Παρασκευή 31 Ιανουαρίου 2014

Άδωνις προς φαρμακοβιομηχάνους: «Κόβω το πλαφόν στα φάρμακα αν…»! Τι είπε για τρόικα και γιατρούς



Στο ανώτατο όριο της συνταγογράφησης που ταλαιπωρεί ασθενείς και γιατρούς αναφέρθηκε ο υπουργός Υγείας σε εκδήλωση του Συνδέσμου Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδος (ΣΦΕΕ)

Της Δήμητρας Ευθυμιάδου - ΙΑΤROPEDIA

Αναστάτωση επικρατεί στη αγορά φαρμάκου τόσο εξαιτίας του πλαφόν που εφαρμόζεται όσο και από το γεγονός ότι πλέον το ηλεκτρονικό σύστημα «κλειδώνει» τους γιατρούς που υπερβαίνουν ένα συγκεκριμένο όριο και δεν τους επιτρέπει να χορηγήσουν άλλα σκευάσματα στους ασθενείς τους. 

Ο υπουργός υγείας Άδωνις Γεωργιάδης μιλώντας σε εκδήλωση του ΣΦΕΕ αναφέρθηκε εκτενώς στο θέμα του πλαφόν δεδομένου ότι και οι εκπρόσωποι της φαρμακοβιομηχανίας ζήτησαν να αποσύρει το μέτρο ώστε να μπορούν να εξυπηρετούνται ομαλά οι ασθενείς. 

«Είναι αυτοκτονία για σας να καταργηθεί το παφόν γιατί θα αγοράζονται φάρμακα και δε θα σας τα πληρώνουν» απεφάνθη ο Άδωνις Γεωργιάδης μιλώντας για τους κλειστούς προϋπολογισμούς που διαθέτει πια ο ΕΟΠΥΥ και για κάθε τομέα διατίθενται συγκριμένα κονδύλια. 

Μάλιστα συμπλήρωσε: «αν καταργηθεί λοιπόν αυτό το πλαφόν το claw back (σ.σ.: αυτόματη επιστροφή χρημάτων με την υπέρβαση του προϋπολογισμού) θα φθάσει 600 εκατ. ευρώ. Εγώ δεν έχω πρόβλημα αν εσείς μπορείτε να τα πληρώσετε» είπε κάνοντας τους εκπροσώπους του κλάδου να …βγουν από τα ρούχα τους. 

Άλλωστε οι εταιρείες καλούνται σήμερα να καταβάλουν επιστροφές και εκπτώσεις την ώρα που ο ΕΟΠΥΥ τους χρωστά χρήματα από φάρμακα που έχουν πουλήσει εδώ και χρόνια. 

Ο Άδωνις Γεωργιάδης αναφερόμενος για το κλείδωμα του συστήματος που άρχισε να εφαρμόζεται από χθες είπε πως οι γιατροί μπλοκαρίστηκαν όταν έφθασαν το 100% του ορίου της συνταγογράφησης: «από το εν δυνάμει μέχρι το να γίνεται κάτι υπάρχει απόσταση.

Από το 96 θέλαμε ηλεκτρονική συνταγογράφηση αλλά δε γινόταν. Εγώ θέλω να κινούμαι γρηγορότερα από την τρόικα και να κάνω πράγματα πριν μας το πουν» δήλωσε από μικροφώνου ξεκαθαρίζοντας για άλλη μια φορά ότι είναι μνημονιακότερος ακόμη και από την …τρόικα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου