Τετάρτη 11 Σεπτεμβρίου 2013

Γιάννης Κυριόπουλος: Το μνημόνιο έχει εξαντλήσει την Υγεία!

Από Βασίλη Βενιζέλο - YGEIA360.GR

Άστραψε και βρόντηξε ο καθηγητής Οικονομικών της Υγείας της Εθνικής Σχολής Δημοσίας Υγείας (ΕΣΔΥ) Γιάννης Κυριόπουλος, στην ομιλία του κατά τη διάρκεια της παρουσίασης του 12ου ετησίου συνεδρίου "Healthworld", το οποίο θα πραγματοποιηθεί στις 19 και 20 Σεπτεμβρίου στην Αθήνα, υπό την αιγίδα του υπουργείου Υγείας και του Συνδέσμου Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδας (ΣΦΕΕ). 

Συγκεκριμένα, ο Γιάννης Κυριόπουλος τόνισε μεταξύ άλλων στην ομιλία του:

"Το μνημόνιο και ρυθμίσεις του στις υπηρεσίες υγείας και τη φαρμακευτική περίθαλψη έχει υπερβεί ενδεχομένως τα όρια του. Οι πολιτικές περιστολής της δαπάνης απεδείχθησαν ατελέσφορες και πλην των πρόσκαιρων ρυθμίσεων δεν έχουν επιδείξει θετική συμβολή στην ανασυγκρότηση του υγειονομικού τομέα. 

Η αναζήτηση της αποδοτικότητας - αντί της περιστολής της δαπάνης- και της αποτελεσματικότητας-αντί της ανταπόκρισης στην ζήτηση- οφείλουν να είναι οι δυο βασικοί στόχοι της τρέχουσας περιόδου. 

Η ανασυγκρότηση του υγειονομικού τομέα ταυτίζεται στην παρούσα συγκυρία με τη μεταρρύθμιση και την αναδιάρθρωση του ΕΟΠΥΥ και της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας. 

Προς τούτο, η διεύρυνση της χρηματοδοτικής βάσης του ΕΟΠΥΥ και η λειτουργία του ως φορέα που ασκεί ασφαλιστική πολιτική, σε συνδυασμό με τη δημιουργία δικτύων πρωτοβάθμιας περίθαλψης, στα οποία συμμετέχει το σύνολο των δημοσίων και ιδιωτικών δομών και επαγγελματιών υγείας, αποτελεί μια εύστοχη απάντηση για την υπέρβαση της κρίσης" .

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου