Παρασκευή 24 Αυγούστου 2018

Επιστολή στο υπουργείο Υγείας για την έλλειψη ασθενοφόρων στην Κίσσαμο Χανίων & τον πνιγμό λουόμενου



Στο πρόβλημα της έλλειψης ασθενοφόρων στο Κέντρο Υγείας Κισσάμου Χανίων, αναφέρεται ο δήμαρχος Θοδωρής Σταθάκης, με επιστολή του προς την ηγεσία του Υπουργείου Υγείας.

Onmed.gr

Όπως αναφέρει ο κ. Σταθάκης, κανένα από τα δύο ασθενοφόρα του ΚΥ δεν είναι λειτουργικό, με αποτέλεσμα να χάσει τη ζωή του ένας πολίτης γιατί δεν υπήρχε διαθέσιμο ασθενοφόρο.

Ο άτυχος άνδρας έχασε τις αισθήσεις του την ώρα που κολυμπούσε, ενώ το ασθενοφόρο έφτασε δύο ώρες μετά, με αποτέλεσμα να μην καταφέρει τελικά να κρατηθεί στη ζωή.


Ο δήμαρχος Κισσάμου ζητά να ξεκινήσουν οι διαδικασίες αγοράς ενός νέου ασθενοφόρου, προκειμένου να λυθεί το πρόβλημα.

Αναλυτικά η επιστολή του δημάρχου Κισσάμου:

«Αξιότιμοι κύριοι υπουργοί,

Επανερχόμαστε ως Δήμος Κισσάμου και ως τοπική κοινωνία για το θέμα λειτουργίας του Κέντρου Υγείας Κισσάμου.

Αξιολογούμε θετικά τις προσπάθειες σας να ενισχύσετε με μόνιμο ιατρικό προσωπικό και πλήρωμα ασθενοφόρου όμως δεν αρκούν για τις ολοένα και αυξανόμενες ανάγκες παροχής υπηρεσιών υγείας προς τους κατοίκους και τους επισκέπτες της περιοχής, σας είναι εξάλλου γνωστή η εδαφική περιφέρεια αρμοδιότητας του Κέντρου Υγείας Κισσάμου.

Με τη παρούσα επιστολή επιθυμώ να σας καταθέσω και εγγράφως αυτά που σας έχω αναφέρει και προφορικά, αλλά και κατά την πρόσφατη επίσκεψή μου στη διοικήτρια της 7ης Υγειονομικής Περιφέρειας Κρήτης. Eίναι αδιανόητο να μην υπάρχει ασθενοφόρο σε λειτουργία στο Κέντρο Υγείας Κισσάμου. Δυστυχώς και το ασθενοφόρο που στάλθηκε ως δωρεά από το ΕΚΑΒ είναι σε χειρότερη κατάσταση από εκείνο του Κέντρου Υγείας. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να φαίνονται καταγεγραμμένα δύο ασθενοφόρα ως δύναμη, αλλά κανένα από τα δύο δεν είναι λειτουργικό. Η αγανάκτηση των πολιτών έχει φτάσει στο απροχώρητο.

Κύριοι υπουργοί, την περασμένη ημέρα έφυγε από τη ζωή ένας πολίτης γιατί δεν υπήρχε ασθενοφόρο, όταν ήρθε μετά από 2 ώρες ήταν αργά. Ίσως τώρα να ήταν ζωντανός.

Πραγματοποιήθηκε προμήθεια νέων ασθενοφόρων στην Κρήτη. Για ποιο λόγο δεν ήρθε και στο Κέντρο Υγείας Κισσάμου;

Κύριοι Υπουργοί, κάντε το αυτονόητο και εξοπλίστε με ασθενοφόρα το Κέντρο Υγείας Κισσάμου. Εμείς ως Δήμος βλέποντας αυτή την απίστευτη αδικία που γίνεται εις βάρος της ζωής των πολιτών έχουμε ξεκινήσει τις διαδικασίες αγοράς ενός νέου ασθενοφόρου. Έως τότε, όμως, απαιτούμε να δώσετε λύση στο πρόβλημα».

Η απάντηση του ΕΚΑΒ Κρήτης

Την δική του απάντηση, μέσω επιστολής, δίνει το ΕΚΑΒ Κρήτης για το περιστατικό στον Μαύρο Μώλο και την αναγκαιότητα προμήθειας ασθενοφόρων στο Κέντρο Υγείας Κισσάμου, με αφορμή και την επιστολή του δημάρχου Κισσάμου προς το Υπουργείο Υγείας.

Όπως αναφέρει το ΕΚΑΒ, η αναφορά του δημάρχου για αναμονή δύο ωρών για μετάβαση ασθενοφόρων από τα Χανιά για Κίσσαμο αποτελεί ανακρίβεια, αφού ο μέσος χρόνος που απαιτείται από ένα ασθενοφόρο δεν ξεπερνά την μισή ώρα.

Αναλυτικά η ανακοίνωση από το ΕΚΑΒ Κρήτης:

«Με αφορμή το θλιβερό περιστατικό που συνέβη στις 16/8 στην Κίσσαμο θα θέλαμε να σας εκθέσουμε την άποψη της υπηρεσίας μας σαν άμεσα εμπλεκόμενοι στη διαχείριση του περιστατικού.

Στις 12:09μμ το τηλεφωνικό κέντρο του ΕΚΑΒ δέχτηκε κλήση για πιθανό πνιγμό στην περιοχή Μαύρος Μώλος στην Κίσσαμο.

Ήδη στο περιστατικό ήταν παρών και προσπαθούσαν να τον επαναφέρουν τρεις ιατροί παραθεριστές, οι οποίοι και εκτέλεσαν καρδιοαναπνευστική αναζωογόνηση (ΚΑΡΠΑ) σε αυτόν.

Το Κέντρο Υγείας την προηγούμενη μέρα του συμβάντος είχε δηλώσει βλάβη και στο δεύτερο ασθενοφόρο του, χωρίς να γίνει αίτημα αντικατάστασής του από την Διεύθυνση του Κέντρου Υγείας Κισάμου, με αποτέλεσμα όταν έγινε κλήση για το περιστατικό να ενημερωθεί ο οδηγός του Αννουσάκειου θεραπευτηρίου ο οποίος μετέβη με δύο ιατρούς του Κέντρου Υγείας για άμεση παροχή πρώτων βοηθειών στον πάσχοντα στην περιοχή Μαύρος Μώλος.

Άμεσα είχε ξεκινήσει και ασθενοφόρο από τα Χανιά για περαιτέρω βοήθεια. Έγιναν προσπάθειες ανάνηψης επιτόπου και στο Kέντρο Υγείας οι οποίες δυστυχώς δεν απέδωσαν.

Όσον αφορά στο θέμα της παλαιότητας των ασθενοφόρων του κέντρου Υγείας που αναφέρθηκε ο Δήμαρχος Κισσάμου και εργαζόμενοι του Κέντρου Υγείας , το ΕΚΑΒ στα πλαίσια τις συνεργασίας με την ΥΠΕ και βλέποντας ότι το συγκεκριμένο Κέντρο Υγείας ανάφερε συχνά βλάβες στο ασθενοφόρο του, ανταποκρίθηκε άμεσα και πριν ενάμιση μήνα παραχώρησε μόνιμα και δεύτερο ασθενοφόρο.

Το ασθενοφόρο που παρεδόθη, ήταν ενεργό στην κίνηση, ελεγμένο από το ΚΤΕΟ και τον μηχανικό της Υπηρεσίας του ΕΚΑΒ με πιστοποίηση λειτουργικότητάς του μέχρι και την παραχώρησή του, χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα.

Πρέπει να σημειώσουμε ότι το Κέντρο Υγείας Κισσάμου είναι το μόνο Κέντρο Υγείας σε όλη την Κρήτη που διαθέτει δύο ασθενοφόρα και παρόλα αυτά το δημοσίευμα στα Χ.Ν. της 17/8/2018, αφήνει να εννοηθεί ότι υπάρχει ανεπάρκεια του συστήματος υγείας στην περιοχή.

Η αναφορά του Δημάρχου για αναμονή δύο ωρών για μετάβαση ασθενοφόρων από Χανιά για Κίσσαμο αποτελεί ανακρίβεια, αφού ο μέσος χρόνος που απαιτείται από ένα ασθενοφόρο δεν ξεπερνά την μισή ώρα, αποβαίνοντας προσβλητικός σε μια υπηρεσία που προσφέρει κοινωνικό έργο με ανιδιοτέλεια.

Ανακριβής επίσης είναι ο αριθμός των ασθενοφόρων που αναφέρει ο Δήμαρχος, που διατέθηκαν στον Τομέα Χανίων τα οποία αποκτήθηκαν μέσω ΕΣΠΑ ενάμιση χρόνο πριν αποκλειστικά και μόνο για τις ανάγκες του ΕΚΑΒ Χανίων, και που δεν διατέθηκαν σε κανένα Κέντρο Υγείας αλλά ζητά από αυτά να διατεθεί ασθενοφόρο για το Κέντρο Υγείας Κισσάμου.

Εάν πάλι η αναφορά γίνεται στη χορηγία ασθενοφόρων από το Ίδρυμα Νιάρχος προς το ΕΚΑΒ, που από αυτά ωφελήθηκε και η Περιφέρεια Κρήτης, πριν από έξι μήνες, αυτό και μόνο σαν σενάριο είναι ουτοπιστικό αφού αναφερόμαστε σε οχήματα που διατέθηκαν αφενός και μόνο για την υπηρεσία του ΕΚΑΒ και αφετέρου ο εξοπλισμός τους, η λειτουργία τους και ο χειρισμός τους, απαιτούν εξειδίκευση, που μόνο οι διασώστες του ΕΚΑΒ διαθέτουν, και που το Κέντρο Υγείας δεν θα μπορούσε να ανταπεξέλθει.

Καλό θα ήταν ωστόσο, ο εκάστοτε Δήμαρχος ή Δημόσιο πρόσωπο που δεν έχει πλήρη γνώση της κατάστασης όπως και της διαχείρισης επειγόντων περιστατικών να ενημερώνεται από τους αρμοδίους φορείς (ΕΚΑΒ – ΥΠΕ) για τις δράσεις αλλά και τις ελλείψεις που υπάρχουν στον Δήμο του, για να μην υπάρχει παραπληροφόρηση και να μην δημιουργείται αίσθημα ανασφάλειας στους πολίτες.

Αναπλ. Προϊστάμενος Νοσηλευτικής Υπηρεσίας ΕΚΑΒ Κρήτης
Πυροβολάκης Ανδρέας
Ερώτηση Κεγκέρογλου

Με ερώτησήτου προς το Υπουργείο Υγείας ο γραμματέας της Κ.Ο. Δημοκρατικής Συμπαράταξης ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ και Βουλευτής Ηρακλείου, Βασίλης Κεγκέρογλου, ζητά να αποκτήσει το Κέντρο Υγείας Κισσάμου καινούργιο ασθενοφόρο, ώστε να μπορεί να καλύπτει τις αυξημένες ανάγκες υγείας των κατοίκων και των επισκεπτών.

Αναλυτικά το κείμενο της ερώτησης έχει ως εξής:

«Σύμφωνα με δημοσιεύματα του τοπικού Τύπου, ο Δήμαρχος Κισσάμου και με αφορμή τον πρόσφατο πνιγμό λουόμενου στην παραλία Μαύρος Μώλος, σας απέστειλε επιστολή αγωνίας για την τραγική κατάσταση που αντιμετωπίζει το Κέντρο Υγείας Κισσάμου, αναφορικά με την αδυναμία κάλυψης των αναγκών του, λόγω μη λειτουργίας των ασθενοφόρων.

Ο Δήμαρχος επισημαίνει ότι το ασθενοφόρο που στάλθηκε πρόσφατα στο Κ.Υ. είναι σε χειρότερη κατάσταση από το προηγούμενο, με αποτέλεσμα να έχει στην δύναμή του δύο (2) ασθενοφόρα, αλλά κανένα από τα δυο δεν είναι λειτουργικό.

Επειδή η εδαφική περιφέρεια που καλύπτει το Κ.Υ. Κισσάμου στην περιοχή έχει αυξημένες ανάγκες, εξαιτίας της έντονης τουριστικής ανάπτυξης και του αυξημένου ντόπιου πληθυσμού και

Επειδή είναι αδιανόητο να χάνονται ζωές εξαιτίας έλλειψης ασθενοφόρου

Ερωτάστε κ. Υπουργέ

Σε ποιες ενέργειες θα προβείτε προκειμένου να αποκτήσει το Κέντρο Υγείας Κισσάμου καινούργιο ασθενοφόρο, ώστε να μπορεί να καλύπτει τις αυξημένες ανάγκες υγείας των κατοίκων και των επισκεπτών;».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου