Πέμπτη 23 Αυγούστου 2018

Μειώνεται η αξία του τεστ Παπ στις ΗΠΑ!


Αποτέλεσμα εικόνας για pap test

Συντάκτης: Αιμίλιος Νεγκής - Virus

Το γνωστό μας τεστ-Παπ φαίνεται ότι οδεύει προς απόσυρση μετά την ανακάλυψη των νέων γενετικών τεστ. Πρόσφατα, στις ΗΠΑ αναθεωρήθηκαν οι συστάσεις και μετά από 75 χρόνια, οι οδηγίες μειώνουν σημαντικά τη χρήση του τεστ-Παπ!

Η αναθεώρηση των συστάσεων που χρονολογούνταν από το 2012 έγινε από την υπηρεσία US Preventive Services Task Force και δημοσιεύτηκαν στο τελευταίο τεύχος του ιατρικού περιοδικού Journal of the American Medical Association (JAMA).

Οι νέες κατευθυντήριες γραμμές του USPSTF συνιστούν τα εξής:

Οι γυναίκες ηλικίας 21 έως 29 ετών να εξετάζονται για καρκίνο του τραχήλου της μήτρας κάθε 3 χρόνια μόνο με το τεστ-Παπ. Η σύσταση αυτή παραμένει αμετάβλητη από το 2012.
Για τις γυναίκες ηλικίας 30 έως 65 ετών, το USPSTF συνιστά για πρώτη φορά την εξέταση για καρκίνο του τραχήλου της μήτρας μόνο με γενετικό τεστ για τον ιό ανθρώπινου θηλώματος (hrHPV) κάθε 5 χρόνια.
Προαιρετικά, συνιστάται επίσης η προηγούμενη κατευθυντήρια γραμμή για τη δοκιμή hrHPV και το τεστ-Παπ μαζί (συν-δοκιμή) κάθε 3 χρόνια.

Το τεστ Παπανικολάου ανιχνεύει αλλαγές στα κύτταρα του τραχήλου της μήτρας που μπορεί να υποδηλώνουν την παρουσία προ-καρκίνου ή καρκίνου, ενώ τα γενετικά τεστ ανιχνεύουν το γενετικό υλικό των τύπων του ιού HPV (στελέχη 16 και 18), που ενοχοποιούνται για τον καρκίνο.

Οι νέες συστάσεις επισημαίνουν και κάτι άλλο σημαντικό: Η χρήση του τεστ-Παπ και των γενετικών τεστ μαζί (co-testing) είναι ελαφρώς καλύτερη από τη χρήση μόνο των γενετικών τεστ στην ανίχνευση προκαρκινικών αλλοιώσεων, αλλά συνδέεται με αυξημένες δοκιμές και διαγνωστικές διαδικασίες που μπορεί να μην ωφελούν τον ασθενή και να έχουν σημαντικό κόστος στο σύστημα υγειονομικής περίθαλψης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου