Παρασκευή 24 Φεβρουαρίου 2017

Στα… μισά έμεινε η αναβάθμιση του ΓΝ Πατρών


«Σάρκα και οστά» έλαβε πρόσφατα το χρόνιο αίτημα για τη μεταστέγαση του Γενικού Νοσοκομείου Πατρών, που είχε πληγεί από παλαιότερο σεισμό, καθώς ολοκληρώθηκε η διοικητική διαδικασία παραλαβής ενός νέου πολυώροφου κτιρίου στο οποίο θα στεγαστούν σταδιακά πολλές από τις κλινικές του.

Η εξέλιξη αυτή θα μπορούσε να αποτελέσει απαρχή για την ανάπτυξη ενός ισχυρού δεύτερου υγειονομικού «πυλώνα» δημόσιας περίθαλψης, τόσο για τους Πατρινούς όσο και για ολόκληρη τη Δυτική Ελλάδα. Ο οικονομικός «στραγγαλισμός» του νοσηλευτικού ιδρύματος, όμως, κάνει αυτή την προοπτική να φαίνεται απίθανη, αφού φέτος ο προϋπολογισμός του μειώθηκε κατά 230.000 ευρώ περίπου (2016: 16.417.776 ευρώ, 2017: 16.186.994 ευρώ).

«Μόνο η μεταφορά των κλινικών συνεπάγεται ένα κόστος το οποίο με βάση τις πιο συντηρητικές εκτιμήσεις θα έφτανε τις 500.000 ευρώ, ενώ ορισμένοι υπολόγιζαν ότι θα φτάσει ενδεχόμενα τις 800.000 ευρώ» λέει στο Virus, η πρόεδρος του ΙΣΠ, Άννα Μαστοράκου.

Όμως, όχι μόνο δεν υπήρξε πρόβλεψη χρηματικού ποσού για τις ανάγκες μεταστέγασης στο νέο κτίριο, αλλά αντιθέτως σημειώθηκε μείωση χρηματοδότησης για το τρέχον έτος. Κι αυτό, ενώ η συνολική κρατική επιχορήγηση για τα νοσοκομεία της χώρας παραμένει στα επίπεδα του 2016 (1,156 δις ευρώ).

«Κατά την πρόσφατη επίσκεψη του Υπουργού Υγείας στην περιοχή μας (12/2016), αναπτύχθηκαν πλήρως οι επιτακτικές ανάγκες χρηματοδότησης και στελέχωσης των δημόσιων δομών της, που καλύπτουν υγειονομικά τις αυξημένες απαιτήσεις της Νοτιοδυτικής Ελλάδας» τονίζει η κα Μαστοράκου, εκφράζοντας την αγωνία της για τη δυνατότητα ομαλής διεκπεραίωσης της μεταφοράς των κλινικών στο νέο κτίριο και της εύρυθμης λειτουργίας του ΓΝΠ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου