Τρίτη 21 Αυγούστου 2018

Έξαλλος ο Κ. Λουράντος με τις παρεμβάσεις ιατρών στην εκτέλεση συνταγών γενοσήμων: «Δεν βάζω την επιστημοσύνη μου στην κρίση του γιατρού»



Από τον Χαράλαμπο Πετρόχειλο
Daily Pharma News

Το θέμα της επιλογής του εμπορικού σκευάσματος ενός γενοσήμου που έχει συνταγογραφήσει ο ιατρός και της ευθύνης του φαρμακοποιού, ως επιστήμονα υγείας που είναι ο ειδικός στο φάρμακο απέναντι στον ασθενή, τέθηκαν από τον πρόεδρο του Φαρμακευτικού Συλλόγου Αττικής κ. Κώστα Λουράντο, με ανάρτησή του στο λογαριασμό του στο facebook δημιουργώντας, όπως ήταν φυσικό την αντίδραση των ιατρών.

Ο κ. Λουράντος με αφορμή πραγματικό περιστατικό που συνέβη στο φαρμακείο του ανέβασε στο facebook άρθρο με τίτλο «Δεν χωνεύεται με τίποτα…» στο οποίο ουσιαστικά υποστηρίζει ότι ο φαρμακοποιός είναι υπεύθυνος για το φάρμακο και ο γιατρός για τη γνωμάτευση και το είδος της θεραπείας, δηλώνοντας μάλιστα έξαλλος στην ιδέα ότι η επιστημοσύνη του ως φαρμακοποιού πάνω στο αντικείμενο των σπουδών του μπορεί να τίθεται στην κρίση του γιατρού που θέλει να γνωρίζει τι ακριβώς γενόσημο θα δοθεί στον ασθενή του.

Γράφει συγκεκριμένα ο κ. Λουράντος: 

«Δεν χωνεύεται με τίποτα....

Εφημερία ... 15 Αυγούστου, ερημιά παντού με λίγη κίνηση και μπαίνει μια κυρία για να πάρει τα φάρμακα της, εκτελώντας μια συνταγή του ΕΟΠΥΥ.

Αφού είπε τα γνωστά, για την άδεια Αθήνα και τα ελάχιστα ανοιχτά φαρμακεία, δυσαρεστήθηκε γιατί δεν είχα να της δώσω το γενόσημο που είχε γράψει ο γιατρός στο ραβασάκι του.

Της εξήγησα με υπομονή πως η δραστική ουσία θεραπεύει και όχι η ... εταιρία παραγωγής φαρμάκου και πως θα μπορούσε να παραβλέψει το ραβασάκι αφού και παράνομο είναι και αντιδεοντολογικό. Άλλωστε αν ήταν νόμιμο ο γιατρός θα το ανέγραφε επί της συνταγής...

Έφυγε μη πιστεύοντας αυτά που της είπα.

Το απόγευμα επέστρεψε αφού όπως είπε είχε βρει αλλά δυο φαρμακείο στην Αθήνα που επίσης δεν διέθεταν αυτό το γενόσημο!

Ζήτησε όμως να της γράψω σε ένα χαρτάκι το γενόσημο που είχα, και να το πει τηλεφωνικά στον γιατρό της, που είναι στις διακοπές του, για να της δώσει την σύμφωνη γνώμη του!

«Αυτό που μου ζητάτε, είναι δίκη σας επινόηση ή εντολή του γιατρού σας;» ρώτησα.

«Ασφαλώς του γιατρού, ο οποίος μου είπε να μην πάρω τίποτα αν πρώτα δεν τον ρωτήσω»!

Έγινα έξαλλος και αδιαφορώντας για τους υπόλοιπους πελάτες που είχαν εν τω μεταξύ μπει στο φαρμακείο μου, της είπα:

«Ο φαρμακοποιός είναι απευθύνεις υπεύθυνος για το φάρμακο και ο γιατρός για την γνωμάτευση και το είδος της θεραπείας. Δεν βάζω την επιστημοσύνη μου στην κρίση του γιατρού, ούτε αποδέχομαι (σ.σ. αποδέχομαι) τέτοιου είδους εξευτελισμούς!».

Έφυγε άπρακτη φυσικά, αλλά για να συνέλθω πέρασε ώρα ...

Και επί του προκειμένου, atorvastatin γενόσημο ζητούσε.... ένα από τα πενήντα που κυκλοφορούν!».

Η ανάρτηση προκάλεσε την αντίδραση ιατρού που υποστήριξε ότι ο κ. Λουράντος λειτουργεί συντεχνιακά και ότι οι φαρμακοποιοί δεν θα γίνουν ποτέ επαγγελματίες υγείας επειδή λειτουργούν ως έμποροι.

Από την πλευρά του ο κ. Λουράντος απαντώντας ανέφερε ότι «Τολμάτε να μιλάτε για εμπόρους, όταν και μόνο η επιλογή εμπορικού ονόματος του φαρμάκου εκ μέρους σας αποτελεί εμπορική πράξη και ... καταλαβαίνετε πολύ καλά τι εννοώ». Σημείωσε δε ότι «θα πρέπει να αντιληφθείτε πως υπάρχουν διαχωριστικές γραμμές μεταξύ των κλάδων που πρέπει να αποδέχεστε. Εμείς ως φαρμακοποιοί έχουμε το φάρμακο. Είτε σας αρέσει είτε όχι!». 

Βεβαίως η κουβέντα αυτή συνεχίστηκε. Ο ιατρός που μπήκε σε αντιπαράθεση με τον κ. Λουράντο στην απάντηση του μεταξύ των άλλων ανέφερε πως «δεν είναι επιτρεπτό να αλλοιώνεται τόσο επιπόλαια το ιατρικό επάγγελμα, ώστε να καταστεί ευάλωτο στις επαγγελματικές επεκτάσεις τρίτων. Ο γιατρός κάνει δ.ι.ά.γ.ν.ω.σ.η που έχει ιατρονομική ισχύ και όχι γνωμοδότηση, όπως διατείνεται ο κος Λουράντος και σχεδιάζει μια ολοκληρωμένη θεραπεία ΚΑΙ ΑΣΦΑΛΩΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΝΗΜΕΡΩΘΕΙ ΚΑΙ ΝΑ ΣΥΝΑΙΝΕΣΕΙ ΓΙΑ ΤΙΣ ΠΡΟΤΕΙΝΌΜΕΝΕΣ ΑΛΛΑΓΕΣ, κατ΄αυτή. Αλλιώς, η ηθική και αστική ευθύνη του αίρεται. Θα την αναλάβει ο αντιρρησίας Φαρμακοποιός;Αν ΝΑΙ. Τότε η παρέμβασή μου είχε νόημα, διότι εκτός από τις κοκορομαχίες στις οποίες ο Λουράντος επιδίδεται, έθεσε κάποιο λιθαράκι στην προσέγγιση του κοινού στόχου Ιατρού-Φαρμακοποιού για "primum non nocere"».

18 σχόλια:

  1. ΑΡΑ ΜΟΝΟ ΕΜΕΙΣ ΘΑ ΠΡΟΩΘΟΥΜΕ ΟΠΟΙΟ ΦΑΡΜΑΚΟ ΘΕΛΟΥΜΕ,ΟΧΙ ΟΙ ΓΙΑΤΡΟΙ.ΘΑ ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΥΕ ΣΤΗΝ ΔΙΑΓΝΩΣΗ.ΤΕΛΙΚΑ ΣΤΗΝ ΠΦΥ ΕΛΛΑΔΟΣ ΟΛΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΜΙΖΑ ΤΟΥ ΦΑΡΜΑΚΟΥ ΓΙΝΟΝΤΑΝ.ΚΟΝΤΡΑ ΓΙΑΤΡΩΝ-ΦΑΡΜΑΚΟΤΡΙΦΤΙΔΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΜΙΖΑ.ΧΑΧΑΧΑ-ΑΝ ΕΧΕΤΕ ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΑ ΝΕΟΙ ΕΞΩ.ΕΞΑΙΡΟΥΝΤΑΙ ΟΙ ΟΔΟΝΤΙΑΤΡΟΙ.ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΣΤΟΥΣ ΚΤΗΝΙΑΤΡΟΥΣ-ΦΥΣΙΟΘ.ΓΙΝΕΤΑΙ Ο ΧΑΜΟΣ ΜΕ ΤΑ ΦΑΡΜ.ΕΤΣΙ Κ ΑΝΝΑ?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Καραγκιοζη Λουραντο παντοπωλης εισαι και το οτι ξερεις (αν!) φαρμακα δεν σημαινει οτι μπορεις να εχεις αποψη για την θεραπεια! Η θα δινεις οτι λεει ο γιατρος η θα αναλαμβανεις την ευθυνη για οτι προκυψει !

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. ΧΑΧΑΧΑΧΑ ΠΟΥ ΤΟΝ ΘΥΜΗΘΗΚΑΤΕ?ΧΑΧΑΧΑΧ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΟΝΟΜΑ ΕΧΟΥΝ ΤΑ 3 Φ.-ΦΑΡΜΑΚΑ-ΦΑΙ-ΦΡΟΝΤΙΣΤΗΡΙΟ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Υπάρχει μεγάλο πρόβλημα με του φαρμακοποιούς και μπορεί να έχουν πάθει ζημιά ασθενείς εξαιτίας τους. Τις μέρες του δεκαπενταύγουστου ένα παιδί 20 χρονών στο χωριό μου χτύπησε στο χέρι του και πήγε στο νοσοκομείο της Άρτας όπου χορηγήθηκε Movatec και γαστροπροστασία. Επειδή όμως ο εφημερεύων φαρμακοποιός στην ΄Αρτα δεν είχε το συγκεκριμένο γαστροπροστατευτικό φάρμακο έκανε μερική εκτέλεση συνταγής κι έδωσε μόνο το Movatec (άσχετος φαρμακοποιός, πολλή επιστημοσύνη έχετε ρε λουράντο). Το παιδί άρχισε να αισθάνεται ναυτία και δυσφορία στο επιγάστριο (κίνδυνος γαστροραγίας, λουράντο τ ακούς; σοβαρό ποινικό αδίκημα λουράντο κινδύνεψε η ζωή του ασθενούς).Ευτυχώς είχε η μητέρα του παιδιού κάτι Zantac και τα δώσαμε. Η μερική εκτέλεση συνταγής είναι κάτι το πολύ συνηθισμένο και φαντάζεστε πόσα τέτοια περιστατικά υπάρχουν ημερησίως και με τι κόστος για την υγεία των ασθενών. Πρέπει να απαγορευτεί η μερική εκτέλεση συνταγών από το φαρμακοποιό, η συνταγή να εκτελείται όπως ακριβώς την έγραψε ο γιατρός.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Θα σας πω τι ετυχε σε μενα και οποιος θελει να καταλαβει καταλαβε. Εγραφα μια συγκεκριμενη κλαριθρομυκινη την οποια ειχα χορηγησει στον καπνιστη διαβητικο ασθενη μου καθε φορα που μου εκανε βρογχιτιδα. Την ειχα δωσει 4 φορες τα τελευταια 7 χρονια. Μια μερα στηνξεκλειδωτη συνταγη μου, ο φαρμακοποιος αγνοησε την ενδειξη και τις παρακλησεις του ασθενους και με την δικαιολογια οτι "ειναι καλοκαιρι" και "οι αποθηκες δεν εχουν", αλλα και με το γνωστο "το ιδιο ειναι" ελαβε το γενοσημο που υπηρχε στο ραφι. Την επομενη μερα ηταν απλως αγνωριστος...πρεπει παντα να υπενθυμιζουμε στους φαρμακοποιους οτι το πεντε τοις εκατο των αλλεργιων ειναι στα εκδοχα και οταν συμβει "η στραβη" κανενας φαρμακοποιος δεν αναλμβανει τα περιστατικα αλλα ξαναεπιστρεφουν σε εμας. Πραγμα που εγινε και στη δικη μου περιπτωση. Βεβαια η αληθεια ειναι οτι τον εστειλα και μια βολτα απο το φαρμακειο για να κανει φασαρια και να καταλαβουν ολοι ποιο ειναι το προβλημα. Οσο για τον κοινο στοχο Ιατρου Φαρμακοποιου που αναφερετε θα μου επιτρεψετε να διαφωνησω καθως αυτος ειναο ο στοχος ενος και μονου ανθρωπου του ιατρου. Ο φαρμακοποιος χωρις συνταγη δεν μπορει να δωσει απολυτως τιποτε παρα μονο κρεμες για τον ηλιο που και σε αυτες αν κανει αλλεργια στον γιατρο θα τρεξουν!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Άσε μας ρε Λουράντε! Εδώ ο κόσμος καίγεται κι εσύ...αμετανόητοι!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Πρέπει κάποια στιγμή να καταλάβει ο κος Λουράντος και οι όμοιοί του φαρμακοποιοί, ότι ο Ιατρός μετά την διάγνωση συνταγογραφεί το φάρμακο για το οποίο είναι ΥΠΕΥΘΥΝΟΣ ΚΑΙ ΥΠΟΛΟΓΟΣ. Ο φαρμακοποιός απλώς ΕΚΤΕΛΕΙ. Αν δε το κέρδος του μεγαλώνει οταν χρησιμοποιεί τα φάρμακα που του αποδίδουν περισσότερο, δεν ενδιαφέρει κανένα, παρα μόνο τον ίδιο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Λουράντε ξεπέζεψε... Το καλάμι είναι εύθραυστο και σπάει. Και τότε... αλλοίμονο....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. ΜΕΤΑΞΥ ΜΑΣ ΚΑΙ ΟΙ ΔΥΟ ΕΧΟΥΝ ΔΙΚΙΟ. ΚΑΙ Ο ΓΙΑΤΡΟΣ ΚΑΙ Ο ΦΑΡΜΑΚΟΠΟΙΟΣ Ο ΚΑΘΕΝΑΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΔΙΚΟΥΣ ΤΟΥ ΛΟΓΟΥΣ. ΑΡΑ. ΑΡΑ Η ΛΥΣΗ ΕΙΝΑΙ ΜΙΑ. ΠΩΣ ΔΙΔΟΝΤΑΙ ΤΑ ΦΑΡΜΑΚΑ ΣΕ ΧΩΡΕΣ ΠΡΟΗΓΜΕΝΕΣ ? ΤΑ ΔΙΣΚΙΑ ΣΕ ΕΝΑ ΠΛΑΣΤΙΚΟ ΚΟΥΤΑΚΙ ΜΕ ΜΙΑ ΕΤΙΚΕΤΑ ΠΟΥ ΑΝΑΓΡΑΦΕΙ ΔΡΑΣΤΙΚΗ ΟΥΣΙΑ ΚΑΙ ΔΟΣΟΛΟΓΙΑ. ΕΓΩ ΠΟΥ ΕΙΜΑΙ ΙΑΤΡΟΣ ΜΕ ΜΕΓΑΛΗ ΧΑΡΑ ΘΑ ΤΟ ΔΕΧΤΩ. ΟΥΤΕ ΕΤΑΙΡΙΕΣ ΟΥΤΕ ΠΑΡΑΤΡΑΓΟΥΔΑ. ΟΙ ΦΑΡΜΑΚΟΠΟΙΟΙ ΑΡΑΓΕ ΘΑ ΤΟ ΔΕΧΤΟΥΝ??? ΤΙΝΟΣ Η ΣΟΥΠΑ ΘΑ ΧΑΛΑΣΕΙ ?? ΕΡΩΤΗΜΑΤΑ ΝΑ ΠΛΑΝΟΝΤΑΙ ΣΤΟΝ ΑΕΡΑ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Τι λέτε κύριε; Το θέμα είναι ποιος έχει την αστική ευθύνη... Εμείς πληρώνουμε για αυτό... Πείτε μου, εάν χορηγηθεί για παράδειγμα το πρωτότυπο σκεύασμα της βαλσαρτάνης και ο φαρμακοποιός δώσει ένα γενόσημο από αυτά που κσλούμαστε να αλλάξουμε γιατί αποδείχτηκε ότι περιείχαν καρκινογόνες προσμίξεις και ο ασθενής προσβληθεί από καρκίνο, ποιος έχει την ευθύνη...; Το θέμα αγαπητέ είναι ποιος έχει την ευθύνη... Ας αναλάβει επίσημα την ευθύνη ο φαρμακοποιός, να μπορεί να στραφεί εναντίον του νομικά ο καθένας για ό,τι νομίζει ότι τον πειράζει (και είναι τα περισσότερα φάρμακα που πειράζουν) και μετά καθόμαστε να μιλήσουμε για το ποιος έχει επιστημονική επάρκεια... Με ευθύνη όμως και ενδεχόμενες αγωγές, όχι με εμπορικές ανοησίες, κατα τα συμφέροντα του κου Λουράντου...!

      Διαγραφή
  11. Κοπριτη Λουραντο, δεν ντρεπεσαι εσύ και το σκυλολόι σου που οικονοματε σε 100 αλλα προιόντα περα των φαρμάκων, να θέτετε σε κίνδυνο την ζωή των ασθενών? Δεν σου φτανει ενας αστακός την ημέρα που τρως, θες και παραπάνω? ΝΤΡΟΠΗ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Λουραντο αδιστακτε ανθρωποφάγε, ο ιατρικος κοσμος ΔΕΝ ξεχνα την ύπουλη και υπογεια μαχη που είχες δώσει ΜΑΖΙ με τους τροικανους για να περασει η δραστικη ουσια...έκανες σαν τρελλός.. Ο ΙΑΤΡΙΚΟΣ ΚΟΣΜΟΣ ΔΕΜ ΞΕΧΝΑ, είσαι ανεπίθυμητος(persona non grata) στον ιατρικό χώρο.Αν εχεις κόμπλεξ που δεν εγινες γιατρός, κρατα την κακία σου και το μίσος σου...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Την επιστημοσύνη σου κ φαρμακοποιέ να την εφαρμόσεις εκεί που παράγεται το φάρμακο. Στο εργοστάσιο ,στο ερευνητικό εργαστήριο.
    Οχι στο παντοπωλείο -φαρμακείο ,που άλλοι το παρασκεύασαν και είναι υπεύθυνοι για το τι έχει μέσα και εσύ το κατεβάζεις από το ράφι και το σπρώχνεις να το πουλήσεις.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Επανέρχομαι στην επιστημονική επάρκεια του κου Λουράντου...! Σε ασθενή μου πρόσφατα αλλάχθηκε εμπορικό σκεύασμα γαστροπροστασίας και αυτός μετά άρχισε να έχει συνεχή ενοχλήματα που συνηγορούσαν στην προβληματική κάλυψή του από το νέο σκεύασμα που έδωσε ο φαρμακοποιός. Τα συμπτώματα υποχώρησαν όταν επανήλθε στην πρότερη αγωγή του. Αυτό δεν δείχνει μόνο ότι όλα τα σκευάσματα δεν έχουν την ίδια απόδοση αλλά και ότι η απόδοσή τους οφείλει να ελέγχεται από τον θεράποντα (για αυτό έχουμε επανεπισκέψεις αξιολόγησης της θεραπείας) αλλά ότι υπάρχει ευθύνη την οποία την έχει κάποιος και στην περίπτωση αυτή δεν την έχει ο ανεύθυνος φαρμακοποιός... Εάν ο ασθενής πάθαινε γαστρορραγία, στην συγκεκριμένη περίπτωση και έκανε αγωγή, ποιος θα είχε την ευθύνη, ο γιατρός ή ο ανεύθυνος φαρμακοποιός; Δεν μπορούμε κε Λουράντε να έχουμε και την πίτα ολόκληρη και το στομάχι χορτάτο, πώς να το κάνουμε... Να αναλάβετε την ευθύνη κύριε, να ξέρουν οι ασθενείς ποιον να πετροβολήσουν... κι αν κόπτεστε τέλος τόσο για την ΠΦΥ, υπάρχει κι άλλος δρόμος για σας... Να δώσετε κατατακτήριες για Ιατρική, να δείτε τη γλύκα και τι έχουν περάσει κάποιοι άλλοι, που αρέσκεστε να αντιποιείτε το επάγγελμά τους...!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. ειναι δυνατον ενας εμπορος που ειναι τοσα χρονια στη δουλεια να συμπεριφερεται ετσι στον πελατη που εχει τα δικα του προβληματα γιατι εχει εμμονη με τους γιατρους? Δεν εχουμε τροπους καθολου?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. ΜΕ ΠΟΙΟ ...ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟ ΚΡΙΤΗΡΙΟ , ΚΥΡΙΕ ΛΟΥΡΑΝΤΟ , ΕΠΙΛΕΓΕΤΕ ΤΟ Η ΤΑ ΓΕΝΟΣΗΜΑ ΠΟΥ ΔΙΑΚΙΝΕΙΤΕ , ΣΤΟ ΦΑΡΜΑΚΕΙΟ ΣΑΣ?
    ΤΑ ΠΕΡΙΦΗΜΑ ΄΄ΕΜΠΟΡΙΚΑ '' ΠΟΥ ΣΥΝΑΠΤΕΤΑΙ ΜΕ ΤΙΣ ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΕΣ ,ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΔΕΚΑΔΕΣ ΜΑΡΤΥΡΙΕΣ ΙΑΤΡΙΚΩΝ ΕΠΙΣΚΕΠΤΩΝ , ΤΙ ΑΚΡΙΒΩΣ ΕΙΝΑΙ ¨?
    ΣΕ ΠΟΙΟ ΑΚΡΙΒΩΣ ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΤΗΣ ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΗΣ ΕΠΙΣΤΗΜΗΣ ΑΝΑΦΕΡΟΝΤΑΙ?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Φαρμακοποιοί και γιατροί μαλώνουν για το ποιος θα πάρει την μίζα για το κάθε κουτάκι που πουλάει ο ένας,η συνταγογραφεί ο άλλος.
    Η πλάκα είναι ότι όλος ο κόσμος τα έχει πάρει χαμπάρι πια,μόνο μνημόνια μέχρι το 30000 μ.Χ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή