Πέμπτη 23 Αυγούστου 2018

Συναγερμός στον ΠΟΥ για τον Ιό του Δυτικού Νείλου στην Ευρώπη

Από Μαρία Τσιλιμιγκάκη - IATROPEDIA

Σύμφωνα με τον ΠΟΥ, οι λοιμώξεις από τον Ιό του Δυτικού Νείλου είναι σε έξαρση στη νότια και κεντρική Ευρώπη με τα κρούσματα για το 2018 να είναι πολλαπλά σε αρκετές χώρες.

Ως βασική αιτία για αυτό, οι επιστήμονες θεωρούν τις ιδιαίτερα υψηλές θερμοκρασίες και οι μεγάλης διάρκειας βροχοπτώσεις, οι οποίες ακολουθήθηκαν από περιόδους ξηρασίας στην Ευρώπη.

Από τα στοιχεία του Ευρωπαϊκού Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων φαίνεται μάλιστα ότι οι λοιμώξεις από τον Ιό του Δυτικού Νείλου έχουν φτάσει τις 401 και έχουν καταγραφεί και 22 θάνατοι.

Οι χώρες που παρουσιάζουν κυρίως πρόβλημα είναι:

-Η Σερβία με 126 κρούσματα.
-Η Ιταλία με 123 κρούσματα.
-Η Ελλάδα με 75 κρούσματα.
-Η Ουγγαρία με 39 κρούσματα.
-Η Ρουμανία με 31 κρούσματα.

Τα μέτρα πρόληψης για την λοίμωξη που προτείνει ο ΠΟΥ περιλαμβάνουν τον περιορισμό των δραστηριοτήτων σε εξωτερικούς χώρους τις ώρες δραστηριότητας των κουνουπιών (δηλαδή από τη δύση του ηλίου και μετά), την χρήση ανοιχτόχρωμου ρουχισμού που καλύπτει χέρια και πόδια, τη, χρήση εντομοαπωθητικών που περιέχουν DEET, καθώς και την απομάκρυνση του λιμνάζοντος νερού. Για τον λόγο αυτό άλλωστε είναι προτιμότερο να ποτίζουμε το πρωί.

Προσοχή στα συμπτώματα

Η μόλυνση με τον ιό του Δυτικού Νείλου είναι συνήθως ασυμπτωματική και μάλιστα αφήνει χωρίς πρόβλημα το 80% των ανθρώπων που μολύνθηκαν. Ωστόσο, το υπόλοιπο 20% των ατόμων που μολύνονται θα αναπτύξουν πυρετό του Δυτικού Νείλου. Τα συμπτώματα περιλαμβάνουν πυρετό, πονοκέφαλο, κόπωση και πόνους στο σώμα, ναυτία, έμετο, περιστασιακά με δερματικό εξάνθημα και διογκωμένους λεμφαδένες. Αν δεν διαγνωστεί και αντιμετωπιστεί έγκαιρα σε νοσοκομείο, μπορεί να οδηγήσει εγκεφαλίτιδα και να επιφέρει τον θάνατο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου