Παρασκευή 13 Σεπτεμβρίου 2013

ΕΟΠΥΥ: ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΚΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΥΓΕΙΑΣ

Δημήτρης Ν.Πατσάκης,13.9.13

Με βάση πάντοτε τα όσα αποκαλύπτονται καθημερινά, «ξηλώνεται» το σκηνικό του χωριού «Ποτέμκιν» που θεωρούσαμε ως «κοινωνικό» κράτος επί δεκαετίες. Το παρόν –αιρετικό ως συνήθως- αφορά στους μη δικαιούχους περίθαλψης των οποίων ακυρώνονται κατά χιλιάδες τα βιβλιάρια υγείας, για λόγους που σχετίζονται είτε με τυπική λήξη της ισχύος τους (στις περιπτώσεις ενηλίκων προστατευομένων μελών) είτε λόγω λαθροχειρίας, όπως συμβαίνει στον Ο.Γ.Α. Σύμφωνα με τις προ μηνών προβλέψεις παραγόντων του χώρου, τα εν λόγω δικαιώματα ενδέχεται να υπερβαίνουν τις 500.000 συνολικά. 

Με απλά λόγια, έστω με ένα απλό –αυθαίρετο- υπολογισμό, 100 Ευρώ ετησίως σε φάρμακα-ιατρικές πράξεις κ.τ.λ., ο λογαριασμός φθάνει το ποσό των 50 εκ. Eυρώ επί σειρά ετών. 

Οι ενδείξεις ήταν προφανείς, ήδη από τον αρχικό προϋπολογισμό του Ε.Ο.Π.Υ.Υ, όπου το σύνολο των δικαιούχων (ΙΚΑ+ΟΠΑΔ+ΟΑΕΕ+ΟΓΑ), υπερέβαινε κατά πολύ τον συνολικό πληθυσμό της χώρας.

Στην εύλογη απορία «μα κανείς δεν είχε αντιληφθεί τίποτε;» η απάντηση είναι μάλλον αφοπλιστική. Όποιος διαθέτει έστω τον ελάχιστο δείκτη νοημοσύνης, ανεξάρτητα από την θέση την οποία είχε και τα καθήκοντα με τα οποία είχε επιφορτισθεί, είχε την υποψία ότι «κάτι τρέχει». Το γιατί δεν έκανε το ο,τι δήποτε, είναι ζήτημα οπτικής γωνίας, όχι απαραίτητα ιδιοτέλειας.

Όταν, π.χ. οι δαπάνες μεταξύ διαφόρων περιφερειών και ειδικοτήτων, παρουσίαζαν αποκλίσεις που έφθαναν το 300%, όλοι ήξεραν τι ακριβώς διαπράττεται σε βάρος του Δημοσίου Ταμείου και του συνόλου των φορολογουμένων. Όταν, σε συγκεκριμένες ιατρικές πράξεις, οι δείκτες, συγκρινόμενοι με άλλες χώρες ήταν πολλαπλάσιοι (π.χ. πλαστικές επεμβάσεις, απεικονίσεις κ.τ.λ), την στιγμή που τα στατιστικά στοιχεία δεν επιβεβαίωναν τις ανάγκες, όλοι καταλάβαιναν τι ακριβώς «παίζεται». Η διαφορά έγκειται στο γεγονός πως το «χαρτί» το «μάζευαν» κάποιοι ενώ το πλήρωναν οι περισσότεροι.

Η καθυστέρηση «απλών» λύσεων επί σειρά ετών, όπως η μηχανογράφηση και η δυνατότητα πληροφόρησης σε πραγματικό χρόνο (όχι απολογιστικά) της πορείας και των ρυθμών εξέλιξης των δαπανών, ευρισκόμενες σε πλήρη αναντιστοιχία με τα έσοδα των φορέων ασφάλισης περίθαλψης, προφανώς δεν ήταν τυχαία.

Οι προσπάθειες πολλών να «τακτοποιήσουν» τον χώρο της Υγείας, εξαντλήθηκαν στην δημιουργία δεκάδων Κέντρων Υγείας και Νοσοκομείων με εκατοντάδες κλίνες και ανάλογο προσωπικό, χωρίς να υπάρχει Υγειονομικός Χάρτης και τεκμηρίωση αναγκών σε ειδικότητες και υποδομές, δαπανώντας μερικά δις που είχαν στην διάθεσή τους

Οι ευθύνες είναι διάχυτες. Όχι τόσο σε αυτούς που διέπραξαν τυχόν παρανομίες, βασιζόμενοι στην βεβαιότητα της μη άμεσης αποκάλυψης, με την επικράτηση του χειρογράφου και του καταστίχου έναντι της Πληροφορικής όσο σε αυτούς που με περισσό θράσος προσθέτουν στα επισκεπτήριά τους διάφορα «τέως» και «πρώην», αμελώντας να αυτό-κριθούν για την αναποτελεσματικότητά τους. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου