Τετάρτη 29 Ιανουαρίου 2014

Ε.Σ.Α.μεΑ.: Επικίνδυνο για τους χρόνια πάσχοντες το πλαφόν στη συνταγογράφηση!

Από Χριστίνα Χατζηπαλαμουτζή - YGEIA360.GR

Κινδύνους για την προάσπιση της υγείας των πολιτών και κυρίως των ατόμων με σοβαρά χρόνια νοσήματα για τα οποία απαιτείται υψηλού κόστους φαρμακευτική - θεραπευτική αγωγή δημιούργησε τρόπος με τον οποίο το Υπουργείο Υγείας προσπάθησε να επιτύχει μείωση της φαρμακευτικής δαπάνης καταγγέλλει σε επιστολή της προς τον Άδωνι Γεωργιάδη η Εθνική Συνομοσπονδία Ατόμων με Αναπηρία Ε.Σ.Α.μεΑ.


Επίσης τονίζε η Ε.Σ.Α.μεΑ ότι « είναι προφανές ότι η άκριτη υπερσυνταγογράφιση δεν είχε κανένα θετικό αποτέλεσμα" επισημαίνει όμως ή ότι η οριζόντια επιβολή του μέτρου του πλαφόν της συνταγογράφησης από το οποίο μάλιστα δεν εξαιρέθηκαν οι γιατροί μονάδων και κέντρων χρονίως πασχόντων όπως Μεταμοσχευτικά κέντρα, Μονάδες Τεχνητού Νεφρού, Ογκολογικές Μονάδες, Μονάδες Μεσογειακής Αναιμίας, Διαβητολογικά Κέντρα, Κέντρα

Παρακολούθησης Αιμορροφιλικών και εν γένει μονάδες και εξειδικευμένα κέντρα ατόμων με χρόνιες παθήσεις εγκυμονεί ΠΟΛΥ σοβαρούς κινδύνους σε:

- Άτομα που πάσχουν από χρόνια νοσήματα για τα οποία απαιτείται πολυδάπανη φαρμακευτική αγωγή, ειδικά με νέα πρωτοποριακά φαρμακευτικά σκευάσματα υψηλού κόστους. Ευνόητο είναι ότι εάν δεν εξαιρεθούν από το πλαφόν της δαπάνης συνταγογράφησης τα φάρμακα που αφορούν σε χρόνια νοσήματα οι γιατροί δεν θα δύνανται να τα συνταγογραφήσουν (π.χ. σε μεταμοσχευμένους, νεφροπαθείς τελικού σταδίου, άτομα ογκολογικές παθήσεις, πάσχοντες από σκλήρυνση κατά πλάκας και εν γένει σε όσους λαμβάνουν ανοσοκατασταλτική αγωγή κ.λπ).

- Άτομα που πάσχουν από χρόνια νοσήματα, τα οποία αυξάνονται αλματωδώς μεταξύ του γενικού πληθυσμού, π.χ τα άτομα με σακχαρώδη διαβήτη, γεγονός που θα αυξήσει τους πάσχοντες που επισκέπτονται τόσο τα ιδιωτικά ιατρεία όσο και τα Διαβητολογικά Κέντρα, αυξάνοντας ταυτόχρονα και τη δαπάνη συνταγογράφησης.

- Σε κάθε περίπτωση που αυξηθεί η ζήτηση υπηρεσιών υγείας σε μονάδες που εγγυώνται ποιοτικές υπηρεσίες υγείας (π.χ. προσέλκυση αιμοκαθαρομένων σε Μονάδες Τεχνητού Νεφρού που παρέχουν υπηρεσίες υψηλής ποιότητας) η συνταγογράφηση δεν θα είναι δυνατή για όλους τους αιμοκαθαρόμενους που παρακολουθούνται σε αυτές.

Επίσης, χρειάζεται κατά τον καθορισμό ορίων δαπάνης διαγνωστικών και εργαστηριακών εξετάσεων ή και λοιπών υπηρεσιών και παρεμβάσεων για το έτος 2014 να εξαιρεθούν τα άτομα με αναπηρία και οι χρόνια πάσχοντες, δεδομένου ότι η συχνή διενέργεια εξετάσεων διαγνωστικών και εργαστηριακών για αυτές τις ομάδες πληθυσμού επιβάλλεται για την πρόληψη και αποφυγή κοστοβόρων για την αντιμετώπισή τους επιπλοκών.

Τέλος, επισημαίνεται σε ότι αφορά εργαστηριακές και διαγνωστικές εξετάσεις που αφορούν χρόνια πάσχοντες, ότι πολλές από αυτές ήδη έχουν ενταχθεί στην αρνητική λίστα και δεν αποζημιώνονται, επιβαρύνοντας οικονομικά τα ίδια τα άτομα με χρόνιες παθήσεις.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου