Τρίτη 28 Φεβρουαρίου 2017

Στα νοσοκομεία για μία απλή εξέταση! Δείτε πόσο αυξήθηκαν οι επισκέψεις μέσα στην κρίση

Γράφει: Δήμητρα Ευθυμιάδου - 
Health Report.gr

Στα νοσοκομεία για μία απλή εξέταση φαίνεται ότι καταφεύγουν οι ασθενείς, λόγω της έλλειψης της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας.

Την ώρα που τα ΠΕΔΥ και τα Κέντρα Υγείας στις περισσότερες περιοχές της χώρας αδυνατούν να εξυπηρετήσουν και τις απλές ανάγκες των ασθενών, η κίνηση στα δημόσια νοσοκομεία αυξάνεται ραγδαία τα τελευταία χρόνια.

Οι δυσκολίες που αντιμετωπίζουν σήμερα οι δομές της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (ΠΦΥ) δηλαδή τα ΠΕΔΥ, τα Κέντρα Υγείας αλλά και τα Περιφερειακά Ιατρεία που συχνά πυκνά εμφανίζουν ελλείψεις ακόμη και βασικών υλικών, φαίνεται ότι οδηγούν τους ασθενείς στα νοσοκομεία.

Είναι ενδεικτικό, σύμφωνα με τον Πανελλήνιο Ιατρικό Σύλλογο ότι η προσέλευση των ασθενών στα νοσοκομεία, λόγω της έλλειψης ΠΦΥ και της οικονομικής κρίσης, έχει αυξηθεί κατά 70%.

Όπως εξηγεί ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος, λόγω της παραμελημένης υγείας των ασθενών, το κόστος έχει μεταβιβαστεί από την ΠΦΥ στη νοσοκομειακή περίθαλψη. Βέβαια και στα νοσοκομεία τα πράγματα δεν είναι καλύτερα αφού και εκεί τα κονδύλια είναι άκρως περιορισμένα. Δείτε ΕΔΩ τις περικοπές: «Μνημόνιο και στο υπ.Υγείας για τήρηση του προϋπολογισμού! Όλα τα σχέδια για νοσοκομεία-ΕΟΠΥΥ»

Πάντως δεν είναι τυχαίο ότι οι ασθενείς προσφεύγουν στα νοσοκομεία. Ακόμη και τα κονδύλια που δίνονται για τους γιατρούς του ΕΟΠΥΥ, που είναι το βασικό σκαλοπάτι για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας, είναι ελάχιστα με συνέπεια οι ασφαλισμένοι να εμπιστεύονται περισσότερο τα δημόσια νοσοκομεία.

Η κρατική επιχορήγηση για τον ΕΟΠΥΥ από 526 εκ. το 2016, μειώθηκε στα 326 εκ. το 2017. Από την άλλη για τις ιατρικές επισκέψεις προβλέπονται 110 εκ. και για τις διαγνωστικές εξετάσεις Εργαστηρίων – Διαγνωστικών Κέντρων στα 328 εκ. Ευρώ. Κονδύλια που υπολείπονται των πραγματικών αναγκών.

3 σχόλια:

  1. Μην .......αγχώνεστε ! Θα τα λύσσουν όλα οι ΞανθοΠολάκηδες με τις ΤΟΜΥ του ......ένας γιατρός για ......8000 κόσμο, για ......ολιστική αντιμετώπιση, όλο το .......24ωρο !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή