Πέμπτη 30 Αυγούστου 2018

Ο ΙΣΑ ζητά από τις αρμόδιες αρχές να εφαρμοστεί έκτακτο Σχέδιο Δράσης, για τον ιό του Δυτικού Νείλου και εφιστά την προσοχή στα ατομικά μέτρα προστασίας


O Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών εκφράζει την έντονη ανησυχία του, για την συνεχιζόμενη αύξηση των κρουσμάτων του ιού του Δυτικού Νείλου που έχει εξελιχθεί σε μεγάλη υγειονομική απειλή και μάλιστα με σοβαρές οικονομικές επιπτώσεις για τη χώρα καθώς αποτελεί πλήγμα για την τουριστική ανάπτυξή της.

Το θέμα συζητήθηκε στη σημερινή συνεδρίαση του Δ.Σ του ΙΣΑ, στο πλαίσιο της οποίας έγινε λόγος για τις τεράστιες ευθύνες των αρμόδιων αρχών που άφησαν αθωράκιστη τη χώρα .Αποφασίσθηκε να ερωτηθούν εξειδικευμένοι επιστήμονες, για τα έκτακτα μέτρα που πρέπει να ληφθούν, ειδικά στις αστικές περιοχές καθώς αναμένεται περαιτέρω αύξηση των κρουσμάτων.

Ο ΙΣΑ καλεί το Υπουργείο Υγείας να ενημερώσει για το εάν έχουν γίνει μελέτες σχετικά με την κατανομή του πληθυσμού των κουνουπιών στον αστικό ιστό και να δώσουν στη δημοσιότητα τα στοιχεία προκειμένου να λάβουν μέτρα οι περιοχές που βρίσκονται σε μεγαλύτερο κίνδυνο.

Επίσης να ενημερώσει εάν έχει γίνει πρόσφατη καταγραφή των εστιών πολλαπλασιασμού των κουνουπιών, ειδικά στις περιοχές που έχουν καταγραφεί κρούσματα του ιού του Δυτικού Νείλου καθώς υπάρχουν καταγγελίες ότι οι ψεκασμοί γίνονται πρόχειρα και αποσπασματικά.

Ο ΙΣΑ καλεί την Περιφέρεια Αττικής και το Υπουργείο Υγείας να εφαρμόσουν άμεσα έκτακτο ολοκληρωμένο Σχέδιο Δράσης, για την καταπολέμηση των κουνουπιών, σε συνεργασία με την επιστημονική κοινότητα και να ενημερώσουν την Τοπική Αυτοδιοίκηση και τους εμπλεκόμενους φορείς, για τις ενέργειες που πρέπει να κάνουν .

Καλεί τη Γενική Γραμματεία Δημόσιας Υγείας να υλοποιήσει έστω και τώρα ολοκληρωμένη εκστρατεία ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης του κοινού, για τα ατομικά μέτρα προστασίας.

«Δυστυχώς για μια ακόμη φορά οι αρμόδιες αρχές αποδείχθηκαν κατώτερες των περιστάσεων και καλούνται εκ των υστέρων να λάβουν μέτρα, για να αντιμετωπίσουν τις συνέπειες της αδυναμίας τους να σχεδιάσουν μια αξιόπιστη εθνική πολιτική πρόληψης και προστασίας της δημόσιας υγείας. Η χώρα μας πληρώνει το τίμημα αυτής της ανικανότητας, με την απώλεια ανθρώπινων ζωών » ,σχολίασε ο πρόεδρος του ΙΣΑ Γ. Πατούλης.

ΓΙΑ ΤΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ
ΤΟΥ ΙΑΤΡΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΑΘΗΝΩΝ

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ Ο ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

Γ. ΠΑΤΟΥΛΗΣ ΑΛΕΞ. ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου