Τρίτη 28 Ιανουαρίου 2014

Φυσικοθεραπευτές: παρέμβαση του υπ. Υγείας για τις συμβάσεις



Την παρέμβαση του υπουργού Υγείας, για την άρση του άρθρου 7 (co-payment) της σύμβασης των Φυσικοθεραπευτών, δεδομένης της ασυμφωνίας που επικρατεί μεταξύ Υπουργείου και ΕΟΠΥΥ, ζητά ο Πανελλήνιος Σύλλογος Φυσικοθεραπευτών (Π.Σ.Φ)

Συγκεκριμένα, ο Υπουργός Υγείας κ. Άδωνις Γεωργιάδης στη συνάντηση που είχε με τους εκπροσώπους του κλάδου, στις 30 Οκτωβρίου 2013, είχε τονίσει ότι θεωρεί δίκαιο το αίτημα του Συλλόγου, για άρση του άρθρου 7 από τη σύμβασή των φυσικοθεραπευτών με τον ΕΟΠΥΥ, από 1-1-2014. Για το λόγο αυτό μάλιστα, συστάθηκε Επιτροπή, η οποία και απαρτίζεται από στελέχη του ΕΟΠΥΥ, του Υπουργείου Υγείας και μέλη του Συλλόγου. 

Ωστόσο, και ενώ το θέμα έχει μείνει σε εκκρεμότητα από μεριάς του Υπουργείου, ο Αντιπρόεδρος του ΕΟΠΥΥ κ. Αλέξανδρος Γαρύφαλλος, δηλώνει κάθετα αντίθετος με την άρση του άρθρου 7 και ρίχνει το “βάρος” της απόφασης στον Υπουργό Υγείας.

Στη συνάντηση του Πανελλήνιου Συλλόγου Φυσικοθεραπευτών στις 27 Ιανουαρίου με την ανωτέρω Επιτροπή του ΕΟΠΥΥ, της οποίας προεδρεύων ήταν ο Αντιπρόεδρος του Οργανισμού κ. Αλέξανδρος Γαρύφαλλος, τόσο ο Πρόεδρος του Π.Σ.Φ. κ. Γεώργιος Μπάκας, όσο και ο Υπεύθυνος Δημοσίων Σχέσεων του Π.Σ.Φ. κ. Αλέξανδρος Σιδέρης, έθεσαν το ζήτημα της άρσης του άρθρου 7 της σύμβασης των Φυσικοθεραπευτών με τον Οργανισμό, για να λάβουν την κάθετη απάντηση του κ. Γαρύφαλλου ότι “ ο ΕΟΠΥΥ δεν μπορεί να συμφωνήσει με έναν τέτοιον όρο, καθώς ανάλογη απαίτηση θα προβάλλουν και όλοι οι υπόλοιποι πάροχοι. Για λόγους εξυπηρέτησης δημοσίου συμφέροντος ο ΕΟΠΥΥ δεν μπορεί να το δεχθεί και η θέσπισή του αποτελεί αποκλειστικά πολιτική απόφαση του Υπουργού Υγείας”.

Ως εκ τούτου, ο Π.Σ.Φ. αναμένει την επίσημη θέση πλέον του Υπουργού Υγείας, ο οποίος είχε δείξει πρώτιστα τη θετική του θέση έναντι ενός τόσο σοβαρού ζητήματος.

Επίσης, κατά τη διάρκεια της χθεσινής συνάντησης, ο Π.Σ.Φ. έθεσε στην Επιτροπή:

Το θέμα των αλλαγών στον νέο Ενιαίο Κανονισμό Παροχών Υγείας

Ο Π.Σ.Φ. υπέβαλε στην Επιτροπή τις τεκμηριωμένες προτάσεις του σχετικά με το θέμα των αλλαγών στον νέο ΕΚΠΥ, οι οποίες βρίσκονται σε σύγκλιση με το προσχέδιο που έχει εκπονήσει ο ΕΟΠΥΥ.

Να σημειωθεί, ότι παρότι δεν υπήρξε σαφής εικόνα του προσχεδίου, οι εισηγητές από πλευράς του Οργανισμού δεσμεύτηκαν να το κοινοποιήσουν άμεσα στους εκπροσώπους του ΠΣΦ, ενσωματώνοντας και τις παρατηρήσεις που έγιναν από μεριάς του Συλλόγου.

Ο Π.Σ.Φ. διατηρεί τις επιφυλάξεις του ως προς το αποτέλεσμα, ενώ δεσμεύεται να ενημερώσει άμεσα όλο τον κλάδο, μόλις θα έχει την πλήρη εικόνα του τελικού κειμένου. Ωστόσο, διαφαίνεται η πρόθεση του Οργανισμού, να διορθωθούν αδικίες του προηγούμενου κανονισμού που αφορούν στο κόστος της κατ’ οίκον συνεδρίας, σε ανεξάρτητες τιμολογήσεις πράξεων προς άλλες ειδικότητες, αλλά και των κανόνων παραπομπής ασθενών που έχουν ήδη νοσηλευτεί σε ΚΑΑ, με σαφή πλέον, επιστημονικά κριτήρια.

Το θέμα των Ιδιωτικών Ελεγκτικών Εταιριών και τα προβλήματα που υπάρχουν στους προτεινόμενους όρους της σύμβασης με τους Φυσικοθεραπευτές.

Η Επιτροπή βρήκε δίκαιες τις επισημάνσεις του Π.Σ.Φ. και πρότεινε αυτές να τεθούν υπόψη της Επιτροπής Βέλτιστης Πρακτικής του ΕΟΠΥΥ. Για το λόγο αυτό, θα κληθούν άμεσα εκπρόσωποι των Ι.Ε.Ε., σε συνάντηση με τον Π.Σ.Φ. ώστε να συζητηθούν εκ νέου οι προτεινόμενοι όροι σύμβασης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου