Παρασκευή 31 Αυγούστου 2018

Eurostat: Η Ελλάδα φτωχός συγγενής της Ευρώπης στις επενδύσεις για έρευνα και ανάπτυξη



Εξαίρεση αποτελεί ο τομέας του Φαρμάκου, στον οποίο η χώρα μας έχει μερίδιο κατατεθειμένων πατεντών 21,4%, κατά πολύ υψηλότερο από το αντίστοιχο ευρωπαϊκό (3,1%).

IATRONET

Ανησυχία για το μέλλον της χώρας, σε επίπεδο οικονομίας και αξιοποίησης ανθρώπινων πόρων, προκαλούν τα στοιχεία για τις επενδύσεις στην έρευνα και ανάπτυξη.

Η Ελλάδα βρίσκεται στις τελευταίες ευρωπαϊκές θέσεις, επενδύοντας κάτω από το 1% του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος (ΑΕΠ), όταν ο μέσος ευρωπαϊκός όρος βρίσκεται στο 2%.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat, το σύνολο των χωρών του “ευρωπαϊκού νότου” εμφανίζει σαφώς υψηλότερες επενδύσεις: 1,25% του ΑΕΠ στην Ιταλία, 1,3% στην Ισπανία και στην Πορτογαλία.

Το ποσοστό είναι σημαντικά υψηλότερο στη Σουηδία (3,2%), στη Γερμανία (3% του ΑΕΠ), στη Γαλλία (2,25%) και στην Ολλανδία (2%).

Ο Δείκτης Καινοτομίας του 2015 κατέταξε την Ελλάδα στην 29η θέση μεταξύ 35 χωρών ανά τον κόσμο.

Υγεία

Οι αναλυτές επισημαίνουν πως οι επενδύσεις στην τεχνολογική πρόοδο και στην καινοτομία αποτελούν ένα σημαντικό “εργαλείο” για βιώσιμη οικονομική ανάπτυξη.

Ο χώρος της Υγείας αποτελεί τομέα αιχμής προς αυτή την κατεύθυνση. Μελέτη της οργάνωσης “διαΝΕΟσις” αναφέρει πως οι ελληνικές φαρμακοβιομηχανίες γενοσήμων φαρμάκων διαθέτουν υψηλή εξαγωγική και αναπτυξιακή δυναμική: υψηλά εξειδικευμένο εργατικό δυναμικό. Εδραιωμένη έρευνα και ανάπτυξη.

Αν και οι επενδύσεις για έρευνα και ανάπτυξη στην Ελλάδα είναι σχετικά χαμηλές, η χώρα διαθέτει ένα μικρό αριθμό ερευνητικών ιδρυμάτων που διεξάγουν βασική έρευνα αιχμής.

Πέντε στους 50 κορυφαίους ερευνητικούς οργανισμούς που λαμβάνουν χρηματοδότηση από το Πρόγραμμα Πλαίσιο για την Έρευνα και την Καινοτομία της ΕΕ (Ορίζοντας 2020), προέρχονται από την Ελλάδα.

ΙΟΒΕ

Τα κενά στην έρευνα αναδεικνύει και μελέτη του Ιδρύματος Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών (ΙΟΒΕ).

O αριθμός των κλινικών μελετών ανεξαρτήτως φάσης ή σταδίου, που διεξήχθησαν στην Ελλάδα μέχρι το 2017 ήταν 2.265 κλινικές μελέτες (1.280 ολοκληρωμένες), όσες περίπου και στην Τσεχία.

Ήταν πολύ λιγότερες σε σχέση με ευρωπαϊκές χώρες σε συγκρίσιμο μέγεθος με την Ελλάδα, όπως το Βέλγιο και η Ολλανδία, όπου διεξάγονται περισσότερες από 7.500 κλινικές μελέτες.

Όσον αφορά στο μερίδιο των κατατεθειμένων πατεντών στον τομέα φαρμάκου, το ποσοστό στην Ελλάδα το 2016 ήταν 21,4%, κατά πολύ υψηλότερο από το αντίστοιχο ευρωπαϊκό (3,1%).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου