Πέμπτη 30 Αυγούστου 2018

Απόφαση: Νέα όρια συνταγογράφησης ανά περιφέρεια και ειδικότητα

Η χώρα μας έχει δεσμευτεί έναντι των δανειστών για αύξηση της διείσδυσης των γενοσήμων φαρμάκων, η οποία παραμένει από τις πιο χαμηλές στην Ευρώπη.

Τα νέα όρια συνταγογράφησης φαρμάκων, ανά ιατρική ειδικότητα, ανά περιφερειακή ενότητα και ανά μήνα, ορίζει με απόφασή του ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας.

IATRONET

Η διαδικασία συνδέεται με τον Αριθμό Μητρώου Κοινωνικής Ασφάλισης (ΑΜΚΑ) κάθε ασθενούς.

Με την απόφαση του Παύλου Πολάκη, ορίζονται τα ελάχιστα μηνιαία ποσοστά συνταγογράφησης γενοσήμων φαρμάκων, σε όγκο και συσκευασίες, ανά θεραπευτική ομάδα και τρόπο χορήγησης.

Σε ορισμένες θεραπευτικές κατηγορίες, όπως οι ανταγωνιστές της σεροτονίνης χορηγούμενους για τη ναυτία, τα ποσοστά – στόχοι αγγίζουν το 100% (97,46% έως 99,13%).

Η χώρα μας έχει δεσμευτεί έναντι των δανειστών για αύξηση της διείσδυσης των γενοσήμων φαρμάκων, η οποία παραμένει από τις πιο χαμηλές στην Ευρώπη (κάτω από 40%, έναντι μέσου όρου 67% στην Ευρωπαϊκή Ένωση των “18”).

Το ποσοστό απέχει σημαντικά από τον στόχο 60% έως τον Δεκέμβριο του 2018.

Ενδεικτικό της απόστασης είναι το στοιχείο πως στην Ιταλία η διείσδυση των γενοσήμων είναι 44%, στην Πορτογαλία 50,3% και στην Ισπανία 51,1%.
Υψηλότερα

Υπάρχουν, ωστόσο, ορισμένες θεραπευτικές κατηγορίες και μάλιστα αρκετά εμπορικές, στις οποίες τα γενόσημα έχουν σημαντικά υψηλότερα ποσοστά στη χώρα μας.

Χαρακτηριστικό είναι πως το 47% των φαρμάκων που χορηγούνται σε Έλληνες ασθενείς με νόσο Alzheimer είναι γενόσημα.

Πάνω από τον μνημονιακό στόχο είναι η διείσδυση των γενοσήμων στα φάρμακα για τη θεραπεία του πεπτικού έλκους και της γαστροοισοφαγικής παλινδρόμησης (43%).

Υψηλά ποσοστά καταγράφονται στα αντιψυχωσικά (40%) και στους αποκλειστές αδρενεργικών υποδοχέων (35%).

Δημ.Κ.

2 σχόλια:

  1. ΕΙΔΙΚΑ ΣΤΙΣ ΦΤΩΧΕΣ ΣΥΝΟΙΚΙΕΣ ΓΙΝΕΤΑΙ ΠΑΡΤΥ ΥΠΕΡΣΥΝΤΑΓΟΓΡΑΦΗΣΗΣ.ΔΕΝ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΤΑ ΠΑΡΟΥΝ ΑΠΟ ΤΟΝ ΑΣΘΕΝΗ ΚΑΙ ΤΟΝ ΦΑΡΜΑΚΩΝΟΥΝΕ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ΛΑΜΟΓΙΑ ΣΥΝΤΑΓΟΛΟΓΟΙ-ΦΑΡΜΑΚΟΠΟΙΟΙ ΕΡΧΕΤΕΝ Η ΩΡΑΝ ΣΑΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή