Κυριακή 26 Αυγούστου 2018

Το τέλος της αντιμνημονιακής απάτης: Τέσσερα μνημόνια με αυστηρή εφαρμογή

Του Σωτήρη Θεοδωρόπουλου - Capital.gr

Χάθηκε σχεδόν μια δεκαετία και υποθηκεύτηκε η επόμενη, όταν από την αρχή της κρίσης με τα διπλά ελλείμματα, Δημοσίου και Εξωτερικών Συναλλαγών ύψους 35 δισ. το καθένα, σχεδόν στο σύνολό της η ελληνική κοινωνία εμποτισμένη με τον πολύχρωμο λαϊκισμό, αρνούνταν την αυτονόητη προσαρμογή. Σχεδόν το σύνολο του πολιτικού της συστήματος, του πνευματικού και καλλιτεχνικού κόσμου, των μέσων ενημέρωσης, καιροσκοπικά δημαγωγούσαν για τους δικούς τους ιδιοτελείς σκοπούς στο καθημερινό αντιμνημονιακό φροντιστήριο του ελληνικού λαού, διαλαλώντας τα απαράγραπτα δικαιώματά του στη δανεική ευμάρεια. Με τις τεράστιες θυσίες, τα όποια λάθη και παραλείψεις πολιτικής, τη λυσσαλέα αντιμνημονιακή αντίσταση, η χώρα πραγματικά έβγαινε από την "εντατική", έβγαινε από την κρίση στο τέλος του 2014. Όμως το αντιμνημονιακό κύμα με την τεράστια προπαγάνδα ψεύδους και εξαπάτησης έγινε κυρίαρχο και κανείς δεν μπορούσε να ανακόψει την πορεία του, όπου με τις επιπόλαιες έως καταστροφικές επιλογές το 2015 έφερε στην εξουσία την πλέον χυδαία εκδοχή του λαϊκισμού, τη μεγαλύτερη πολιτική απάτη της μεταπολίτευσης.

Όλα έγιναν και είναι σήμερα χειρότερα από το 2014. Ποτέ οι συμπολίτες μας δεν έμειναν άγρυπνοι όπως το καλοκαίρι του 2015, γιατί αν κοιμούνταν δεν ήξεραν σε ποια χώρα θα ξυπνήσουν, στην Ελλάδα ή στη Βενεζουέλα της Ευρώπης, όταν το μεγαλύτερο μέρος της κοινωνίας ζούσε τα αντιμνημονιακά πανηγύρια. Ποτέ μεταπολεμικά δεν βρέθηκαν ταπεινωμένοι στις ουρές των ΑΤΜ για να πάρουν ψίχουλα του μόχθου τους, ποτέ τέτοιος φορολογικός στραγγαλισμός, ποτέ τέτοια πολιτική και θεσμική κατάρρευση, ποτέ τέτοιος ενδοτισμός και υπονόμευση των εξωτερικών θεμάτων και της γεωστρατηγικής θέσης της χώρας, ποτέ, ποτέ, πολλά ποτέ της πρώτης και τελευταίας φοράς αριστεράς τύπου ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ. Μόνο με τον δικό τους κυνισμό και θράσος μπορούν να διοργανώνουν σήμερα νέα αντιμνημονιακά πανηγύρια εξαπάτησης πάνω στην τελματωμένη οικονομία της αποεπένδυσης, τη δημογραφική παρακμή, τη μαζική φυγή νέων και επιχειρήσεων, τους μόλις χθες εκατό καμένους συμπολίτες μας λόγω της εγκληματικής τους ανικανότητας.

Με τις χρεοκοπημένες αντιλήψεις τους άλλων εποχών και άλλων καθεστώτων, η χώρα μένει στην ευρωζώνη μόνο χάρις στις αποφάσεις και την αυστηρή εποπτεία των εταίρων μας. Το τεράστιο κόστος του λαϊκισμού που πλήρωσε και πληρώνει, πρέπει να προκαλέσει τη μεγάλη αφύπνιση για νέες πολιτικές δυνάμεις, με άλλη κουλτούρα και ήθη, που μόνο αυτές μπορούν και πρέπει να αξιοποιήσουν τις πραγματικά μεγάλες δυνατότητες της χώρας μας και του ελληνισμού.

* Ο κ. Σωτήρης Θεοδωρόπουλος είναι Καθηγητής Οικονομικών στο Πανεπιστήμιο Πειραιώς - Υπεύθυνος του Προγράμματος της ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗΣ ΕΥΘΥΝΗΣ

2 σχόλια:

  1. Ζητω οι "νεες" πολιτικες δυναμεις της διαπλοκης!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σωστά. Να ψηφίσουμε Κούλη/Άδωνι να γυρίσουμε στις παλιές πολιτικές δυνάμεις διαπλοκής.

      Διαγραφή