και στα πιο κεντρικά Νοσοκομεία το 20% των θέσεων είναι εντελώς κενές και το 20% των συναδέλφων είναι σε παράταση. Τι ανακάλυψαν οι κυβερνήσεις μπροστά στην έλλειψη ειδικευομένων; ΤΗΝ ΠΑΡΑΤΑΣΗ μέχρι 2 ή και περισσότερα χρόνια. Να βγάζουν δουλειά ειδικευμένου με μισθό ειδικευομένου. Να είναι οι γιατροί σε ανασφάλεια. Να μην τους αναγνωρίζουν στοιχειώδη δικαιώματα στην ισοτιμία και στη σταθερή δουλειά. Τους κλείνουν τις πόρτες και μισανοίγουν ένα παραθυράκι για να γίνουν επικουρικοί! Μετά να απολυθούν και να ξανακάνουν αίτηση για επικουρικοί, μέχρι να ανοίξει κάποια μικρή «τρύπα» για προκήρυξη μόνιμης θέσης. Και επιτείνεται η ανασφάλεια. Γι’ αυτό πολλοί συνάδελφοι «παίρνουν των ομματιών τους» πριν καν αρχίσουν την ειδικότητα και πάνε στο εξωτερικό.

Σήμερα σε κεντρικά Νοσοκομεία λείπουν αναισθησιολόγοι, ουρολόγοι, ΩΡΛ, αιματολόγοι, βιοπαθολόγοι, θωρακο-καρδιο-αγγειοχειρουργοί, γενικοί χειρουργοί.

Τελευταία κάποιοι νοσηροί εγκέφαλοι (διοικητές, διευθυντές κ.λπ.) άρχισαν τους εκβιασμούς στα νέα παιδιά και εφαρμόζουν εφημερία τομέα! Δηλαδή χειρουργός να εφημερεύει για ΩΡΛ κλινική, ορθοπεδικοί για ουρολογική κ.ο.κ.

Προειδοποιούμε! Οι νέοι γιατροί δεν είναι «μπαλάκι κανενός»!

Τα αρνητικά αποτελέσματα αυτής της πολιτικής δεν τα «γεύονται» μόνο οι νέοι συνάδελφοι, αλλά αρχίζει να τα «γεύεται» και η κοινωνία. Μας «φεύγει από τα χέρια» ένα σημαντικό κομμάτι της think tank όπως θα έλεγε και ο Πρωθυπουργός όταν πρωτοπροσκλήθηκε στη «δεξαμενή σκέψης» στις ΗΠΑ.

Κύριοι υπουργοί Υγείας το ρεύμα μετανάστευσης δεν έχει αντιστραφεί, όπως ισχυριστήκατε πρόσφατα.

Τα μέτρα που πρέπει να παρθούν είναι συγκεκριμένα.
Μαζικές προσλήψεις μονίμων επιμελητών Β΄.
Αξιοπρεπές μισθολόγιο και ωρομίσθιο εφημερίας.
Εκπαιδευτικά προγράμματα που να ανταποκρίνονται στις ανάγκες. Έξω οι πολυεθνικές απ’ την εκπαίδευση.
Μία εφημερία τη βδομάδα και την επόμενη μέρα ρεπό.

Αυτά διεκδικούμε αγωνιστικά. Δεν κλαίμε, δεν παρακαλάμε, δεν υποκρινόμαστε.

Αγωνιζόμαστε για ένα αποκλειστικά δημόσιο δωρεάν σύστημα υγείας που να σέβεται τον ασθενή και τους λειτουργούς της υγείας.

9 σχόλια:

  1. Βαρδατρομπας: σταματησαμε το...... brain drain! Καναμε τις .....γυφΤΟΜΥ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Όταν σε λίγο καιρό ο νεοέλληνας θα πηγαίνει στα Σκοπιά για βουβωνοκήλη,θα τα ξαναπούμε...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ποιος θα μεινει σε μια ΤΡΙΤΟΚΟΣΜΙΚΗ ΑΘΛΙΑ χωρα, που αμοιβουν τον ...περίφημο οικογενειακο γιατρο σαν αποκληρο του ΜΠΑΓΚΛΑΝΤΕΣ...
    Πηγαίνετε να δείτε κοπριτες ποσο αμοιβουν τον γιατρο στην Μ.Βρετανία και την Αυστρία.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Τα μέτρα που πρέπει να παρθούν το γρηγορότερο είναι.
    Κατάργηση του νόμου του ΕΣΥ. Ακόμα και με τις άπειρες τροποποιήσεις που έχει ,είναι ο χειρότερος νόμος που έχει αυτή η δύστυχη χώρα. Με τη μονιμότητα και την αποκλειστική απασχόληση δεν υπάρχει περίπτωση να προσελκύσει γιατρούς με ΄διάθεση να εργασθούν ούτε τίμια ούτε αποδοτικά. Πόσο μάλλον με αυτό το μισθολόγιο. Αλλά και οι συνθήκες εργασίας είναι άθλιες και ακόμα χειρότερες οι συνεργασίες με τους συναδέλφους,λόγω της κακομοιριάς και της εξαθλίωσης σε συνδιασμό με την κακή νοοτροπία και παιδεία.
    Αρα αν δεν υπάρχουν ειδικευμένοι σοβαροί ,τι θα περιμένει ο ειδικευόμενος; Αν μάλιστα μαθαίνει και τι γίνεται σε σοβαρά κράτη του εξωτερικού, ποιός θα αποφασίσει να χαραμίσει κάποια χρόνια ακόμη για να γίνει άθλιος.
    Θα πρέπει λοιπόν στα νοσοκομεία και στην ΠΦΥ να υπηρετούν συμβασιούχοι ορισμένου χρόνου και οι θέσεις να επαναπροκηρύσονται ανά βαθμίδα,στις οργανικές θέσεις. Προϋπόθεση φυσικά τα σωστά κριτήρια ,γιά κάθε βαθμίδα νοσοκομειακού ή θέσης στη ΠΦΥ.
    Οι γιατροί θα πρέπει να έχουν όλοι την ευκαιρία να εργασθούν στο δημόσιο σύστημα,για κάποιο χρονικό διάστημα,σε θέση της αξίας τους.
    Ετσι θα υπάρχει η πιθανότητα επαναπατρισμού ορισμένων νέων γιατρών που σήμερα αξιοποιούνται στο εξωτερικό και εδώ έχουν μείνει τα γερόντια και οι άνευ σοβαρών στόχων και επιδιώξεων νέοι γιατροί.
    Ολοι οι γιατροί της χώρας θα πρέπει να έχουν το δικαίωμα της άσκησης ιδιωτικού επαγγέλματος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. ΣΥΜΦΩΝΩ ΑΠΟΛΥΤΑ.
      ΚΙ ΕΓΩ ΘΕΛΩ ΚΑΙ ΤΟ ΕΣΥ ΚΑΙ ΤΟ ΕΓΩ (ΙΔΙΩΤΙΚΟ ΙΑΤΡΕΙΟ).
      ΘΑ ΡΧΕΤΑΙ Ο ΑΛΛΟΣ ΣΤΟ ΔΩΡΕΑΝ ΚΑΙ ΚΑΛΑ...ΚΑΙ ΘΑ ΤΟΥ ΛΕΩ "ΕΛΑ ΚΑΙ ΑΠΟ ΤΟ ΙΑΤΡΕΙΟ, ΓΙΑ ΤΗΝ ...ΚΑΛΗ ΕΞΕΤΑΣΗ".
      70 ΜΕ POS ΚΑΙ 60 ΧΩΡΙΣ!!!

      Διαγραφή
  5. Κροκοδειλια τα δακρυα της ΕΙΝΑΠ.Το προβλημα υποβοσκει εδω και καιρο στα χρονια της κρισης .Τα επαρχιακα Νοσοκομεια εχουν κυριολεκτικα διαλυθει,ειδικοι Γιατροι καποιας ηλικιας εδω και χρονια λιωνουν κυριολεκτικα σε αναριθμητες εφημεριες,ξενιχτια για το πιο σοβαρο εως το πιο αστειο προβλημα,κανουν διακομιδες,χειρουργουν,ξεγεννουν,κανουν τα ηλεκτροκαρδιογραφηματα,μετρουν τα ζωτικα σημεια σε ατελειωτους ασθενεις,γραφουν τα εξιτηρια,τις συνταγες και οτι αλλο μπορει να φανταστει κανεις στο χωνευτηρι της επαρχιας,εγκλωβισμενοι σε ενα αθλιο συστημα που τους απαγορευει να διεκδικησουν θεση σε ενα κεντρικο νοσοκομειο εκτος κιαν παραιτηθουν ,κινδυνευοντας να μεινουν ανεργοι στα 55 στα 60 κλπ.Ενας αληθινος εκβιασμος,μια συγκαλλυμενη φυσικη εξοντωση Ιατρων που οι περισσοτεροι τα εχουν δωσει ολα και επι χρονια στο ονομα της δημοσιας υγειας.
    Και ειναι αυτοι οι ιδιοι κυριοι και κυριες της ΕΙΝΑΠ που συνυπεγραψαν το ανοσιουργημα της κλαδικης συμβασης για να μπει δηθεν νεο αιμα στο ΕΣΥ.Και μπηκε.Μονο που ως επι το πλειστον μπηκε στα δικα τους κεντρικα νοσοκομεια καθως ελαχιστοι Ιατροι επελεξαν τον ενταφιασμο τους σε επαρχιακο νοσοκομειο.Και αδιοφορωντας επι χρονια για την απαραδεκτη κατασταση στην επαρχια, ενω τα φαινομενα αποσυνθεσης ειναι πια καθημερινα, πριν ακομη το προβλημα χτυπησει την δικια τους πορτα ζητουν και αλλους Γιατρους.
    Ειναι φανερο απο τον πινακα οτι αθροιστικα με τους ειδικευομενους σε παραταση οι Ιατροι συνολικα ΠΛΕΟΝΑΖΟΥΝ.Αν προσθεσεις και τους επικουρικους,τους επιστημονικους συνεργατες κλπ σε πολλες κλινικες του κεντρου οι Ιατροι δεν εχουν που να καθησουν,οι πραγματικες εφημεριες που κανουν ειναι ελαχιστες και φυσικα τα αλλοτρια καθηκοντα ειναι για αυτους αδιανοητα.Οσο αφορα το επιπεδο εκπαιδευσης που παρεχουν ,αυτο σηκωνει παρα πολυ συζητηση.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Δε μασιέται πια η καραμελίτσα του "Εχουμε πολλούς γιατρούς". πέσαν τα δοντάκια και τσάκωσε η οστεοπόρωση στα κουρασμένα διορισμένα κομματόσκυλα των τελευταίων δεκαετιών που ήπιαν με το καλαμάκι το αίμα των ειδιεκυομένων για να πίνουν ούζα και να εμφανιστούν λίγο το βράδι να πούν τη κομματικοδιορισμένη καθηγητική/διευθυντική τους μπούρδα, αφού ελάχιστοι ξέρουν ιατρική, έχουν όμως καλό κομματάρχη και φτιάξαν καριέρες αχρήστων στο δημόσιο, και καταστρέψαν αξίων...εφημερεύστε κομματόσκυλα...σας αξίζει...μπας και μάθετε να ξεχωρίζετε την υπογλυκαιμία από το εγκεφαλικό...φιγουρατζήδες των συνεδρίων με τα λεφτά του υπερφορολογουμένου...θέλετε και φακελάκι ακόμα, αχρείοι...και λίγα λέω, εξαιρούνται οι λιγοστοί ήρωες της γαλέρας...δέν είναι ευτυχως όλοι ίδιοι!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Με ποιο δικαιωμα η ΕΙΝΑΠ δηθεν κοπτεται για τους ειδικευομενους ,ενω ειναι συνυπευθυνη των παθογενειων?

    ΑπάντησηΔιαγραφή