Πέμπτη 30 Ιανουαρίου 2014

Ιδιωτ. Κλινικές : Αφερέγγυος ο υπ. Υγείας για τα χρέη ΕΟΠΥΥ



Τέλος χρόνου για την εξόφληση των παλαιών οφειλών του ΕΟΠΥΥ προς τις ιδιωτικές κλινικές, δίνει ο Σύνδεσμος Ελληνικών Κλινικών.

Όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή του, «παρότι πέρασαν σχεδόν τρεις μήνες από τη συνάντηση με τον πρωθυπουργό της χώρας, κ. Σαμαρά, και τον αρμόδιο υπουργό υγείας, κ. Γεωργιάδη, όπου συμφωνήσαμε εγγράφως, μεταξύ άλλων, για την αποπληρωμή των παλαιών οφειλών του ΕΟΠΠΥ προς τις ιδιωτικές Κλινικές, δυστυχώς, για μια ακόμη φορά βρισκόμαστε στη δυσάρεστη θέση να διαπιστώνουμε την πλήρη αναξιοπιστία του κράτους».

Το χρονοδιάγραμμα που είχε συμφωνηθεί για την αποπληρωμή αυτών των οφειλών βρίσκεται στον αέρα, δύο μέρες πριν το τέλος του Ιανουαρίου 2014, που ρητά και κατηγορηματικά προβλεπόταν μεταξύ άλλων ότι θα έχουν αποπληρωθεί οι συσσωρευμένες παλαιές οφειλές, οι οποίες υφίστανται από το 2007 έως τη λειτουργία του ΕΟΠΥΥ.

Την ίδια στιγμή, το ποσό του 1,5 δις ευρώ που είχε συμφωνηθεί με την τρόικα να κατευθυνθεί στην αποπληρωμή οφειλών του ΕΟΠΥΥ προς του παρόχους υπηρεσιών υγείας - με καταληκτική ημερομηνία απορρόφησης την 31/12/2013 - δεν αξιοποιήθηκε όπως προβλεπόταν για τους ιδιώτες παρόχους υγείας. 
«Απαράδεκτες καθυστερήσεις και ολιγωρίες των αρμοδίων, σημειώνουν οι κλινικάρχες, ακόμα και για αυτά τα χρήματα που η αποπληρωμή τους συζητείται διαρκώς τα προηγούμενα δύο χρόνια και έχουν ζωτική σημασία για την επιβίωση των Κλινικών, ενώ μέχρι και σήμερα, αναρωτιόμαστε εάν έχει γίνει οποιαδήποτε ενέργεια προκειμένου να παραταθεί η απορρόφηση αυτών των πόρων».

«Επιπροσθέτως, αναφέρουν, οι δεσμεύσεις που λάβαμε από τον κ. υπουργό, για σχέδιο συνεργασίας με τον ΕΟΠΥΥ και ενημέρωση επί εκπόνησης προϋπολογισμού του Οργανισμού, σε ότι μας αφορά για το 2014, δεν έχουν υλοποιηθεί, παρότι τελειώνει ο πρώτος μήνας του έτους. Το στοιχείο αυτό είναι ένα επιπλέον ενδεικτικό σημείο της έλλειψης οργάνωσης και συντονισμού και της αδυναμίας εφαρμογής των αποφάσεων της πολιτείας, με μόνιμα θύματα τους ιδιώτες παρόχους. Αντιμετωπίζοντας αυτήν την πραγματικότητα, ο ΣΕΚ, βρίσκεται στη δυσάρεστη θέση, να καταγγείλει την αφερεγγυότητα των αρμοδίων».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου