Παρασκευή 24 Φεβρουαρίου 2017

«Πανεπιστημιοποιείται» η Εθνική Σχολή Δημόσιας Υγείας! Έντονες αντιδράσεις καθηγητών Ιατρικής

Γράφει: Μαρία Γλένη 
Health Report

Για ρουσφετολογικές ρυθμίσεις που μετατρέπουν την Εθνική Σχολή Δημόσιας Υγείας (ΕΣΔΥ) εν μία νυκτί σε ΑΕΙ, καταγγέλλουν καθηγητές ιατρικής και μέλη της ΠΟΣΔΕΠ.

Ειδικότερα οι καθηγητές ιατρικής όπως διατυπώθηκε κατά τη διάρκεια του 13ου Συνεδρίου της ΠΟΣΔΕΠ, καταγγέλλουν την κυβέρνηση ότι προχωρά σε «ρουσφετολογικές νομοθετικές ρυθμίσεις που επιδιώκουν τη χωρίς κανόνες και ενάντια σε ακαδημαϊκή διαδικασία και δεοντολογία, Πανεπιστημιοποίηση της Εθνικής Σχολή Δημόσιας Υγείας.»

Τα μέλη της ΠΟΣΔΕΠ σημειώνουν ότι οι ρυθμίσεις αυτές μετατρέπουν μια απλή σχολή σε ΑΕ και μάλιστα στην Αττική, με «άτυπες και αντιακαδημαϊκές διαδικασίες».
Στη δικαιοσύνη οι καθηγητές

Η ΠΟΣΔΕΠ δηλώνει πως θα χρησιμοποιήσει κάθε νόμιμο μέσο, συμπεριλαμβανομένης και της προσφυγής στη δικαιοσύνη, ώστε να αποκατασταθεί η ακαδημαϊκή τάξη και λειτουργία.

Ταυτόχρονα καλεί την κυβέρνηση (τα υπουργεία Παιδείας και Υγείας) να πάρει πίσω τις νομοθετικές ρυθμίσεις που μετατρέπουν μία απλή σχολή σε πανεπιστήμιο.

Να σημειωθεί ότι η ΕΣΔΥ είναι μία Σχολή η οποία ουσιαστικά μετεκπαιδεύει στελέχη και εργαζόμενους του τομέα της Υγείας, με την παροχή και μεταπτυχιακών γνώσεων, η οποία ωστόσο δεν είναι ενταγμένη στο σύστημα των πανελλαδικών εξετάσεων.

Ενισχύθηκε κυρίως τις προηγούμενες δεκαετίες, ενώ με βάση το καταστατικό της είναι μία σχολή που έχει και συμβουλευτικό ρόλο προς το υπουργείο Υγείας και για την εκπόνηση ερευνών και μελετών.

Κατά καιρούς πάντως η ΕΣΔΥ έχει κατηγορηθεί για διάφορα θέματα, όπως για σημαντικές καθυστερήσεις στην εκπόνηση έρευνων και μελετών ακόμη και από τον ίδιο τον ΣΥΡΙΖΑ όταν ήταν αντιπολίτευση, δεδομένου πως κατά καιρούς η Σχολή αναλαβάνει εκ του ρόλου της να υλοποιήσει προγράμματα του υπουργείου Υγείας.

Να σημειωθεί πως το υπουργείο Υγείας στο νομοσχέδιο που κατέθεσε για την Ψυχική Υγεία περιλαμβάνει διάταξη (άρθρο 46) με την οποία ρυθμίζονται θέματα των καθηγητών της ΕΣΔΥ. Ειδικότερα αναφέρεται:

«Με την παρούσα διάταξη αίρονται οι ανισότητες μεταξύ του διδακτικού προσωπικού της ΕΣΔΥ, εφόσον θεσμοθετείται η ισότιμη συμμετοχή όλων των μελών στη διοίκηση της σχολής. Με τον τρόπο αυτό διασφαλίζεται η ομαλή και εύρρυθμη λειτουργία και το εκπαιδευτικό έργο αυτής, μέχρι την έκδοση των τελικών ρυθμίσεων και τον εκσυγχρονισμό και την αναδιοργάνωσή της«.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου