Παρασκευή 31 Ιανουαρίου 2014

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΙΣ

Αθήνα, 31 Ιανουαρίου 2014

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

- Καταθέτουμε άμεσα μηνυτήρια αναφορά για το πλαφόν στην συνταγογράφηση

- Όλοι οι ιατροί στην απεργία της 6ης Φεβρουαρίου

O Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος καταθέτει μέχρι τη Δευτέρα 3 Φεβρουαρίου, μηνυτήρια αναφορά στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου, πέραν της προσφυγής μας στα Διοικητικά Δικαστήρια, με την οποία ζητεί την κατάργηση του πλαφόν στην συνταγογράφηση φαρμάκων και διαγνωστικών εξετάσεων, προκειμένου να προστατευθούν τα έννομα συμφέροντα των πολιτών και η δεοντολογική λειτουργία των ιατρών.

Καλούμε τους ιατρούς να συνεχίσουν το λειτούργημά τουςυπερασπίζοντας την υγεία και την περίθαλψη κάθε ασθενή.Οι κανόνες ιατρικής, ηθικής και δεοντολογίας, αλλά και η προστασία της Υγείας, είναι υποχρέωση που απορρέει από τον όρκο και τις υποχρεώσεις του ιατρικού λειτουργήματος.

Υπενθυμίζουμε πως ο Υπουργός Υγείας υποσχέθηκε να συζητήσει με τον Πανελλήνιο Ιατρικό Σύλλογο και τις Φαρμακευτικές επιχειρήσεις τον τρόπο κατά τον οποίο το όριο της δημόσιας φαρμακευτικής δαπάνης δεν θα αδικεί την ιατρική λειτουργία και την περίθαλψη των ασθενών.

Ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος θα προστατεύσει με κάθε τρόπο τα δικαιώματα των μελών του και καλεί την Πολιτεία να ανταποκριθεί, προκειμένου να βρεθούν εκείνες οι λύσεις που υπηρετούν τους στόχους ομαλής και αξιοπρεπούς περίθαλψης για όλους.

Όλοι οι ιατροί στην απεργία της 6ης Φεβρουαρίου 

Ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος καλεί τα μέλη του να συμμετάσχουν ενεργά στην Πανυγειονομική απεργία της 6ης Φεβρουαρίου, την ημέρα της ψηφοφορίας στη Βουλή για το “ανθρωποκτόνο” νομοσχέδιο για την ΠΦΥ και στο μεγάλο συλλαλητήριο που θα γίνει στο Υπουργείο Υγείας με πορεία προς τη Βουλή.

Οι κοινωνικοί φορείς θα πρέπει να ενώσουν τις φωνές μαζί με τους Υγειονομικούς φορείς, την Πέμπτη 6 Φεβρουαρίου, για να τονίσουμε όλοι μαζί, ότι η υγεία είναι κοινωνικό αγαθό, που πρέπει όλοι να τιμούμε και να υπερασπιζόμαστε.

Από την πλευρά του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου, καταθέσαμε τις απόψεις μας στην αρμόδια Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας, τονίσαμε ότι το Νομοσχέδιο που προωθείται,διαλύει κυριολεκτικά την πρωτοβάθμια φροντίδα και ζητήσαμε να αποσυρθεί και, μετά από συζήτηση με όλα τα κόμματα και φορείς, να εισαχθεί νέο, που θα ανταποκρίνεται στις ανάγκες των πολιτών και θα γίνει αποδεκτό από τα μέλη της κοινωνίας μας.

Σε κάθε περίπτωση, η ύπαρξη μεταβατικού σταδίου είναι απαραίτητη για την ομαλή πορεία της περίθαλψης και τις εργασιακές σχέσεις των ιατρών.

Απολύσεις, διαθεσιμότητες, κινητικότητες μόνο δεινά θα επιφέρουν τη σημερινή εποχή της κρίσης. Είναι αδιανόητο, μάλιστα, μέσα στη καρδιά του χειμώνα να κλείσουν έστω και για λίγο, δομές, επιφέροντας απρόβλεπτες συνέπειες για τον πληθυσμό.

Ακόμη περισσότερο, η Νησιωτική και Ακριτική Ελλάδα θα πρέπει να εξαιρεθεί από κάθε διαδικασία, για να μην αντιμετωπίσει σε εντονότερο βαθμό τα δεινά αυτής της πολιτικής.

ΑΠΟ ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΤΟΥ Π.Ι.Σ.

2 σχόλια:

  1. Ο ΠΙΣ σωστα καταθετει μηνυτηρια αναφορα για το πλαφον στη συνταγογραφηση. Εχω ομως να κανω δυο παρατηρησεις για τις οποιες δεν γνωριζω (εν μερει!) τι διευκρινισεις μπορει να υπαρξουν¨
    α) Ορθως οπως εγραψα πιο πανω υπαρχει η μηνυτηρια ανφορα. Μολις ξεπερασω το πλαφον μου ομως η ΗΔΙΚΑ θα σκεφτει οτι υπαρχει αυτη η αναφορα και δεν θα πραξει τα δεοντα με το να μου κοψει την συνταγογραφηση? Φυσικα και θα με μπλοκαρει. Οποτε ποιο το οφελος? Δεν θα υπαρξει καποια παρεμβαση ή λυση ετσι ωστε να μην κοβεται η συνταγογραφηση?
    β) Αναφερεται η υπουργικη αποφαση για το δικαιωμα υπερβασης των 2 μηνων και τον τριτο θα αφαιρουνται οι υπερβασεις! Εαν ομως καποιος ιατρος τους 2 πρωτους μηνες ειναι πιο κατω απο το οριο του, τον 3ο μηνα δεν αναφερεται εαν στη μεση μηνιαια δαπανη προστιθεται το υπολοιπο των 2 προηγουμενων, ετσι ωστε στο τριμηνο να ειναι στο απολυτο οριο η δαπανη. Για αφαιρεση το προβλεπει! Για προσθεση ομως κουβεντα! Δεν μιλαμε για κοροιδια ιατρων και ασθενων? Ας το διευκρινισει καποιος και αυτο.....εως οτου απαλαγουμε απο το μετρο του πλαφον, εαν και εφοσον μπορει να γινει κατι τετοιο!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ayto synadelfe einai opos ta xrhmata pou mas xrostane kai den ta apalasoun apo tin eforia

    ΑπάντησηΔιαγραφή