Κυριακή 26 Ιανουαρίου 2014

Το πλαφόν συνταγογράφησης διαλύει γιατρούς και νοσοκομεία



Μπλακάουτ σε γιατρούς και Δημόσια νοσοκομεία έχει προκαλέσει η επιβολή του πλαφόν στη συνταγογράφηση φαρμάκων. 

Οι ασθενείς γίνονται μπαλάκι από τον ένα γιατρό στον άλλον για να γράψουν τα φάρμακά τους ή εξαναγκάζονται να ταξιδέψουν χιλιόμετρα μέχρι να βρουν Κέντρο Υγείας, στο οποίο δεν έχει συμπληρωθεί το επιβεβλημένο όριο.

Από την πλευρά τους, οι συμβεβλημένοι ιδιώτες γιατροί, όπως αναφέρεται στο real.gr, ισχυρίζονται ότι έχουν συμπληρώσει το πλαφόν τους και το κρατάνε... «κάβα» για τους πελάτες τους ή για τα φάρμακα που τους εξυπηρετεί να συνταγογραφούν.

Η πρωτοφανής αυτή κατάσταση έχει προκαλέσει έντονες αντιδράσεις .Οι διοικητές των Υγειονομικών Περιφερειών έχουν ήδη ενημερώσει τον ΕΟΠΥΥ ότι οι ασθενείς δεν μπορούν να εξυπηρετηθούν . Οι ασθενείς περιφέρονται από την μια κλινική στην άλλη, μέχρι να δεχθεί κάποιος γιατρός να χρησιμοποιήσει το πλαφόν του για να τους γράψει τα φάρμακά τους.

Σύμφωνα με πληροφορίες,η διεύθυνση φαρμάκων του ΕΟΠΥΥ με έγγραφό της προς το υπουργείο Υγείας ζητά να επαναξιολογηθεί το μέτρο, γιατί έχει προκαλέσει μεγάλες δυσλειτουργίες.

Ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Νοσοκομειακών Γιατρών Δημήτρης Βαρνάβας εξηγεί ότι το πλαφόν καλύπτεται μέσα στις πρώτες ημέρες του μήνα. «Η διάλυση των μονάδων του ΕΟΠΥΥ είχε ως αποτέλεσμα να αυξηθεί κατά 40% η προσέλευση στα Δημόσια νοσοκομεία, γεγονός που δεν ελήφθη υπόψη. Ειδικά οι αγροτικοί γιατροί καλύπτουν αμέσως το όριό τους και οι ασθενείς εξαναγκάζονται να ταξιδεύουν σε γειτονικό χωριά, για να βρουν Κέντρο Υγείας, το οποίο να μπορεί να τους εξυπηρετήσει», καταλήγει.

Η κατάσταση αυτή έχει οδηγήσει σε απόγνωση τους χρόνιους πάσχοντες που χρειάζονται ακριβές θεραπείες . «Σε καρκινοπαθή που χρειαζόταν φάρμακο για τον πόνο, είπαν να περάσει τον επόμενο μήνα», καταγγέλλει η πρόεδρος της Ομοσπονδίας Καρκινοπαθών Ελλάδος Περσεφόνη Μήττα. Η κ. Μήττα εξηγεί ότι η ασθενής απευθύνθηκε σε δημόσιο νοσοκομείο και όπως της εξήγησαν είχε συμπληρωθεί το όριο στην συνταγογράφηση.


Σύμφωνα με την σχετική απόφαση, η μηνιαία δαπάνη του συνόλου των ιατρικών συνταγών του κάθε γιατρού δεν μπορεί να υπερβαίνει το 80% της αντίστοιχης μέσης μηνιαίας του δαπάνης για το έτος 2013. Η μείωση κατά 20% έχει στόχο να περιοριστεί η φαρμακευτική δαπάνη στα 2 δισεκ. ευρώ.

Η αδυναμία του υπουργείου Υγείας να προβεί σε ποιοτικό έλεγχο και να αξιολογήσει την συνταγογράφηση και τις ιδιαιτερότητες του κάθε γιατρού οδήγησε στην αυθαίρετη αυτή οριζόντια μείωση που ουσιαστικά αδικεί όσους γιατρούς δεν έκαναν υπερσυνταγογράφηση κατά την περσινή χρονιά.

«Πρόκειται για ένα πρόχειρο οριζόντιο μέτρο που θα τινάξει στον αέρα το σύστημα υγείας», εξηγεί ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών Γιώργος Πατούλης και προσθέτει: «Σύσσωμο το ιατρικό σώμα κατέθεσε την ανησυχία του για την έκθεση σε κίνδυνο της ζωής των ασθενών που προκύπτει από τη διακοπή της συνταγογραφίας και συνεπώς τη διακοπή της θεραπευτικής αγωγής χρονίως βαρέως πασχόντων η οποία μπορεί να αποβεί μοιραία. Η πρόταση του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών είναι ένα επιστημονικό πλαφόν βασισμένο στα Θεραπευτικά και διαγνωστικά πρωτόκολλα και όχι οικονομικό πλαφόν εις βάρος των ασφαλισμένων . Ο ΙΣΑ πρόκειται να προσφύγει στην δικαιοσύνη για την ακύρωσή του ανθρωποκτόνου αυτού μέτρου».


Στο μάτι του κυκλώνα βρίσκονται οι ασθενείς με χρόνια νοσήματα καθώς υπάρχει κίνδυνος να μη γίνονται δεκτοί από τους γιατρούς, υπό το φόβο ότι θα καλύψουν σύντομα το πλαφόν τους.

Όπως επισημαίνει ο Σύλλογος Ρευματοπαθών Κρήτης αρκετές από τις θεραπείες τους, ειδικά των ασθενών με σοβαρές ρευματοπάθειες, υπάγονται στα φάρμακα υψηλού κόστους (800 - 1.500 ευρώ το μήνα) και συνταγογραφούνται μόνο από ρευματολόγους. 

Ο αριθμός των γιατρών με την ειδικότητα αυτή είναι περιορισμένος (συνεπώς είναι πολύ εύκολο το πλαφόν τους να καλύπτεται σύντομα) ενώ παράλληλα είναι επιβεβλημένο οι ασθενείς να ακολουθούν συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα στη θεραπεία τους, που σημαίνει ότι δεν μπορούν να υπάρχουν καθυστερήσεις στη συνταγογράφησή τους.

Από την πλευρά του, ο αντιπρόεδρος της Εθνικής Ομοσπονδίας Ατόμων με Αναπηρία Γρηγόρης Λεοντόπουλος εξηγεί ότι οι ιδιώτες γιατροί επιλέγουν τους ασθενείς στους οποίους θα συνταγογραφήσουν. «Είναι αναμενόμενο να κρατάνε το όριό τους είτε για τους πελάτες τους είτε για τα φάρμακα που τους εξυπηρετεί να συνταγογραφούνε», καταγγέλλει.

«Οι γιατροί μας κλείνουν την πόρτα, γιατί με τα φάρμακά μας πιάνουν αμέσως το μηνιαίο πλαφόν τους », επισημαίνει ο πρόεδρος του Συλλόγου Νεφροπαθών Θεσσαλονίκης Χρήστος Καραγκιόζης, ενώ οι Μονάδες αιμοκάθαρσης δεν μπορούν να αυξήσουν τον αριθμό των ασθενών που δέχονται. 

Aπό την πλευρά του, ο διοικητής του ΕΟΠΥΥ Δημήτρης Κοντός επισημαίνει τα εξής: «Ευελπιστούμε ότι δεν πρόκειται να υπάρξουν προβλήματα στην εφαρμογή του μέτρου καθώς το μεγαλύτερο μέρος από τον περιορισμό κατά 20% σε σχέση με την περσινή χρονιά πρόκειται να καλυφθεί από την μείωση των τιμών των φαρμάκων. Ωστόσο είμαστε σε επιφυλακή παρακολουθώντας την κατάσταση, επαναξιολογώντας τα δεδομένα και παρεμβαίνοντας όπου προκύπτουν προβλήματα. Ο στόχος μας είναι να μην μείνει κανείς ασθενής χωρίς τη θεραπεία του».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου