Πέμπτη 30 Ιανουαρίου 2014

Εκτός e-συνταγογράφησης γιατροί λόγω υπέρβασης του πλαφόν!

Γράφει: Βασιλική Αγγουρίδη - VIRUS.COM

Αναστάτωση έχει προκληθεί σε γιατρούς και ασθενείς, καθώς η ΗΔΙΚΑ έχει αρχίσει να «κλειδώνει» το σύστημα ηλεκτρονικής συνταγογράφησης για όσους ιατρούς υπερέβησαν το πλαφόν του 20%.

Σοκαρισμένοι αλλά και προβληματισμένοι είναι οι συμβεβλημένοι γιατροί καθώς διαπιστώθηκε ότι η ΗΔΙΚΑ κλειδώνει τον κωδικό εκείνων που υπερβαίνουν το μηνιαίο πλαφόν στη συνταγογράφηση πέραν του 20%, αφήνοντας τους εκτός του συστήματος. 

Σύμφωνα με το άρθρο 16 του ΦΕΚ 64Β’ 16/01/2014, «η ΗΔΙΚΑ προσαρμόζει το σύστημα ηλεκτρονικής συνταγογράφησης ώστε ο ιατρός να μην δύναται να συνταγογραφήσει ανά μήνα φάρμακα των οποίων η συνολική δαπάνη υπερβαίνει κατά 20% το μηνιαίο όριο του εκάστοτε ιατρού. 


Όπως, όμως, σημειώνει στο Virus η πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Πατρών, Άννα Μαστοράκου, στο άρθρο αναφέρεται πως «ο ιατρός δύναται να υπερβεί το όριο για 2 μήνες, ωστόσο τον τρίτο μήνα το σύστημα δεν του επιτρέπει να συνταγογραφήσει συνολικό ποσό άνω του μηνιαίου ποσού μείον της υπέρβασης των δυο προηγούμενων μηνών».


Οι γιατροί, λοιπόν, εκτίμησαν πως ακόμα και αν ξεπεράσουν το 20% θα μπορέσουν να το εξισορροπήσουν τους επόμενους μήνες. Μετά λύπης τους όμως διαπίστωσαν πως η ΗΔΙΚΑ, εφαρμόζοντας την υπουργική απόφαση, κατά γράμμα, τους «πέταξε έξω» από το σύστημα.

«Επικρατεί ήδη χάος, είμαστε σε κατάσταση πανικού, αφού μας στερείται ένα βασικό εργαλείο της δουλειά μας», σημειώνει η κ. Μαστοράκου εκφράζοντας έντονη ανησυχία για το τι πρόκειται να συμβεί τους επόμενους μήνες. 

«Με δεδομένο ότι ο Ιανουάριος από πλευράς συνταγογράφησης είναι μισός μήνας, το Φεβρουάριο, το Μάρτιο οι γιατροί θα κλειδωθούν εκτός συστήματος ηλεκτρονικής συνταγογράφησης από τα μέσα του μήνα», αναφέρει χαρακτηριστικά. 

Και φυσικά, οι γιατροί που επηρεάζονται είναι όσοι συνταγογραφούν ακριβά φάρμακα για σοβαρές παθήσεις, όπως οι νευρολόγοι. 

«Η απόφαση αυτή δεν λαμβάνει υπόψη της βασικές ιδιαιτερότητες και χαρακτηριστικά του ιατρικού επαγγέλματος και της κάθε ειδικότητας», υπογραμμίζει η κ. Μαστοράκου, αφού δεν συνυπολογίζεται ούτε καν ο παράγοντας της εποχικότητας. «Για παράδειγμα οι πνευμονολόγοι θα αντιμετωπίζουν σοβαρά εμπόδια στη συνταγογράφηση το χειμώνα, όπου και εντοπίζεται το μεγαλύτερο μέρος της δουλειάς τους, σε αντίθεση με το καλοκαίρι όπου τα περιστατικά και οι ασθενείς είναι σαφώς λιγότεροι. «Επιπλέον, στερείται από τους ασθενείς το συνταγματικά κατοχυρωμένο δικαίωμα τους στην ελεύθερη πρόσβαση σε όποιον γιατρό επιθυμούν», τονίζει.

Ο Ιατρικός Σύλλογος Πάτρας με επείγουσα ενημέρωση τους προς τον Πανελλήνιο Ιατρικό Σύλλογο ζητάει την άμεση παρέμβαση του για να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου