Κυριακή 26 Ιανουαρίου 2014

Το στηθοσκόπιο θα αποτελεί σύντομα παρελθόν


Το σήμα κατατεθέν των γιατρών, το στηθοσκόπιο, πιθανότατα θα σταματήσει να χρησιμοποιείται στον ιατρικό χώρο, έπειτα από 200 χρόνια «λαμπρής πορείας».

Η δημιουργία νέων, ακριβέστερων συσκευών υπερήχου πρόκειται να βάλουν το στηθοσκόπιο στο περιθώριο, υποστηρίζουν Αμερικανοί ερευνητές.

Ο καθηγητής Τζαγκάτ Ναρούλα και ο Δρ Μπρετ Νέλσον από την κορυφαία Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Mount Sinai στη Νέα Υόρκη δηλώνουν πως αρκετοί κατασκευαστές έχουν ήδη δημιουργήσει συσκευές χειρός για την πραγματοποίηση του υπέρηχου και το μέγεθός τους δεν ξεπερνά αυτό μιας τράπουλας. Τα διαθέσιμα δεδομένα δείχνουν ότι, σε σύγκριση με το στηθοσκόπιο, αυτές οι συσκευές μπορούν να περιορίσουν τον κίνδυνο επιπλοκών, να χρησιμεύσουν σε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης και να οδηγήσουν σε ακριβέστερες διαγνώσεις.

Επί του παρόντος, το κόστος του καλύτερου στηθοσκόπιου είναι μηδαμινό μπροστά στις χιλιάδες δολάρια που χρειάζονται για μια απλή συσκευή υπερήχου.

Ωστόσο, οι ειδικοί υποστηρίζουν ότι το κόστος των νέων τεχνολογιών θα αρχίσει σύντομα να μειώνεται κι έτσι το στηθοσκόπιο θα αντικατασταθεί από τις συσκευές χειρός.

Στο σχετικό άρθρο που δημοσιεύεται στο επιστημονικό περιοδικό Global Heart, οι ερευνητές σημειώνουν: «Όπως τα CD αντικατέστησαν την κασέτα και στη συνέχεια το mp3 αντικατέστησε τα CD, το στηθοσκόπιο μπορεί να παραμεριστεί από τις συσκευές υπερήχου.»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου