Τρίτη 28 Φεβρουαρίου 2017

Στα χαρακώματα οι Γενικοί Γιατροί με τους γιατρούς του ΠΕΔΥ χωρίς ειδικότητα! Τι ζητούν από τον υπ.Υγείας

Τρίτη 28 Φεβρουάριος 2017

Γράφει: Δήμητρα Ευθυμιάδου 

Στα κάγκελα είναι οι Γενικοί Γιατροί για τη ρύθμιση που προωθεί το υπουργείο Υγείας στο πολυνομοσχέδιο που βρίσκεται στη βουλή και με την οποία απονέμεται ο τίτλος ειδικότητας του Γενικού Γιατρού σε γιατρούς του ΠΕΔΥ που δεν είχαν ειδικότητα.

Ανάστατοι είναι οι Γενικοί Γιατροί όπως διατυπώνεται μέσα από την Ελληνική Ένωση Γενικής Ιατρικής, για την διάταξη του υπουργείου Υγείας που ευνοεί ορισμένους γιατρούς του ΠΕΔΥ που δεν είχαν ειδικότητα αλλά παρ αυτά εργάζονταν στο δημόσιο σύστημα. Διαβάστε ΕΔΩ αναλυτικά για τη διάταξη: «Στο ΕΣΥ οι γιατροί του ΠΕΔΥ χωρίς ειδικότητα ως «Γενικοί Γιατροί»! Τι ρυθμίζει το υπ.Υγείας»

Με επιστολή τους προς τον υπουργό Υγείας ζητούν να αποσυρθεί άμεσα η διάταξη με την οποία απονέμεται ο τίτλος ειδικότητας της Γενικής Ιατρικής στους γιατρούς του ΠΕΔΥ που δεν είχαν ειδικότητα.

Όπως επισημαίνει η Ελληνική Ένωση Γενικής Ιατρικής: «Στο όνομα της άρσης αδικιών προς την ομάδα των γιατρών χωρίς ειδίκευση του ΠΕΔΥ, προτίθεστε να απονείμετε ουσιαστικά την ειδικότητα της Γενικής Ιατρικής σε γιατρούς, χωρίς καμιά εκπαίδευση και κατά παράβαση του εθνικού και του κοινοτικού δικαίου.

Θα σας θυμίσουμε για μια ακόμη φορά, πως αρκετοί προκάτοχοι σας προσπάθησαν στο παρελθόν να κάνουν το ίδιο, που επιχειρείτε εσείς σήμερα, ανεπιτυχώς. Οι συντονισμένες ενέργειες της Ελληνικής Ένωσης Γενικής Ιατρικής, συμπεριλαμβανόμενης της προσφυγής της στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, ακύρωσαν όλες τις προσπάθειες των Ελληνικών Κυβερνήσεων».

Τα μέλη της Ένωσης εξηγούν γιατί αντιδρούν: «Η αυθαίρετη απονομή τίτλου ειδικότητας, χωρίς εκπαίδευση, ουσιαστικά ευτελίζει έναν ολόκληρο επιστημονικό κλάδο και μια ιατρική ειδικότητα 4ετούς εκπαίδευσης.

Και αυτό τη στιγμή που εσείς και ο ίδιος ο Πρωθυπουργός κ. Τσίπρας, επαναλαμβάνετε ανά τακτά διαστήματα τη δέσμευση σας στη μεταρρύθμιση στην Π.Φ.Υ. και σε ένα σύστημα υγείας βασισμένο στη Γενική/Οικογενειακή Ιατρική. Και ενώ ταυτόχρονα αναγκαία για μια επιτυχημένη μεταρρύθμιση είναι η αναβάθμιση της εικόνας του Γενικού Ιατρού στην ελληνική κοινωνία».

Οι Γενικοί Γιατροί θεωρούν ότι η ψήφιση του άρθρου, πέρα του κύρους της ειδικότητας της Γενικής Ιατρικής στην Ελλάδα, πλήττει βάναυσα τα επαγγελματικά δικαιώματα των πραγματικών Γενικών Γιατρών της χώρας και συνιστά κατάφωρη παραβίαση των σαφών οδηγιών της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Γι αυτό καλούν τον υπουργό Υγείας να αποσύρει άμεσα το άρθρο σημειώνοντας: «Σας καλούμε όπως αποσύρετε άμεσα την αυθαίρετη ρύθμιση, που θα «εξυπηρετήσει» συγκεκριμένη μερίδα ιατρών, ιατρών προνομιούχων επί σειρά ετών, που πρόσφατα κλονίστηκε η θέση τους…»

6 σχόλια:

  1. Να επιδειξουν συναδελφικη αλληλεγγυη. Εδω εξισωθηκαν οι γενικοι γιατροι με τους παθολογους και δεν μιλησε κανενας. Ζησε και ασε και τους αλλους να ζησουν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Η διαφορά τους είναι στο ότι οι Γιατροί χωρίς ειδίκευση του ΠΕΔΥ έχουν πολύ μεγαλύτερη εμπειρία και δεν το παίζουν παντογνώστες αλλάζοντας ακόμη και τα φάρμακα που δίνουν οι Ειδικοί Γιατροί.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Θέμα πρώτο.Oι γενικοί γιατροί θα αναλάβουν το βάρος της ΠΦΥ.Το πιό σύντομο ανέκδοτο.Θέμα δεύτερο.Οι γενικοί γιατροί κατηγορούν τους ανειδίκευτους για ελλειπή εκπαίδευση.Το δεύτερο πιο σύντομο ανέκδοτο της ημέρας!!!!!!!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Για όλα φταίει η μονιμότητα. Εάν δεν ήταν μόνιμοι θα έφευγαν και όλα θα ήταν καλά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Η ρύθμιση αφορά 38(!!!) γιατρούς πανελλαδικά, στα όρια συνταξιοδότησης όλοι...
    Προς τι τα χαρακώματα;
    Μήπως ΟΛΟΙ οι γενικοί γιατροί σήμερα στην Ελλάδα έχουν πα΄ρει τον τίτλο με 3,5 χρόνια ειδικότητα???
    Βρείτε άλλο στόχο ΕΛΕΓΕΙΑ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Μάλιστα.... Βλέπω εδώ μέσα η συναδελφικότητα πάει σύννεφο... Αρχίσατε τώρα να λέτε για τα χρόνια ειδικότητας και την ποιότητα των Γενικών Ιατρών... Εσείς οι φωστήρες... Τα τέρατα γνώσης και εκπαίδευσης... Μην βιάζεστε όμως, πίσω έχει η αχλάδα την ουρά... Θα έρθει και η σειρά άλλων...

    ΑπάντησηΔιαγραφή