Κυριακή 26 Φεβρουαρίου 2017

ΟΕΝΓΕ: Δεν συμβιβαζόμαστε με το κλίμα της ηττοπάθειας και της μοιρολατρίας

Από Μαρία Τσιλιμιγκάκη - IATROPEDIA

Η ΟΕΝΓΕ καλεί τους νοσοκομειακούς γιατρούς να αντιταχθούν στο νόμο Κατρούγκαλου και στα υπόλοιπα μέτρα που μειώνουν τις συντάξεις, αυξάνουν παράλογα τις ασφαλιστικές εισφορές και την εξαγορά συντάξιμων ετών, "τελειώνει" το ΤΣΑΥ και άλλα καταστροφικά για τον κλάδο. Για τον λόγο αυτό, έχει οργανωθεί ήδη η πρώτη πανιατρική απεργία στις 2 Μαρτίου ενώ αναμένονται κι άλλες...

Δείτε τι αναφέρουν συγκεκριμένα σε ανακοίνωση της ΟΕΝΓΕ:

Από 1/1/2017 τέθηκε σε εφαρμογή ο Ν. Κατρούγκαλου. Με το νόμο της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ–ΑΝΕΛ προστίθεται ένας ακόμη κρίκος στην αλυσίδα των αντι-ασφαλιστικών νομοθετημάτων των προηγούμενων κυβερνήσεων.

- Μειώνονται οι συντάξεις μέσω του νέου τρόπου υπολογισμού τους.

- Επιβάλλονται νέες αυξήσεις στις ασφαλιστικές εισφορές. Χαρακτηριστικό είναι ότι αν κάποιος επιθυμεί να θεμελιώσει δικαίωμα και για δεύτερη ανταποδοτική σύνταξη ή να συνεχίσει την ασφάλιση του και σε δεύτερο φορέα ασφάλισης επιβαρύνεται και με την εργοδοτική εισφορά. Το ύψος της δεύτερης ασφαλιστικής εισφοράς διαμορφώνεται στο 20% των συντάξιμων αποδοχών.

- Τριπλασιάζεται σχεδόν το κόστος εξαγοράς πλασματικών ετών αφού αυξάνεται σταδιακά από 6,67% στο 20%.

- Επιβάλλονται εισφορές 20% στους άνεργους γιατρούς που ασφαλίζονται υποχρεωτικά, π.χ. ειδικευόμενοι που είναι στην ανομονή από το ένα κομμάτι της ειδικότητας στο άλλο.

- Ολοκληρώνεται η εγκληματική κλοπή των αποθεματικών του ΤΣΑΥ μετά το τζογάρισμα στο χρηματιστήριο, τα ομόλογα και το κούρεμα του PSI.

- Η ενοποίηση των ταμείων θα έχει ως αποτέλεσμα την συρρίκνωση των παροχών Υγείας και Πρόνοιας και την εξίσωση προς τα κάτω.

Το νέο έγκλημα στο Ασφαλιστικό δεν αφήνει κανέναν στο απυρόβλητο. Δεν αφορά μόνο τους συναδέλφους παλιούς ασφαλισμένους ούτε μόνο αυτούς που τους απομένουν λίγα χρόνια για να συνταξιοδοτηθούν. Αφορά κυρίως τους νέους συναδέλφους, ειδικευόμενους, επικουρικούς που για να πάρουν πλήρη σύνταξη θα πρέπει να δουλεύουν δυο ζωές... τουλάχιστον.

Μας αφορά όλους. Γιατί το ασφαλιστικό δεν είναι μόνο η σύνταξη είναι και η ιατροφαρμακευτική μας περίθαλψη.

Η ασφάλιση μετατρέπεται σε ατομική υπόθεση, δημιουργείται το πλαίσιο για την απεμπλοκή του κράτους. Ενταφιάζεται οριστικά ο κοινωνικός χαρακτήρας της ασφάλισης, δικαίωμα δεκαετιών κατακτημένο με αγώνες. Η ανταποδοτικότητα είναι άμεσα συνδεδεμένη με την αυτοχρηματοδότηση των ταμείων απ’ τους εργαζόμενους, μεταφράζεται σε συνεχείς μειώσεις των συντάξεων και σε συνεχείς αυξήσεις των εισφορών για να «βγαίνει» το ταμείο. Στόχος η μείωση του μη μισθολογικού κόστους, πλευρά του οποίου είναι και η ασφάλιση, πάγια απαίτηση των επιχειρηματικών ομίλων. Αυτό άλλωστε υπηρετούν οι κατευθύνσεις και οι οδηγίες της Ε.Ε για τη σύνταξη και την ασφάλιση.

Ταυτόχρονα, η συνειδητή απαξίωση της Κοινωνικής Ασφάλισης στρώνει το έδαφος για τα πιράνχας των ιδιωτικών ασφαλιστικών και των επιχειρηματικών ομίλων της Υγείας για να κάνουν χρυσές δουλειές.

Συναδέλφισσες, συνάδελφοι

Δε θα σταματήσουν αν δεν τους σταματήσουμε. Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ μαζί με τους «θεσμούς» συμφώνησαν σε ομοβροντία αντιλαϊκών μέτρων για μετά το 2018 συν όλα αυτά που περιλαμβάνονται στο κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης. Νέα καρατόμηση του αφορολόγητου, νέο χτύπημα στο ασφαλιστικό, στο συνταξιοδοτικό.

Στο χώρο της Υγείας είναι στα σκαριά νέες ανατροπές σε βάρος των δικαιωμάτων των υγειονομικών και των ασθενών. Νέες αντιδραστικές αλλαγές στους οργανισμούς των νοσοκομείων, στην ιατρική εκπαίδευση, νέο χτύπημα στο ωράριο των γιατρών. Και ο κατάλογος δεν έχει τελειωμό...

Δεν έχουμε άλλα περιθώρια για αυταπάτες. Δεν συμβιβαζόμαστε με το κλίμα της ηττοπάθειας και της μοιρολατρίας.

Περνάμε στην αντεπίθεση! Δίνουμε μαζική μαχητική απεργιακή απάντηση!

Να αποτελέσει η απεργία στις 2 Μάρτη το εφαλτήριο για νέους αγώνες. Από κοινού με τους υπόλοιπους υγειονομικούς, τους ασθενείς, όλο το λαό να παλέψουμε για να υπερασπιστούμε τα δικαιώματα μας στη μόνιμη δουλειά, στην υγεία, στην ασφάλιση. Να διεκδικήσουμε την ικανοποίηση των σύγχρονων αναγκών μας.

Απαιτούμε - διεκδικούμε:

Ø Κατάργηση όλων των αντι-ασφαλιστικών νόμων. Αποκλειστικά δημόσια, καθολική, υποχρεωτική κοινωνική ασφάλιση.

Ø Επιδότηση στο 80% του μισθού και πλήρη ασφαλιστική κάλυψη του άνεργου γιατρού, κατά τη διάρκεια της αναμονής για ειδικότητα.

Ø Άμεση καταβολή των οφειλών του κράτους και της μεγαλοεργοδοσίας στην Κοινωνική Ασφάλιση. Πλήρης κάλυψη από το κράτος των κλεμμένων αποθεματικών των ταμείων. Όχι στο «τζογάρισμα» των αποθεματικών.

Ø Ένταξη στα Βαρέα και Ανθυγιεινά. Άμεση λήψη μέτρων για την πρόληψη και αντιμετώπιση του επαγγελματικού κινδύνου και την προστασία της υγείας και ασφάλειας των υγειονομικών.

Ø Αποκατάσταση των μισθολογικών και ασφαλιστικών απωλειών. Μείωση των εισφορών για τον κλάδο της σύνταξης.

Ø Ενιαίο, καθολικό, αποκλειστικά Δημόσιο και Δωρεάν σύγχρονο σύστημα Υγείας-Πρόνοιας, με αποκλειστική χρηματοδότηση από το κράτος. Κατάργηση των εισφορών των ασφαλισμένων στον κλάδο υγείας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου