Γράφει: Δήμητρα Ευθυμιάδου
Υπ’ ατμόν είναι τόσο οι πολυεθνικές όσο και οι ελληνικές φαρμακευτικές εταιρείες με αφορμή τα νέα μέτρα για τη φαρμακευτική πολιτική που αναμένεται να ανακοινώσει το υπουργείο Υγείας.
Προ των πυλών φαίνεται ότι είναι τα νέα μέτρα για τα φάρμακα που προτίθεται να ανακοινώσει η ηγεσία του υπουργείου Υγείας.
Παρότι υποτίθεται ότι εδώ και καιρό είχε ξεκινήσει ένας διάλογος μεταξύ των δύο πλευρών, τελικώς η ηγεσία του υπουργείου Υγείας όχι μόνο δεν ενημέρωσε τις εταιρείες για τις αλλαγές αλλά αρνήθηκε ακόμη και να συναντήσει εκπροσώπους του κλάδου.
Η παρελκυστική τακτική που έχει ακολουθήσει το τελευταίο διάστημα ο αρμόδιος υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός, έχει κάνει μάλιστα τις φαρμακευτικές εταιρείες να …μαντεύουν για το τι θα επακολουθήσει.
Οι μέχρι στιγμής πληροφορίες άλλωστε είναι συγκεχυμένες σχετικά με το τι θα εφαρμοστεί στον τομέα των φαρμάκων το επόμενο διάστημα. Και αυτό που βέβαια έχει σημασία είναι τι επιπτώσεις θα έχει αυτή η τακτική στους ασθενείς.
Καθότι δεν είναι λίγες οι φορές που οι εκπρόσωποι των φαρμακευτικών εταιρειών έχουν διαμηνύσει πως εάν η κυβέρνηση προχωρήσει στην υιοθέτηση σκληρών μέτρων, είναι πιθανό οι μητρικές τους εταιρείες να αρνούνται να εισαγάγουν νέα καινοτόμα φάρμακα.
Δεν είναι λίγοι εκείνοι που εκτιμούν στο HealthReport.gr πως η διελκυστίνδα που παίζεται μεταξύ υπουργού Υγείας και φαρμακευτικών εταιρειών σχετίζεται και με τη διάθεση του Ανδρέα Ξανθού, να δείξει στα κομματικά στελέχη της Κουμουνδούρου ότι τα …βάζει με τις ξένες φαρμακευτικές και από την άλλη θα στηρίξει τις ελληνικές.
Φαίνεται ωστόσο πως το παιχνίδι ανταγωνισμού που έχει δημιουργηθεί, δε συμβάλει στην ισορροπία που απαιτείται στην αγορά φαρμάκου ώστε να μην πλήττονται οι ασθενείς.
Σχέσεις με τεντωμένα νεύρα
Πάντως οι μέχρι τώρα πληροφορίες του HealthReport.gr αναφέρουν πως ο Ανδρέας Ξανθός θα ανακοινώσει μέτρα για το φάρμακο πολύ νωρίτερα από ότι είχε υπολογισθεί (θα ανακοινώνονταν μετά την αξιολόγηση), προκειμένου να δείξει σε διάφορες πολιτικές …δυνάμεις ότι δραστηριοποιείται.
Στο πλαίσιο αυτό φαίνεται ότι εντάσσονται και οι προσπάθειές του να αναλάβει το υπουργείο Υγείας τις διαπραγματεύσεις για τις μειώσεις στις τιμές των φαρμάκων. Διαβάστε ΕΔΩ τι σχεδιάζεται: «Αλλάζουν χέρια οι διαπραγματεύσεις για τα φάρμακα! Όλες οι πληροφορίες»
Προς την κατεύθυνση πάντως …δραστηριοποίησης του Ανδρέα Ξανθού, φαίνεται πως συνέβαλαν και οι κακές σχέσεις που έχει πλέον με τον αναπληρωτή υπουργό Παύλο Πολάκη, ο οποίος έχει σηκώσει το …λάβαρο της κάθαρσης της φαρμακευτικής αγοράς, χωρίς μάλιστα να είναι το φάρμακο στις αρμοδιότητες του.
Όσοι γνωρίζουν καλά και τα δύο πρόσωπα έλεγαν στο HealthReport.gr πως ο Ανδρέας Ξανθός– ο οποίος αρχικά φερόταν να μη συμφωνεί με την …καμπάνια κάθαρσης της αγοράς φαρμάκου που ξεκίνησε ο Παύλος Πολάκης– επιχειρεί να …πάρει κεφάλι και να φύγει από την αφάνεια στην οποία έχει υποπέσει τους τελευταίους μήνες.
Ξανθός και Πολάκης όταν ακόμη έκαναν κοινές εμφανίσεις και σε τραπέζια
Άλλωστε ο Παύλος Πολάκης λόγω και της έντονης προσωπικότητάς του είναι εκείνος που έχει και τις συνεχείς συνομιλίες με το Μέγαρο Μαξίμου και είναι και ο πιο προβεβλημένος.
Είναι ενδεικτικό πως ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας δεν έχει μόνο τη μεγαλύτερη προβολή στα media λόγω και των συχνά ακραίων τοποθετήσεών του, αλλά και στα κομματικά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ όπου φαίνεται πως έχει μεγάλη διείσδυση.
Κάτι που φαίνεται πως ενισχύει με κάθε τρόπο κάνοντας συνεχείς κομματικές συγκεντρώσεις.
Μ αυτά και μ αυτά όμως ο Ανδρέας Ξανθός προτίθεται εντός των ημερών να ανακοινώσει μέτρα ειδικά για τα νέα φάρμακα, τα οποία για να εισαχθούν στη χώρα μας θα πρέπει να περνούν από κόσκινο.
Για να κυκλοφορήσει νέο φάρμακο στη χώρα θα πρέπει προηγουμένως να διατίθεται σε άλλες 6 Ευρωπαϊκές χώρες οι οποίες ωστόσο θα πρέπει να διαθέτουν σύστημα αξιολόγησης τεχνολογίας (ΗΤΑ).
Όμως μαζί με τις πολυεθνικές φαρμακευτικές εταιρείες τα νέα μέτρα αναμένουν και οι ελληνικές, δεδομένου πως περιμένουν με κάποιο τρόπο να προωθηθούν τα γενόσημα φάρμακα.
Οι δύο πλευρές –πολυεθνικές και ελληνικές εταιρείες- φαίνεται πως το τελευταίο διάστημα δεν περνούν και τις …καλύτερες μέρες μεταξύ τους, γεγονός που οφείλεται κυρίως στο θέμα των τιμών των φαρμάκων αλλά και της συνολικότερης φαρμακευτικής δαπάνης και πως αυτή διανέμεται.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου