Σάββατο 25 Φεβρουαρίου 2017

ΕΦΚΑ:Τέλος οι προθεσμίες με... «άφαντα» ειδοποιητήρια!- Έρχεται παράταση πληρωμής των εισφορών;



Αμέλια Αναστασάκη Newsbomb.gr

ΠΟΛΛΕΣ ΟΙ ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΕΣ ΑΣΦΑΛΙΣΜΕΝΩΝ ΠΟΥ ΠΕΡΙΜΕΝΟΥΝ ΝΑ ΚΑΤΑΦΤΑΣΟΥΝ ΤΑ ΕΙΔΟΠΟΙΗΤΗΡΙΑ ΕΙΤΕ ΜΕΣΩ ΤΑΧΥΔΡΟΜΕΙΟΥ ΕΙΤΕ ΜΕΣΩ ΤΟΥ... ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΥ!

«Εδώ ειδοποιητήρια εκεί ειδοποιητήρια, πού είναι τα ειδοποιητήρια;»... Πολλαπλά τα «μέτωπα» για τους ασφαλισμένους, που από τη μία ψάχνουν χρήματα για να πληρώσουν τις εισφορές τους, και από την άλλη απευθύνονται στους λογιστές τους-όσοι έχουν!- μήπως και καταφέρουν να μάθουν τα ποσά των εισφορών τους!

Η αντίστροφη μέτρηση ξεκίνησε... Τέσσερις ημέρες πριν εκπνεύσει επίσημα η προθεσμία πληρωμής των εισφορών για τους μήνες Ιανουάριο- Φεβρουάριο του 2017, και ένας στους τρεις ασφαλισμένους αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα με τον Ενιαίο Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης! Ορισμένοι περίμεναν μέχρι και τα μέσα αυτής της εβδομάδας, να τους αποσταλούν τα έντυπα ειδοποιητήρια ταχυδρομικά στις διευθύνσεις τους (κατοικίας ή εργασίας), αλλά ακόμα τα περιμένουν. Κάποιοι άλλοι μπαίνουν καθημερινά στην ιστοσελίδα του ΕΦΚΑ (efka.gov.gr) και ενώ περιμένουν να ενημερωθούν από το σύστημα για τις εισφορές που πρέπει να πληρώσουν, λαμβάνουν ως απάντηση ότι «η διαδικασία ανάρτησης των εισφορών στις ηλεκτρονικές υπηρεσίες είναι σε εξέλιξη» και «προσωρινά δεν μπορείτε να δείτε την εισφορά σας»... 


Η παραπάνω ένδειξη μπορεί να εμφανίζεται γιατί κατά πάσα πιθανότητα το σύστημα δεν έχει κάνει τους υπολογισμούς των εισφορών στους συγκεκριμένους ασφαλισμένους. Βέβαια μπορεί να υπάρχει και η περίπτωση, η ιστοσελίδα του ΕΦΚΑ να είναι υπερφορτωμένη και για αυτό να μην εμφανίζονται. Με τον έναν ή τον άλλο τρόπο, η ηγεσία του Υπουργείου Εργασίας θα έπρεπε να έχει προνοήσει την ύπαρξη ενδεχόμενων προβλημάτων ή κωλυμάτων, και να έχει βρει μία εναλλακτική, όπως την ταχυδρόμηση των έντυπων ειδοποιητηρίων καταβολής. 

Κωμικοτραγικές καταστάσεις εν καιρώ... ΕΦΚΑ!

Δεν έχει προηγούμενο αυτό που διαδραματίζεται τις τελευταίες ημέρες στον ΕΦΚΑ. Ασφαλισμένοι του ΟΓΑ που είχαν πάρει απαλλαγή από τον ΟΑΕΕ-λόγω πληθυσμιακών κριτηρίων-, δεν έχουν λάβει καμία ενημέρωση, είτε μέσω διαδικτύου είτε ταχυδρομικά... Είναι χαρακτηριστικό ότι σε περιπτώσεις όσων είχαν απαλλαγή -και προφανώς θα συνέχιζαν να έχουν λόγω παράλληλης δραστηριότητας- δεν έχει ανέβει στην ιστοσελίδα του ΕΦΚΑ τίποτα!

Συγκεκριμένα, σε περίπτωση που ένας ασφαλισμένος έχει κύρια δραστηριότητα μισθωτή εργασία πλήρους απασχόλησης, π.χ. 1.200 ευρώ (μηνιαίως) από τα οποία πληρώνει για εισφορές 492,72 ευρώ (με βάση τα ποσοστά που προβλέπονται 41,06%: συνολικά εργαζόμενος-εργοδότης), και ταυτόχρονα είναι και ελεύθερος επαγγελματίας με ζημιά, δεν θα πληρώσει τίποτα για την δεύτερή του δραστηριότητα. 

Μηχανικοί και γιατροί που είχαν παράλληλα με το γραφείο ή ιατρείο τους και έμμισθη εργασία (ΤΣΜΕΔΕ-ΤΣΑΥ), μην αναρωτηθούν γιατί δεν τους αναρτήθηκε το ασφαλιστικό τους ειδοποιητήριο! 

Έρχεται παράταση της προθεσμίας καταβολής των εισφορών;

Σύμφωνα με πληροφορίες του Newsbomb.gr, η κυβέρνηση εξετάζει σοβαρά το ενδεχόμενο παράτασης της καταβολής των ασφαλιστικών εισφορών που αφορούν στις δύο δόσεις, Ιανουαρίου-Φεβρουαρίου 2017, μέχρι και κατά ένα μήνα τουλάχιστον! Μάλιστα, αναμένεται να ανακοινωθεί την προσεχή Τρίτη (28/2/2017), ημέρα που εκπνέει η προθεσμία πληρωμής για ελεύθερους επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενους. 
Δικηγόροι: Πήραν παράταση μέχρι 31-3-2017 για την καταβολή των ασφαλιστικών εισφορών του 2016

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών, «κατόπιν του ομόθυμου αιτήματος του Δικηγορικού Σώματος για παράταση της προθεσμίας καταβολής των ασφαλιστικών εισφορών έτους 2016, όπως αυτό διατυπώθηκε στην επιστολή του προέδρου της Ολομέλειας των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος Β. Αλεξανδρή προς τον αρμόδιο υπουργό Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, η προθεσμία καταβολής των ως άνω ασφαλιστικών εισφορών που έληγε στις 28 Φεβρουαρίου 2017, παρατείνεται έως την 31η Μαρτίου 2017».

1 σχόλιο:

  1. το 4% για πιο εφαπαξ ειναι.τα 3000 ευρω που δινει το ΤΣΑΥ.Θα πληρωνουμε 1000 ευρω το χρονο για να παρουμε αν παρουμε 3000 ευρω?

    ΑπάντησηΔιαγραφή