Κυριακή 26 Ιανουαρίου 2014

ΜΥΣΥΦΑ: διαπραγμάτευση έως εσχάτων - ελπίδες για εναλλακτικές λύσεις



Σοβαρές ελπίδες ότι μπορεί να βρεθεί κάποια φόρμουλα ώστε τα ΜΥΣΥΦΑ να μην διατεθούν τελικά σε μεγάλους ομίλους Σούπερ Μάρκετ με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την υγεία των πολιτών, σηματοδοτεί η συνεδρίαση της Διυπουργικής Επιτροπής στο Μέγαρο Μαξίμου το βράδυ της Παρασκευής. 


Ειδικότερα, η Τρόικα μπορεί να πιέζει για απελευθέρωση αγορών και επαγγελμάτων, ζητώντας παράλληλα την νομοθέτηση του 80% των προτάσεων του ΟΟΣΑ, ωστόσο η ενδοκυβερνητική κόντρα που έχει ξεσπάσει για το άνοιγμα των Μη Υποχρεωτικώς Συνταγογραφούμενων φαρμάκων, αλλά την ίδια ώρα η έκρηξη των φαρμακοποιών και οι δηλώσεις ότι «ο αγώνας τους θα είναι έως εσχάτων», ενδεχομένως να δημιουργήσει νέα δεδομένα στην υπόθεση αυτή.

Άλλωστε η απεργία των γιατρών του ΕΟΠΥΥ που έκλεισε πλέον δύο μήνες δίνει μία γεύση στο τι πρόκειται να ακολουθήσει σε περίπτωση που αποφασίσουν οι φαρμακοποιοί να ξεκινήσουν κινητοποιήσεις. Και το κλείσιμο των φαρμακείων, όπως όλοι γνωρίζουν δεν είναι παίξε γέλασε.

Επιπλέον, μπορεί η ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης να δήλωσε προς τους φαρμακοποιούς την Πέμπτη ότι θα φέρει νομοσχέδιο στην Βουλή το οποίο θα περιλαμβάνει την διάθεση των ΜΥΣΥΦΑ στα Σούπερ Μάρκετ, ωστόσο μία ημέρα αργότερα, ο υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης, δήλωσε ότι «τα ΜΥΣΥΦΑ δεν είναι καραμέλες και ότι απαιτείται και η δική του υπογραφή στο νομοσχέδιο» υπενθυμίζοντας, ότι είναι ο ίδιος αρμόδιος για θέματα δημόσιας υγείας. Ο κ. Γεωργιάδης προφανώς προχώρησε στην δήλωση αυτή, γνωρίζοντας το πλήγμα που έχει υποστεί προσωπικά αλλά και κυβερνητικά από την δίμηνη απεργία των γιατρών.

Πληροφορίες αναφέρουν πάντως, ότι στην συνάντηση στο Μέγαρο Μαξίμου ο υπουργός Οικονομικών κ. Γ. Στουρνάρας, μίλησε για εναλλακτικές λύσεις οι οποίες δεν περιλαμβάνουν την επέκταση του χρόνου ζωής του φρέσκου γάλακτος ούτε και την πλήρη απελευθέρωση της πώλησης μη συνταγογραφούμενων φαρμάκων, δύο προιόντα, που περιλαμβάνονται στις προτάσεις του ΟΟΣΑ για απελευθέρωση και άνοιγμα της αγοράς. 

Ακόμη, σε δημοσίευμα της εφημερίδας Κέρδος, αναφέρεται χαρακτηριστικά μετά την σύσκεψη: «Δεν πρόκειται να υπάρξουν πρόσθετα μέτρα, απαντά η κυβέρνηση με τον υπουργό Οικονομικών, κ. Ι. Στουρνάρα να κάνει λόγο για συνεχή και σκληρή διαπραγμάτευση. Δεν χρειαζόμαστε άλλα χρήματα ούτε άλλα μέτρα ούτε άλλα δάνεια, δηλώνει από την πλευρά του ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης κ. Ευ. Βενιζέλοςυπογραμμίζοντας την επιθυμία της χώρας να μπορέσει να βγει από το μνημόνιο και να ξαναγυρίσει σταδιακά στις αγορές». 

Αλλά και οι ίδιοι οι εκπρόσωποι των δανειστών μας, κάθε άλλο παρά επιθυμούν στην φάση αυτή, να δημιουργηθούν ενδοκυβερνητικοί τριγμοί. Ίσως για τον λόγο αυτό, την Πέμπτη, μετά το πέρας της συνάντησης μεταξύ υπουργού Ανάπτυξης και φαρμακοποιών, ο κ. Χατζηδάκης, πέταξε το μπαλάκι στον ΕΟΦ, λέγοντας ότι ο Οργανισμός θα είναι αρμόδιος να συστήσει πόσα και ποια σκευάσματα από την λίστα των ΜΥΣΥΦΑ μπορούν να διατεθούν στα Σούπερ Μάρκετ.

Η διαπραγμάτευση πάντως για το θέμα των ΜΥΣΥΦΑ που μόλις ξεκίνησε, φαίνεται ότι θα κρατήσει για τα καλά!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου