Παρασκευή 31 Ιανουαρίου 2014

Εκτός Πρωτοβάθμιας οι Οδοντίατροι, με το ν/σ του Άδωνι


Το νομοσχέδιο για το Πρωτοβάθμιο Εθνικό Δίκτυο Υγείας (Π.Ε.Δ.Υ.), ακυρώνει στην ουσία την Πρωτοβάθμια Οδοντιατρική Περίθαλψη και θέτει τον οδοντίατρο εκτός αυτής, επισημαίνει η Ελληνική Οδοντιατρική Ομοσπονδία (Ε.Ο.Ο.).

Ο Πρόεδρος της Ελληνικής Οδοντιατρικής Ομοσπονδίας (Ε.Ο.Ο.) κ. Αθανάσιος Κατσίκης, παρέθεσε στην ομιλία του στην Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής, τα σημαντικά προβλήματα που παρατηρούνται στο νέο Σχέδιο Νόμου για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας στον τομέα της Οδοντιατρικής Περίθαλψης. 

Στο προς κατάθεση Νομοσχέδιο παρατηρούνται ασάφειες και προβλήματα όσον αφορά στον τρόπο συνεργασίας των οδοντιάτρων με το Π.Ε.Δ.Υ., στον τρόπο παροχής υπηρεσιών υγείας προς τον ασθενή, με δυσάρεστες επιπτώσεις στη στοματική και γενική υγεία του.

Η ΕΟΟ τονίζει ότι η πολιτική που ακολουθείται από το Υπουργείο Υγείας θα δημιουργήσει τεράστια προβλήματα στο χώρο της Υγείας συνολικά και ζητά από το Υπουργείο Υγείας να:
1. Κατανοήσει, πρωτίστως ότι: η επένδυση στην Πρωτοβάθμια Φροντίδας Υγείας είναι επένδυση στο μέλλον.
2. Το παρόν Σχέδιο Νόμου οδηγεί στην εμπορευματοποίηση της υγείας και κατά συνέπεια και στα «χαράτσια» που υποχρεώνονται να πληρώσουν οι ασθενείς για επισκέψεις-φάρμακα-εξετάσεις.
3. Στερείται εθνικού σχεδιασμού για την υγεία και την περίθαλψη του Ελληνικού λαού και δεν προσδιορίζει το πλαίσιο συμμετοχής της Οδοντιατρικής στην ΠΦΥ, παραπέμποντας σε Υπουργικές Αποφάσεις και Π.Δ., την φιλοσοφία των οποίων αποκρύπτει.
4. Η Ελληνική Οδοντιατρική Ομοσπονδία κρούει τον κώδωνα του κινδύνου, επισημαίνοντας, προς κάθε κατεύθυνση ότι η Ελληνική κοινωνία, με τα τεράστια οικονομικά προβλήματα που αντιμετωπίζει τα τελευταία χρόνια, έχει μεγάλη ανάγκη από ένα ανθρώπινο, ασφαλές και προσβάσιμο σύστημα υγείας και ζητά την απόσυρσή του.

Απεργία στις 6 Φεβρουαρίου

Η Ελληνική Οδοντιατρική Ομοσπονδία καλεί τους οδοντιάτρους να συμμετάσχουν στο μεγάλο συλλαλητήριο που θα πραγματοποιηθεί έξω από το Υπουργείο Υγείας με πορεία προς τη Βουλή, συμμετέχοντας στην Πανυγειονομική απεργία της 6ης Φεβρουαρίου. Η ημέρα αυτή, έχει ορισθεί ως ημέρα ψηφοφορίας στη Βουλή του νομοσχεδίου, το οποίο θέτει σε κίνδυνο την Π.Φ.Υ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου