Τρίτη 28 Αυγούστου 2018

Αναδιανομή φτώχειας-Κόβουν το επίδομα ενοικίου για να σώσουν τις συντάξεις

ΤΟ ΜΗΝΥΜΑ ΤΩΝ ΕΥΡΩΠΑΙΩΝ

Αναδιανομή φτώχειας /Φωτογραφία Αρχείου: Konstantinos Tsakalidis / SOOCΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΠΠΟΥΣ - iefimerida.gr

«Προφανώς δεν γίνονται όλα μαζί», είναι το μήνυμα που εκπέμπουν ευρωπαϊκές πηγές στην Αθήνα, με φόντο τα σενάρια που διακινούνται από την κυβέρνηση για μέρισμα, ελαφρύνσεις αλλά και την αποφυγή των περικοπών στις συντάξεις.

«Οι εξαγγελίες του Πρωθυπουργού θα γίνουν με ορισμένο ρίσκο», συμπληρώνουν οι ίδιες πηγές, επισημαίνοντας ότι κυβέρνηση και δανειστές βρίσκονται μόλις στο στάδιο των διεργασιών για τις αντοχές του Προϋπολογισμού και τον εκτιμώμενο δημοσιονομικό «χώρο», ο οποίος θα κρίνει την τύχη του κοινωνικού πακέτου, που θέλει να ενεργοποιήσει το Μέγαρο Μαξίμου στο δρόμο για τις κάλπες. Έτσι, αν λάβει κανείς υπόψιν ότι το οικονομικό επιτελείο έχει εκπονήσει διάφορα σενάρια εν όψει ΔΕΘ, αλλά ότι αυτές οι ανακοινώσεις θα γίνουν στις 8 Σεπτεμβρίου, δηλαδή πριν από τις 10 του μήνα που αναμένονται τα κλιμάκια των Θεσμών, γίνεται αντιληπτό το πρόβλημα, εξ ου και η πολύ προσεκτική διατύπωση όλων όσων σχετίζονται ειδικά με τις μειώσεις των συντάξεων.

«Ό,τι πει ο Πρωθυπουργός θα είναι συμφωνημένο» διαβεβαιώνουν την ίδια ώρα κυβερνητικές πηγές, αποκλείοντας το ενδεχόμενο μονομερών ενεργειών από την ελληνική πλευρά, καθώς έχει γίνει αντιληπτό ότι οι αγορές έχουν βάλει στο μικροσκόπιο όλες τις κινήσεις της Αθήνας, διατηρώντας τις τιμές των ελληνικών ομολόγων σε υψηλά επίπεδα. Ως εκ τούτου, ποια μπορεί να είναι τα περιθώρια ειδικά για τις συντάξεις;

Αυτό που αναφέρουν οι ίδιες ευρωπαϊκές πηγές είναι ότι κατ’ αρχάς μπορεί οι Βρυξέλλες να έχουν διάθεση συζήτησης με θετικό «αυτί», αλλά εκτός του ότι θα πρέπει να βγαίνουν τα νούμερα- κοινώς να υπάρξει συμφωνία για το δημοσιονομικό «χώρο» και ειδικότερα για τα οικονομικά μεγέθη του ΕΦΚΑ- τον αποφασιστικό λόγο θα έχει το Eurogroup, όπου ως γνωστόν η γερμανική γραμμή παραμένει δεσπόζουσα. Σε κάθε περίπτωση, δεδομένο είναι ότι η Αθήνα δεν θα έχει την πολυτέλεια να τα περάσει όλα ήτοι και να δώσει μέρισμα και να μοιράσει φοροελαφρύνσεις και να σώσει τις συντάξεις.

Η κυβερνητική απόφαση δείχνει να είναι η θυσία των περιβόητων αντίμετρων, πλην του κονδυλίου των 260 εκατ. ευρώ για τα νέα οικογενειακά επιδόματα. Τι σημαίνει πρακτικά αυτό; Μια νέα αναδιανομή της φτώχειας. Όταν η κυβέρνηση είχε ψηφίσει τα αντίμετρα μαζί με τις περικοπές των συντάξεων, είχε κατηγορηθεί ακόμα κι από δικά της στελέχη (Νίκος Φίλης), ότι «κόβει» από φτωχούς και δίνει σε άλλους φτωχούς. Αυτή τη φορά σκοπεύει να ακολουθήσει αντίστροφη πορεία: Να διατηρήσει τις αποδοχές των συνταξιούχων, ακυρώνοντας κοινωνικές παροχές όπως το επίδομα στέγασης.

Η επιδότηση ενοικίου ή δόσης στεγαστικού δανείου είχε «διαφημιστεί» τις ημέρες της ψήφισης της κατάργησης της προσωπικής διαφοράς, ενώ είχε πανηγυριστεί δεόντως κατά τις τελευταίες διαπραγματεύσεις με τους Θεσμούς στο Hilton, ως «ένεση» 600 εκατ. ευρώ σε αδύναμα νοικοκυριά. Πράγματι, αν διαβάσει κανείς την ΚΥΑ, που δημοσιεύθηκε στις αρχές του καλοκαιριού, με ημερομηνία εφαρμογής την Πρωτοχρονιά του 2019, θα διαπιστώσει ότι αυτό το μηνιαίο βοήθημα, που κυμαίνεται από 70 ως 210 ευρώ, αφορά σε νοικοκυριά με πολύ χαμηλά εισοδήματα. Αυτοί οι άνθρωποι θα μείνουν τελικά με άδεια χέρια.

Στο συρτάρι θα μείνουν, επίσης, τα περιβόητα σχολικά γεύματα η επέκταση των οποίων έχει δημοσιονομικό κόστος 190 εκατ. ευρώ, η δημιουργία νέων νηπιαγωγείων με κόστος 140 εκατ. ευρώ, ενώ δεν έχει απαντηθεί ακόμα τι τύχη θα έχουν επενδυτικά προγράμματα 300 εκατ. ευρώ, τα προγράμματα απασχόλησης του ΟΑΕΔ (290 εκατ. ευρώ), αλλά και η επιδότηση με 240 εκατ. ευρώ της συμμετοχής στη φαρμακευτική δαπάνη.

Το πρόβλημα είναι ότι ακόμα κι αν ακυρωθούν όλα τα παραπάνω αντίμετρα- πλην των οικογενειακών επιδομάτων- το δημοσιονομικό όφελος είναι περίπου 1,730 δις ευρώ, ενώ η μείωση των συντάξεων έχει υπολογιστεί σε περίπου 2,8 δις ευρώ. Γι’ αυτό και οι Ευρωπαίοι θεωρούν ότι ο δημοσιονομικός χώρος του 2019- περίπου στο 1 δις ευρώ υπολογίζουν ελληνικές πηγές- θα πρέπει να χρησιμοποιηθεί για να κλείσει η «τρύπα» των συντάξεων και όχι για πρόσθετες φοροελαφρύνσεις.

1 σχόλιο:

  1. Εχουν πλεονασμα απο την ΠΦΥ που επιτηδες δεν εφτιαξαν (ποιος γιατρός να συμβληθει με τετοιους όρους ??)και δε χρειαζεται να κοψουν μισθους και συνταξεις. Εκτος και αν θελουν και αλλα για να διοριζουν οποιον κραταει τη σημαια τους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή